fbpx

Schwalbe Nobby Nic teszt: félplusz gumi maxi élménnyel

Néhányszor volt már szó cikkeinkben a „not quite plus” trendről, de úgy gondoltam a legjobb ha kipróbálom milyen. Méghozzá egy elvileg nem is hozzá passzoló bringán. Így került a „sima” 650B-s Stereo-ra 2.6”-os gumi garnitúra.

Egy pár szót először a „not quite plus”-ról. Ez igazából azt jelenti, hogy majdnem 650B+ méret, de mégsem. A 2.6” és 2.8”-os gumik tartoznak ebbe a kategóriába, hiszen a 3.0”-osok már a plusszos családba tartoznak. Tavaly jó pár, idén pedig már tucatnyi plusszos, és félplusszos bringát hajtottam és bizony van előnye a „feles” méretnek. A 3”-os gumik már jelentős tehetetlenséggel bírnak, amiket főleg a kis kormánymozdulatokat igénylő ösvényeken lehet érezni. A kisebbek viszont ötvözik a „vékony” gumik előnyeit a ballonosak stabilitásával, és ha tudsz bringázni, akkor nagyjából bármin, bármilyen tempóval át lehet menni.

Gyárilag a Stereo-ban 27.5” x 2.35”-os gumik voltak, és nem mertem a 2.8-assal kockáztatni, így 2.6”-os került bele. Simán elfért a vázban, még sárférőhely is maradt, de sárban úgysem ezzel mennék. Mindent tud amit bele lehet sűríteni egy mindössze 638 grammos külsőbe. Lite Skin oldalfal, Tubeless Easy kialakítás, Pace Star 3 gumikeverék. Persze ez nem egy downhill, de még nem is egy enduro külső ezzel a tudással. A Lite Skin oldalfal nem egy Snake Skin, ami bírja a kövek okozta behatásokat, óvatosabban kell vele menni, de azért minden megoldható vele. Még a Prédikálószék-Dömös is, persze csak elméletben lebringázva rajta, hiszen tilos 🙂

A Pace Star 3 keverék három komponensű futófelületet takar. Van egy alacsony gördülési ellenállású alsó réteg, középen a mintázat keményebb keverék, hogy minél gyorsabb legyen a gumi, a szélein pedig puha bütykökkel rendelkezik ami a kanyarodáskor tartja a kívánt ívet. A Tubeless Easy rendszer miatt belső nélkül is használható, de egyelőre én az oldschool arcok közé tartozom és belsővel raktam össze. Igazából ezt sem nagyon ütöm fel, hat nap enduro versenyzést is abszolváltam felütés nélkül, egyelőre jó lesz így.

Maga a Nobby Nic inkább keményebb erdei talajon teljesít jól, ezért az első tesztnapot sikerült 6 kör Nocomment-el nyitni ahol bokáig ért a por 🙂 Megnyugodtam, tényleg nem oda tervezték, néha mintha sárban mentem volna. Viszont a ballonosság már ekkor meggyőző volt, nagyon nem kellett figyelni mi van az ösvényen, rápróbáltál az ideális nyomra, és lementél rajta. Ennél sokkal jobb volt neki a Kalnica bikepark talaja. Mivel köveket nem nagyon tartalmaz, bőven 2 bar alá lehetett menni még az én súlyom alatt is. Igazából mindenes trail külsőként funkcionál nálam, mivel könnyű ezért maratonozni is jó, és a hétköznapi/hétvégi veretésekhez is bevált. A puha keverék miatt azért kopik, de ha ez az ára a tapadásnak akkor ám legyen.

És bevált-e az eredeti 2.35”-os gumik helyett? Mindenképpen! Súlyban sem sokkal vészesebb, a tapadás növekedés és a plusz stabilitás rengeteget számít, és köves/gyökeres terepen is sokat gyorsultam vele. Ha befér a vázadba akkor csak ajánlani tudom a „félplusz” gumik használatát. Rengetegféle méret kapható belőle, akár a 2.8”-ossal is meg lehet próbálkozni!

Forgalmazó: Paul-Lange Hungary Kft.

Elérhetőség: www.paul-lange.hu

Ajánlott fogyasztói ár:

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo