fbpx

Rudy Project Venger Cross teszt

A 2020-as Rudy Project újdonságok közül a Venger Cross bizonyított nálunk, az új mtb, gravel, túra felhasználásra tervezett sisak átlagon felüli kényelmet, kiváló szellőzést és teljes személyreszabhatóságot kínál a kategóriához mérten remek áron.

A Rudy Projecttől már megszokhattuk, hogy szemüveg és sisak fronton is minden évben megjelenik egy új modellel, a 2020-as sportszemüvegek közül már teszteltük a bombasikert elérő Cutline-t, a sisakok közül pedig a Venger Crosst kaptuk tesztelésre.

 

A Venger és a Venger Cross testvérpár szintén egy új formavilágot képvisel a Rudy Projectnél, nem a klasszikus Rudy Project dizánjt viszi tovább, de nem is az új Strym, Spectrum vonalra emlékeztet, hanem valami új. Elöljáróban fontos elmondani, hogy a Vengert és a Venger Crosst nehéz elválasztani egymástól, mert gyakorlatilag a két fejvédő megegyezik, mindösszesen annyi a különbség, hogy a Venger Crosson található egy levehető sild, míg a Vengerre nem lehet sildet rakni. Persze a sild alapján a gyártó szegmentálja a fejvédőket, hiszen a Venger Crosst (benne is van a nevében) mtb, túra, gravel felhasználásra ajánlja, mint a sildes sisakokat általában, a Vengert pedig országútizásra, viszont a Venger Cross valójában mindent tud, mint amit a Venger, ezért logikus módon az országúti felhasználást sem zárnám ki a Cross név ellenére.

A Venger Cross felépítése nem hétköznapi, a Rudy Project ennél a modellnél is a triple inmold konstrukciót használja, azaz három különböző külső héjból épül fel a sisak, ami erős egységet alkot a belső EPS habréteggel együtt. Persze védelem terén soha nem lehetett panasz a Rudy Project sisakokra, mert több szabványnak is megfelelnek.

Ami kiemelten fontos az új Venger fejvédőknél, hogy a csúcs sisakokban is felhasznált technológiákat alkalmazták az állíthatóságnál, így került bele a fejvédőbe az RSR10 racsnis tarkórögzítés, ami az állítható tarkómagassággal kombinálva ténylegesen a legtöbb fejformára beállíthatóvá teszi a sisakot. Ezenfelül a Venger sisakokba belekerült az Airframe szivacsozás is, ami röviden leírva azt jelenti, hogy a szivacs egy hálós szerkezetű műanyaglapra rögzül, melynek köszönhetően gyorsabban tud megszáradni, tehát kevesebb izzadság folyik a szemünkbe. Szivacsból kétféle jár a sisakhoz, egy bogárhálós és egy normál, ki-ki ízlése szerint ki tudja választani, hogy melyikkel szeretné használni.

Mint feljebb már említettem a sild levehető és nem csak egyszer, hanem a Rudy Project okos megoldásának köszönhetően sokszor fel-le tudjuk szerelni anélkül, hogy elkezdene lötyögni.

Tesztelés közben szerencsére egyszer sem estem, így a védelmet nem “sikerült” tesztelnem, viszont a kényelmet, állíthatóságot, szellőzést annál inkább. Tényleg nagyon gyorsan a fejemre tudtam állítani a Vengert, minden egyszerűen és logikusan működik, bár én rutinos vagyok benne, mert saját sisakként Spectrumot használok, ami az állítók tekintetében megegyezik a Vengerrel. Fejformára is nagyon hasonló az említett modellel, nem a régi típusoknál megszokott, kicsit hosszúkás formához gyártották a sisakot, hanem a kicsit kerekebb fejű emberekkel is kompatibilis, pl az én fejemre tökéletesen illeszkedik. Az ilyen tarkórögzítést alkalmazó sisakoknál mindig meg szoktam jegyezni, hogy nőknek is alkalmasak, mert a copfjukat ki tudják húzni a tarkórögzítő és a sisak között.

A szellőzést tekintve is kifejezetten jó a Venger, ami annyira nem meglepő, mert van rajta bőven szellőzőnyílás és okosan is helyezték el őket. A tesztidőszak alatt egyszer sem volt óriási hőség, de a meredek emelkedőkön vagy terepen használva sem akart meggyulladni benne a fejem, ami mindenképpen jó előjel, sőt merem állítani, hogy kis sebességnél jobban is szellőzik, mint a saját sisakom (ami szintén nem egy rosszul szellőző sisak).

Többedszerre meg kell állapítanom, hogy az Airframe működik, érezhetően gyorsabban szárad a szivacs, de azt mindig elmondom, hogy ezt is tele lehet izzadni, azért csodák nincsenek, főleg az extrémen izzadó bringásoknál. A szivacsozás igazán minőségi, jó tapintású és tartós darab, nem irritálja az ember bőrét, én egyébként bogárhálóssal szemben jobban szeretem a normál szivacsokat, azok valamennyivel jobban szellőznek.

A sildet túl sokat nem használtam, – mert nem szeretem semmilyen felhasználás során, egyszerűen zavar ha valami benne van a látómezőmben – viszont jó párszor le- és felpattintottam, kíváncsian várva, hogy mikor adja meg magát, de nem sikerült elfárasztanom a rögzítést 🙂 , tényleg jól oldották meg a Rudy Projectnél.

Azt kell mondjam, hogy a Venger és a Venger Cross nagyon jó sisak lett, kényelmesek, jól szellőznek, nagyon jól állíthatóak, bátran merem bárkinek ajánlani őket. Ráadásul a Venger Cross egy igazán univerzális darab lett a levehető sildjével, gyakorlatilag kapunk egy klasszikus mtb sisakot és egy országútit is, ha ezt választjuk. A silden kívül a színek lehetnek még döntőek a választás során, mindkét modell 4-4 színben érhető el, innentől már tényleg csak ízlés dolga, hogy ki melyiket választja.

Ajánlott fogyasztói ár: 42 900 Ft
További információt a forgalmazó honlapján találtok.

A Venger Cross fejvédőt a Rudy Project Hungary jóvoltából teszteltük.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo