fbpx

Rudy Project Spectrum fejvédő teszt: Profi teljesítmény

A 2019-es év az új formák éve a Rudy Projectnél, idén a szemüvegeken felül a fejvédőknél is szakítottak az eddigi formavilággal és teljesen új, trendibb dizájnnal jelentek meg a piacon. Ennek jó példája az új Spectrum sisak, ami a profi országúti mezőnyben is hétről-hétre folyamatosan helytáll a Bahrain-Merida csapat versenyzői fején.

Az idei év új Rudy Project fejvédőin egyértelműen látható egy szemléletváltás a dizájnban, a világtrendeket követve az eddigi hegyes, csúcsos formák helyett a lekerekített elemek felé nyúltak a tervezők, amik nem csak divatosabb megjelenést, hanem aerodinamikai előnyöket is nyújtanak. Természetesen emellett a sisakok technikai színvonala egy szemernyit sem csökkent, még mindig a védelem és a kényelem a legfontosabb szempont a dizájn mellett.

3 részből álló külső héj

A Rudy Project Spectrum az olasz gyártó új felsőkategóriás országúti fejvédője, amit egy hajszállal a csúcsmodell Racemaster alá pozicionáltak árban, de sokat elmond a két fejvédő teljesítményéről, hogy a profik szakasztól függően felváltva hordják az egyik vagy a másik modellt, sőt mostanában inkább a Spectrum van többet Nibaliék fején.

RSR10 tarkórögzítő

A Spectrumban az elmúlt időszak szinte minden Rudy Project fejlesztését megtalálhatjuk, sőt a három részes inmold héjszerkezet ennél a fejvédőnél debütált. Alig található a sisak külső részén olyan felület, ahol szabadon lenne az EPS hab, ez azért fontos, mert a hab magában könnyen sérül és az UV fény is károsítja, ezért jó, ha minél nagyobb felületen takarva van. Rengeteg fejvédőnél az alsó részen már spórolnak a gyártók héjjal, saját tapasztalat, hogy akár a szállítástól is tudnak sérülni ezek a sisakok. A Spectrumnál ez nem fordulhat elő, mert a héj pár millimétert még visszahajlik a fejvédő belsejébe is.

3 dimenzióban állítható rögzítő rendszer

A védelem mellett a másik fontos szempont egy sisaknál a kényelem, ez magában foglalja a szellőzést és az illeszkedést. Az utóbbira egyik Rudy Project sisaknál sem lehet panaszunk, az olasz gyártó arra törekszik, hogy a legtöbb fejformára illeszkedjenek a fejvédői. A Spectrumban 3 dimenzióban állítható a rögzítésért felelő rendszer, a belsejében a tarkórögzítő magassága egy mozdulattal a kívánt pozícióba húzható, a tarkón pedig az RSR10 tekerőjével tudjuk a kívánt mértékben a fejünkre szorítani a sisakot. Itt fontos megjegyezni, hogy a nők copfjával is kompatibilis a Spectrum, ugyanis a fejvédő és az RSR10 tarkórögzítő között ki tudják húzni a hajukat (teszteltük!).

A pántok könnyedén méretre állíthatóak, de nekem pl hozzájuk sem kellett nyúlni, a gyári beállítással pontosan a fejemre voltak szabva.

Airframe rendszer

A modern országúti fejvédőkön a gyártók nem a minél több szellőzőnyílással próbálják szelősebbé tenni a sisakokat, hanem optimalizálják a nyílások elhelyezkedését és formáját, melynek jó példája a Spectrum, mindösszesen 15 nyílással is tökéletesen szellőző sisakot kapunk. A fejvédő belsejébe benézve láthatjuk, hogy szinte a sisak belsejét teljes egészében lefedik a szellőzőcsatornák. További kényelmi funkció az Airframe-rendszer, ahol a homlokszivacsok nem közvetlenül a belső habra, hanem a hálós kialakítású fejméretállító rendszerhez rögzülnek, így a beáramló levegő képes hűteni a szivacsokat és gyorsítani a száradásukat, ezzel kevesebb izzadság folyik a szemünkbe. Mondanám, hogy olyan jól működik a rendszer, hogy minden izzadságot elpárologtat, de nem így van, izzadósként egy keményebb, hosszabb hegyi menet során el tudom áztatni a szivacsokat, de síkon nagyobb tempónál tényleg nem volt vele ilyen jellegű problémám.

Bogárhálós szivacs is jár hozzá

Aprópó a szivacsok, kétféle szivacsot kapunk a Spectrumhoz, egy bogárhálósat és egy simát, személy szerint én a simát jobban kedvelem, mert abba a pár szál hajamba biztos nem fognak belekeveredni a bogarak, és hőérzetre hűvösebbnek érzem a háló nélküli szivacsokat.

Szemüveg garázs

Bár nevesített “szemüveg garázs” nem található a Spectrumon, mégis tökéletesen illeszkednek a fejvédő hátuljába a Rudy Project sportszemüvegek, pl a Defenderrel tökéletes párost alkotnak. Nekem fontos, hogy be tudjam tűzni a szemüvegemet a sisakba, mert gyakran előfordul, hogy akár bringázás közben is le akarom venni a szemüveget és ilyenkor a fejvédőben tárolva van a legnagyobb biztonságban.

Kényelem tekintetében maximálisan bejött nekem a Spectrum, tökéletesen illeszkedik a fejemre, ennek az egyik oka az lehet, hogy nem csak a külső formában változtathattak a Rudy Projectnél, hanem a belsőben is, mert az eddigi Rudy sisakok nem passzoltak 100%-osan a fejemre, inkább a kicsit hosszúkásabb fejformákkal voltak kompatibilisek, nem az én szögletes fejemmel.
A szellőzéssel sem volt gondom, pedig megmásztam benne jó pár meredek emelkedőt tűző napon, egyszer sem fordult elő, hogy meg akartam tőle szabadulni, mert annyira melegem lett volna benne. Azt nem állítom, hogy ez a világ legjobban szellőző fejvédője, mert ilyen tekintetben vannak nála jobbak, amik tényleg a szellőzésre vannak kihegyezve, de azok messze nem ennyire aerodinamikus formájúak és nem is néznek ki ennyire jól.

A védelmét szerencsére nem sikerült tesztelnem, de ilyen tekintetben biztos nem lesznek vele problémák, hiszen négyféle tanúsítvánnyal is rendelkezik. A külső egy szubjektív dolog, de nekem tetszik, a teszt után nem véletlenül lett ilyen fejvédőm. A tesztben szereplő piros-fekete dizájnon felül még 4 féle színkombinációban elérhető: türkiz-fekete, titán, fluo sárga-fekete és fehér-fekete, így mindenki megtalálhatja a neki tetszőt.

A Rudy Project Spectrum minden téren egy ízig-vérig profi fejvédő, de az árcímkére nézve meglepődhetve tapasztalhatjuk, hogy tudásához képest messze nincs elszállva az ára. Valójában nehezen tudnék olyan sisakot mondani, amit Worldtour csapat használ és olcsóbb a Spectrumnál.

További információkért kattints ide.

A Rudy Project fejvédőket keresd a Rudy Project Magyarország weboldalán, vagy személyesen a bemutatótermükben.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo