fbpx

Salice 012RW miniteszt

A Salice kerékpáros szemüveg-kínálatában a 012-es „ügynök” a dinamikus, sportos vonalat képviseli, a profi országúti mezőny több sztárversenyzője, így a 2015-os Tour de France szakaszgyőztes Rubén Plaza, a kiváló sprinter, Diego Ulissi, illetve az Astana-s Andrea Guardini egyaránt ezt használja.


Az egy darabból álló kék Mirror Hydro lencse jól illik a felül teljes hosszban tartó „fukszia” kerethez, és mivel az utóbbi a perifériába egyáltalán nem „nyúlik bele”, a lehető legteljesebb panorámát élvezhetjük. Ellenben az orrnyeregnél a támaszok miatt be kellett iktatni egy Grilamid elemet, itt a keret viszont sajnos a látómezőbe került. Ez ebben az esetben különösen sajnálatos tény, mivel a síkból kiemelkedő él nem éppen diszkrét színe enyhén tükröződik a lencsében. A kiváló szemvédelmet biztosító lencse pedig bizonyos fényirányok mellett sajnos a limezöld orrtámaszról érkező fényt is tükrözi. A keretszínnel, dizájnelemekkel tehát érdemes csínján bánni, főleg ha azokat a gyártó nem rejti el, hanem egyenesen kihangsúlyozza! A szemüveg kiválasztásánál ezt a szempontot is mindenképpen érdemes figyelembe venni.


A Salice RW lencse egyébként etalon a torzítás, a tónus, a kontraszt, illetve az ellenfény által okozott tükröződés megakadályozása terén. Habár az RW csupán az olasz márka úgymond „egyszerű” lencsetípusa (se nem polarizált és se nem fotokromatikus), teljes UV-védelmet biztosít, hidrofób, illetve többrétegű bevonattal rendelkezik. Szűrőfaktora a gyári adat szerint hármas besorolású, de ennél léteznek sötétebb „hármasok” is, amelynek definíciója egyébként 8-18% fényáteresztés. Ez a legtöbb esetben előnyös, mivel változatosabb időjárási körülmények és fényviszonyok mellett biztosít optimális teljesítményt. Habár a lencse „tükrös”, áttetszőbb, mint a 006 modell polarizált zöld tükrös bevonata, de a szemkontaktust felvétele így is akadályozott.


A 012 modell lencsekialakítása teljes periférialátást tesz lehetővé, alul az orrnál meghosszabbított, tökéletesen véd, illetve lenézéskor nem szembesülünk a „félbevágott képpel”. Alul oldalt ellenben nyitottabb, amely a szép íves forma mellett valószínűleg a szellőzést is fokozza. A keret alatt a lencse 1-1 vékony nyílást kap, amely a lencse belső felületén hatásos légáramlatot biztosít, egyeben megelőzve a párásodást. Nagy melegben viszont a 012-es szellőzése legfeljebb átlagosnak mondható: ennek oka a tesztelő számára rejtély, elvileg legalább olyan szintűnek kellene lenni, mint a 006 modell esetében.


A minőségi Grilamid keret vaskos és merev, stabilan tartja a szemüveget. A szár teljes egészében „kikerüli” a sisakpántot, ezen a részen még gumírozott logót is találunk. Első blikkre feleslegesnek tűnő dizájnelem, de a szemcsi le- és felvételét, beigazítását valóban segíti, főleg izzadt kéz esetében. A szár vége hét cm hosszan gumírozott, így az elmozdulás esélye csekély. A keret kissé szűk szabású, a hosszúkás fejformára pontosan illeszkedik, a kerekebb arcúak számára mindenképpen ajánlott a próba. Az orrtámasz puha, kényelmes szilikon alapanyagú, ellenben nem állítható, amely az illeszkedés pontosságát esetleg korlátozhatja. Nem éppen szabványos fejformámon a 012-es Salice stabilan „ült”, nem okozott nyomáspontot. A lencse pedig tényleg jó: a teljesítmény alapján nem tudnék dönteni a polarizált RWP és a „sima” RW között, ára pedig lényegesen alacsonyabb. A 012-es esetében egyedül a keretszínnel volt gondom – és nem is elsősorban esztétikai megfontolásból –, ami a Salice páratlanul széles kínálatából szerencsére könnyen orvosolható.

Előnyök:

  • érdekes keretdizájn, funkcionális dizájnelemekkel
  • versenysportban bizonyított modell
  • magas szintű optika – főleg a vételár tükrében
  • bőséges lencse és keretszín-választék

Hátrányok:

  • keskenyebb fejformához optimalizált
  • a harsány keretszín a lencsén tükröződést okozhat

Ajánlott fogyasztói ár: 23 100 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo