fbpx

Rudy Project Stratofly miniteszt

Nem minden Rudy Project sportszemüvegért kell bankhitelért folyamodni! A világ egyik legismertebb és -elismertebb szemvédelem-specialistája kedvező árszinten kínálja a Stratofly modellt, amely mindazonáltal Photoclear technológiát alkalmazó fotokromatikus lencsével és állítható mértékű szellőzéssel rendelkezik.


A Rudy Project Stratofly klasszikus stílusú kerékpározáshoz tervezett szemüveg, cserélhető lencsével, így az olasz márka rendkívül széles, magas optikai színvonalú kínálatából tetszés szerint válogathatunk. A közepesen széles speciális Grilamid keret felülről tartja a lencsepárt, középen ehhez csatlakozik a szögben és pozícióban állítható orrnyereg. A keret szerkezete viszonylag rugalmas, ami fokozza az illeszkedés pontosságát, illetve többféle fejméret esetében nyújt kényelmet. A hajlékony kialakítás lehetséges hátulütője a stabilitás hiánya, amelyet az olasz fejlesztők mind a szárvégeken, mind az orrnyergen nedvességre fokozott tapadást biztosító (már eleve csúszásmentes) gumírozással oldanak meg. Ezt fejeli meg az orrnyeregállítás-lehetőség, így a kontaktuspontok a lehető legnagyobb felületen biztosítanak puha, stabil tartást.

A tesztpéldány Photoclear fotokromatikus lencsével érkezett, amely 75-26% fényáteresztést biztosít, munkatartománya lényegében az egyes és a kettes szűrőfaktor-besorolás között „ingázik”. Hagyományos polikarbonát alapanyagot alkalmaz, ez különbözteti meg a tesztben szereplő ImpactX2 Black lencsétől – ami garantáltan törhetetlen. Emellett a Stratofly elérhető Laser Black, Multilaser Red, Multilaser Orange, Smoke Black, illetve teljesen áttetsző Transparent típussal. Ez a szemüvegmodell a gyártó felső kategóriás modelljeihez hasonlóan többféle módon dioptriázható: a lencse mögé pattintható adapterrel -7.00 – +5.00 dioptriatartománnyal*, közvetlen a keretbe, a lencse helyére pattintható adapterrel -4.00 – +5.00 értékkel*, illetve a lencse teljes keresztmetszetében dioptriázott lencsével -3.25 – +2.50 értékkel*. A megoldásokról bővebben itt olvashatsz.

[*a dioptriatartományok össztörében, az esetleges cilinder értékkel együtt értendők, és több egyéb értéktől függően változhatnak – egyedi elbírálás szükséges, amit a hazai forgalmaz bemutatótermében díjmentesen elvégeznek neked!]


A bevezetőben már említettük az integrált szellőzőrendszert, amely szerintünk zseniális megoldás. Lényege, hogy a keretben a lencse két állásban rögzíthető, az egyik a felső sarokban nagyobb rést hagy a már meglévő kivágás mellett. Más „szemcsinél” még nem láttunk ilyen trükköt, meglepő, hogy ez a kézenfekvő ötlet nem bukkant fel korábban. Egyértelműen hatékony, menet közben érezni lehet a különbséget – legalábbis az országúti kerékpározásra jellemző tempó mellett. Minden bizonnyal segít a párásodás megelőzésében is, bár erre a célra a lencse ugyancsak hatékony bevonatot kapott. A „hűtőszekrényből a párás fürdőszobába” tesztünket simán abszolválta, a mezőnyben a Stratofly bizonyult az egyik legjobbnak e téren. A virágpermetezővel történő spriccelés hatására pedig „csinos” vízcseppek formálódtak, majd a függőleges felületről kecsesen „legördültek”.

A menetpróba tapasztalatai alapján a Rudy Project látszólag maga ellen dolgozik: legalábbis abban az értelemben, hogy a Stratofly – ahogy mondani szokás – nem sokat hagy az asztalon a tesztkörképünkben szereplő új csúcsmodell, a Tralyx számára. Bár a Tralyx számos extra megoldást tartalmaz (pl. állítható szárvégek, könnyebb keret, extra szellőzés, törhetetlen és gyorsabb lencsesötétedés, nagyobb periférikus látószög), a Photoclear lencse kiválóan működik, gyorsan vált szűrésfaktort, tartománya a vakító napsütésen kívül bármilyen egyéb körülményben ideális fényviszonyokat teremtett. Kint a „prérin” – amikor „hétágról” sütött a nap – igényeltünk volna még egy kis plusz szűrést, így viszont végre dolgozhatott a pupilla, az út nagy részén úgyis csak pihent!

Az ellenfényben talán kicsit több a becsillanás, mint az ImpactX2 Black esetében, ekkor egy hajszálnyit csökken a kontraszt is, de a Photoclear még így is bőven a tesztmezőny élvonalában van. Hasonlóképpen a fejlettebb lencse „nulltorzításához” viszonyítva lefele telefonkezelésnél van egy kis „görbítés”, de más polikarbonát lencsék sem tudják ezt kiküszöbölni. Érdekes, hogy a „szellőzőnyílás” megnyitásával úgy 2 milliméterrel lejjebb kerül a lencse, így a „kütyükezelésnél” a torzítás már-már észrevehetetlenné válik. A Photoclear ragyogó, részletgazdag képet fest, szerintünk ezen a téren senkinek nem lesz panasza – „IMAX-élmény” a köbön!


A Stratofly kerete – bár nem olyan fejlett, mint a Tralyx-é – mindkét tesztalany számára bőven megfelelő kényelmet és stabilitást biztosított. Az orrtámaszt eltérően állítottuk be, de utána az úgy tapadt, mint az Oroszlánkirály varacskos disznójára a bélsár, így nyomáspontok nélkül élveztük a köves lejtmeneteket. Még futáshoz is ki lett próbálva, tehát elmondhatjuk, hogy a Stratofly „multisportra” is bevált. És bár nincs 22 db szellőzőnyílás az egyszerűbb kialakítású Stratofly-kereten, az a 4 hatékonyan ellátta funkcióját. A dizájn visszafogottabb, de ez már ízlés kérdése – a karbonmintás tesztkeret mellett számos egyéb változat kapható, színben, „fényességben” egyaránt. Végezetül a lencsén lévő feliratok sem „verték ki a biztosítékot” az erre allergiás tesztelőnél, lévén olyan parányiak, hogy csak egy Rudy Project-minőségű lencsével olvashatók!

Előnyök:

  • vérbeli „Rudy Project” optika elfogadható árszinten
  • kényelmesen illeszkedő keret stabil tapadással
  • fotokromatikus technológia ragyogó képpel és kontraszttal
  • cserélhető lencse, gazdag választékkal
  • dioptriakorrekciós kiegészítőkkel kompatibilis
  • két év garancia

Hátrány:

  • szabad szemmel nem találtunk – legfeljebb nagyítóval keresve –, mivel csak így látható lencsefelirat!

Ajánlott fogyasztói ár: 29 900 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Már Indurain is Rudy-ban versenyzett!

Már Indurain is Rudy-ban versenyzett!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo