fbpx

Sagan-story: válts mountain bike-ra!

Nem véletlenül homályosítja el még mindig az aktuális szakaszon történteket a világbajnok Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) kizárása a Tour de France-ról, sokáig fogunk még róla beszélni. Mégis vonjunk egy mérleget.

Az eset óta több lassított videó kering a neten, ezek főleg a könyöklést taglalják. A szakasz utáni ismétléseknél úgy látszott, Sagan valóban könyökkel is rásegít Mark Cavendish-re (Dimension Data), a később látható lassításoknál már ez sem egyértelmű. A szabálytalanság azonban ettől függetlenül megtörtént. Sok szurkolói kommentből, de sajnos még szaksajtóban megjelent cikkekből is kiderül, hogy a hétköznapi nézőnek fogalma sincs arról a szabályról, hogy sprinthajrán önmagában a keresztezés is szabálytalan. (A szabály szerint a sprinten tartania kell a sprintelő versenyzőnek a vonalát.) A sprint közben a keresztezést Sagan és a szakaszgyőztes Arnaud Demare (FDJ) is megvalósította. Sőt, Demare kezdte, és Sagan számára az volt a természetes mozgás, hogy kövesse a franciát. Egy ponton túl azonban Demare már nem kényszerítette Sagant és ezen a ponton Cavendish már mögötte, mellette volt, amit éreznie kellett. Sagan azonban mégis tovább húzott a korlát felé. Ez így szabálytalan, amiért a szabály szerint büntetés jár, erről nincs túl sok értelme vitatkozni.

Amin már lehet vitatkozni, az a szándékosság és a könyöklés. Itt látni kell, hogy egy ilyen sprint közben, amikor egy perce még éppen tömegbukás történt, tetőfokán az adrenalin és olyan versenyzőkről beszélünk, akik bármikor beteszik a kereket a győzelem érdekében a lehetetlen helyre is, nincs értelme “szándékokról” beszélni, itt az ösztönök is átvehetik az irányítást. Abban tehát megegyeztünk, hogy Sagan keresztezése szabálytalan volt. Cavendish mozgása viszont megvalósítja azt az esetet, amikor ha látom a városban a járda szélén állva, hogy jön balról egy rozzant fekete BMW százzal, nem fogunk lelépni a járdáról, hiába van elsőbbségünk. A Manxi Rakéta stílusát ismerjük, zárták már ki agresszív sprintje miatt és még többször megúszta a kizárást. Ő betette a kereket a daráló torkába, eszébe se jutott fékezni, aminek bukás lett a vége, hiába nem ő volt most a szabálytalan. Ő is tudja, hogy ebben a játékban ez benne van.

A könyöklés a büntetés mértéke szempontjából érdekes. Ha Sagant a mezőny végére sorolják szabálytalan sprintért, kap idő- és pont büntetést, valószínűleg senki nem háborodik fel az eset után. Mondjuk ez történt először, és nagyon fura, hogy a zsűri megváltoztatta ezt a döntést kizárásra. Az sem konzekvens, hogy Demare nem kapott büntetést, mert – ha nem beszélünk könyöklésről – pont ugyanazt a szabálytalanságot valósította meg, mint Sagan, sőt, volt egy szakasz, amikor éppen ő kényszerítette Sagant is a keresztezésre. Sagan kizárása nyilván csak akkor áll meg, ha megvalósult a szándékos könyöklés. Ebben viszont vállalom a véleményem, hogy szó sem volt szándékos könyöklésről. Ha valaki megnéz több sprintet Sagannal, láthatja, hogy szerteszét kalimpáló könyökkel sprintel, ahogy a legtöbb sprinter. Egy sprinter ösztönösen így nyer nagyobb teret, mert sprint közben annál jobb, minél nagyobb tered van. A különböző lassításokon látszik, hogy van olyan pont, ahol hozzáérhetett Cavendish-hez, de a brit akkor már kezdte elveszíteni egyensúlyát, és Sagan is nyilván egyensúlyozni próbált. Cavendish palánkra szorítására irányuló szándékosságot én nem látok a sprintben.

Érdemes végighallgatni az alábbi podcast-et Lance Armstronggal:

Ha pedig elfogadjuk, hogy Cavendish nem szándékos könyöklés miatt került a palánkra, akkor a büntetés mértéke, a kizárás – mondjuk ki – felháborító. Nyilván elkezd az ember kombinálni, hogy Demare bombaformában van, valódi esélye van, hogy hazavigye a zöld trikót, még talán úgy is, hogy Sagan a mezőnyben van. Sagan nélkül meg pláne… Persze azzal vádolni a franciákat, hogy ez is benne lehetett a hibás döntésben, merész. Másrészről, ha ezek után Demare hazaviszi a zöld trikót, mindenki emlékezni fog, hogy melyik ellenfelét zárták ki a negyedik szakaszon. Szintén felfoghatatlan, hogy a jelenlegi kerékpársport talán legnagyobb alakját hogyan lehet józan észtől vezérelve hazaküldeni a világ legnagyobb kerékpárversenyéről. Azonban, hogy ne zárjuk negatívan a cikket, ejtsünk szót egy lehetőségről, amit az olimpiai- és világbajnok Nino Schurter javasolt az országúti világbajnoknak az instagramon: “Gyere és indulj el néhány mountain bike versenyen, több, mint szívesen látunk, ha másért nem, jól fogsz szórakozni!” Ha már a Tourról hazament Sagan, mi is szívesen látnánk mondjuk az XCO Eb-n, és nem kizárt, hogy őt néznénk, ha azonos időben menne a közvetítés az aktuális Tour etappal…

Sagan így búcsúzik szurkolóitól:

Thank you!

Peter Sagan (@petosagan) által megosztott bejegyzés,

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo