fbpx

Rudy Project Sintryx szemüveg teszt: hozzá(d) tartozik

Alapvetően nehéz műfaj valamit tesztelni, hiszen bármennyire is próbálsz objektív maradni, azért a tesztelés, ha azt nem valami mérőműszer végzi, akkor végül is szubjektív. Különösen igaz ez a szemüvegekre, hiszen nem elég, hogy a fej és arcformák teljesen egyéniek, de a szem pedig a világ egyik legbonyolultabb érzékszerve, és tényleg minden egyes embernél más és más.

A Rudy Project mérnökei a Sintryx-et kifejezetten extrémebb felhasználásra, például a Protera sisakhoz, és főleg kifejezetten a montisoknak tervezték. Aki olvasott már nálunk tesztet az olasz gyártótól, az tudja, hogy mind a dizájn, mind a tartósság, mind a minőség a lehető legmagasabb szintet éri el, amit ma sportszemüveg fronton el lehet érni. Az új modelljük sem tér el ettől az irányvonaltól, és lehet, hogy merész kijelentés, de igazából minden benne van, amit ma tud a Rudy Project.

 

Teljes keretes szemüvegről van szó, mely a sportszemüvegektől elvárható Grilamid alapanyagból készül, ami rugalmas, ütésálló, hypoallergén és nagyon könnyű. A szárak végeit a fejed formájára alakíthatod, és természetesen az orrnyergek is állíthatóak. A zártabb montis modellnek még lényegesebb a szellőzés megoldása, mint egy országútisnak, hiszen előbbinél kisebb a tempó. A Sintryxbe épített Powerflow rendszer nem csak felül, hanem a lencsék kivágásán át alul is be tudja vezetni a levegőt anélkül, hogy bekönnyezne a szemed. Sőt, a szárak is „levegősek”, hiszen azok alatt is lehet izzadni.

A lencséje ennek is cserélhető, méghozzá egy elmés megoldásnak köszönhetően könnyedén. A teljes kereteseknek mindig gyenge pontja volt a nehézkes (főleg a gyakorlatlanabb végfelhasználóknak) lencsecsere. Mindig azt hiszi az ember, hogy na most fog eltörni, ami persze nem történik meg, de akkor is rossz érzés. Itt szétpattintható az alsó és felső rész, így gyerekjáték a csere.

Lencsékből pedig bőven el vagyunk látva, akárcsak a többi modelljüknél. Alap, de ugyanúgy tökéletes minőségű a „smoke black” és „transparent” lencse. Ezután jön a „multilaser orange” ami brutál szép kontrasztos képet ad, de ezt még lehet fokozni a „Polar 3FX HDR”, és a „Polar 3FX Grey” változatokkal. A hab a tortán pedig a fényre sötétedő és garantáltan törhetetlen „ImpactX Photochromic 2 Black” és „ImpactX Photochromic Red” lencsék. Érdekesség, hogy a fényre sötétedős lencsével is „csak” 59.900 forintba kerül, ami azért a minőségi sportszemüveg piacon jónak számít. Szemüvegeseknek jó hír, hogy dioptriázható az RX Insert-tel, amibe könnyedén csiszolnak dioptriás lencsét az optikusok, és az RX Direct megoldással is – a teljes lencse, prizmakompenzáltan dioptriázható!

Mondanom sem kell, hogy nem csak lencseszínekből válogathatsz, hanem a keretek is változatosak. Keretszínből van fekete, sárga fehér, szürke, piros és kék, de ezeket tovább bolondíthatod a cserélhető inzertekkel. A szárvéggumi, az orrnyereg, a középső logó és a szárakban található logó is cserélhető más színekre.

A Sintryx tökéletesen passzolt a Protera sisakhoz, de nem csak színben. Sok sisak/szemüveg kombónál nem illeszkednek egymáshoz a részegységek és például a sisak le akarja tolni a szemüveget vagy a szárak vége akad össze a tarkóvédelemmel. Itt semmi ilyen nem történt. A szemüveg hozta a már megismert Rudy Project színvonalat, pedig az alap füst színű lencsével volt szerelve. Egyedül naplemente környékén erdőben volt zavaró már a sötétsége, de akkor már ritkán vagyok „odabent”. Viszont napsütésben nagyon szépen szűrte a fényt, pedig fényérzékeny a szemem. A szellőzése nagyon jól eltalált, párásodást is csak akkor tapasztaltam rajta mikor hűvösebb időben, nagyon megizzadva hosszabb időre megálltam. Menet közben egyszer sem párásodott, pedig voltam melegben vele és brutál izzadós vagyok.

Az általam is tesztelt „azure blue/smoke black” modell fogyasztói áron 39 900 forintba kerül, ami eléggé best buy. Nyilván van nála olcsóbb a boltokban, de amikor ár/érték arányt nézünk akkor bizony nehéz jobbat találni nála. Természetesen a Protera sisakkal együtt mutat a legjobban, de szolidabb színekben akár utcára is simán felvehető.

Forgalmazó: Eyeland Kft

Ajánlott fogyasztói ár: 39 990 Ft-tól 69 990 Ft-ig

Elérhetőség: www.rudyproject.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo