fbpx

Rudy Project RX Direct dioptriás sportszemüveg: Napszem és Sasszem édesgyermeke

Ha azt kérdeznék tőlem, melyik a legnagyobb komfortot jelentő kiegészítő biciklizésnél, akkor a betétes nadrág után második helyen a dioptriás sportszemüveget mondanám, mivel rövidlátó vagyok. Az elmúlt 20 évben gyakorlatban követtem a bringás szemüvegek  dioptria-evolúcióját, az elsők között szereztem be “betétes napszemüveget”, kipróbáltam belőle többféle márkát és az összes megoldást sokkal jobban szerettem, mintha nélkülük kellett volna bicikliznem.

A törzsfejlődés lépései

A törzsfejlődés lépései

Kezdetben vala a lehajtható előtétes napszemüveg, ahol egy dioptriás sportszemüveg elé lehet lehajtani a színezett lencsét, amely forradalmi megoldás volt a maga korában és elindította a dioptriás sportszemüvegek fejlődését. A megoldás legfőbb hátránya a vastagsága, a két lencse elég távol van egymástól így olyan érzésünk van, mint amikor 3D szemüveget teszünk a moziban az optikai szemüvegünk elé, hogy élvehessük az filmet, jó-jobb, de nem az igazi…

Ez a megoldás a normál szemüveg napszemüvegesítése, melyet néhány év után felváltott a másik megközelítés: a bringás sportszemüveg dioptriázása. A Rudy Project úttörőként, már a 2000-es évek elején előrukkolt a sportszemüveg dioptriázással: a Kerosene modellhez már kapható volt clip-on nevű dioptriás betét.

Ezzel a megoldással a keret orrnyergének két oldalára belülre bepattintható vékony, kezdetekben telikeretes fém-, majd – ahogy fejlődött ez is – félkeretes-damilos Grilamid “cvikker” tartotta a dioptriás lencsét. Így nagyon közel tud kerülni a napszemüveg lencséhez, más gyártók műanyag betétes megoldásaihoz képest érezhetően optimálisabb megoldást kínál. A rendszer olyan jól sikerült, hogy a Rudy Projectnél a clip-on megoldás napjainkig hadrendben van.

Tökéletes megoldást magának a sportszemüveg lencsének dioptriázása jelentett volna, azonban ezt a korábbi évek technológiáival nem volt elérhető. Ha elolvasod a  dioptriázhatóság akadályairól és megoldásairól szóló korábbi cikkünket részletesen bemutatjuk, milyen megoldások vannak. A következőkben a napi gyakorlati tapasztalataimat szeretném megosztani, amit az elmúlt években a különböző rendszerekkel szereztem.

Duplázd a lencsét és már látsz is…
A 90-es évek végén használt lehajtható rendszert követően – mely a csuklónál elég gyorsan kilazult, majd amortizálódott – igazi megváltást jelentett az első Kerosene Premium a Rudy Projecttől.

A Kerosene kerete a csúcsot jelentette a bringás szemüvegek között a cserélhető különböző színű lencsékkel. Benne a vékony optikai lencsével minőségi váltást jelentett, nem csoda, hogy több mint 10 évig használtam megelégedéssel. A napszemüveg lencsék közül nekem a Racing Red jött be, ami mtb használatra kitűnő, a clip-on betétben levő optikai lencsét pedig könnyedén cseréltem szemem dioptria változását követően. Szerettem és sokszor megszolgálta az árát az évtized alatt; a gumi részek öregedése és a lencsék karcossága miatt nyugdíjaztam csak.

Clipon megoldás belülről

Clipon megoldás belülről

Utódja egy Rydon lett szintén a Rudy Projecttől, melyet fényre sötétedő lencsével választottam, a clip-on betétet pedig áttettem a Keroseneből, csak a dioptriás lencsét frissítettem benne.
A 2×2 lencse rendszer előnye, hogy ugyanazt a teljes értékű napszemüveget viseled, mint clip-on nélkül, melyet relatíve olcsón és hatékonyan tudsz kiegészíteni a saját egyéni látáskorrekcióddal.
A megoldás hátránya a dupla lencséből adódik, kétszer annyi zsírosodást, koszosodást, karcolódást, párásodást kell elfogadnunk, mint egy hagyományos napszemüvegnél.

A Rudy Project clip-on betét mérete – más gyártókkal összevetve – elég nagy, mégis korlátozott éleslátási mezőt jelent kétoldalt, ami mezőnyben vagy erdőben nem előnyös. Idegesítő tud lenni főként ősszel és télen a fokozott párásodás, ha kendővel a szád előtt tekersz vagy belépsz egy fűtött helyre kénytelen vagy “mindkét szemüveget” levenni, a tejüveg szintű párásság miatt és eltapogatni a pulthoz egy kóláért…

Egy lencse mind felett…
A dupla lencsesor hátrányait azzal lehet kiküszöbölni, ha csak egy lencsét használunk, ahogyan a végső megoldásnak számító Rudy Project RX Direct esetében. Az evolúció és a technika ugyanis mostanra eljutott arra a szintre, hogy az erősen görbített lencséket is tudják csiszolni dioptriásra, így létrejött a címben említett Sasszem és Napszem házassága.

Az RX Direct lencséket maga a Rudy Project gyártja le olaszországi gyárában (senki más nem tud hasonlót készíteni a világon!), a te szemedre szabottan, kb. 3 hét alatt. Ehhez egy friss szemvizsgálati adatlapra lesz szükséged, mely alapján a hazai forgalmazó bemutatótermében vagy az optikusi partnereik egyikénél kiválasztjátok a megfelelő modellt és lencseszínt.

Az első meglepetés, mikor felteszed a RX Directet leginkább a “rákendroll” jelzővel illethető. Az orrtámasz és a szárak megfelelő beállítása után a beltérben feltéve ér az első meglepetés: az orrod előtt nincs semmi. Azazhogy van, de nem látod. A tokból kivett teljesen átlátszó lencse tökéletesen lefedi a látómezőt és bármerre nézel ugyanolyan éles képet látsz… Gyakorlatilag egyetlen optikai szemüvegem sem nyújtott még ilyen komfortot, hiszen mindegyiknél látok több-kevesebb keretet és a perifériális részeken kétoldalt életlen területet. Az ívelés ára, hogy a lencséket a külső széleik felé haladva kicsit vastagítani kell a dioptriázhatósághoz, de csak letéve oldalról nézve van enyhe “szódásüveg fílingje”, felvéve a lencse vastagítás gyakorlatilag nem észrevehető, vagy feltűnő.

A második meglepetés, mikor kilépsz beltérből a napra és a lencse ügyesen besötétedik. A sötétedést az UV fény váltja ki és kb. 20-25 másodperc szükséges a fény erősségének megfelelő sötétség eléréséhez. A sportszemüveg lencse közelebb került a szememhez, mint a clip-on megoldásnál, így az egész lencse jobban takar, kellemesebb és érezhetően jobb szélvédelmet ad.

A harmadik meglepetés, amikor a napsütésből beléptem zárt helyre, ugyanis az ImpactX2-es lencséje érezhetően gyorsabban világosodik, mint az előző modell, néhány másodperc után már érezhetően világosabb és kb. 1 perc után szinte teljesen átlátszóvá válik, minimális árnyékoltsággal. Ezzel a lencsével teljesen kihasználható a fényre sötétedő (fotokromatikus) rendszer minden előnye, egésznapos viseletre, sőt akár esti-éjszakai bringázáshoz is használható, amit korábban nehezen tudtunk volna elképzelni.

Az RX Direct élmények még frissek, inkább csak kipróbálás szintűek, később visszatérünk rá egy cikk erejéig, mik voltak a tényleges teszt tapasztalatok.

Ha te sem szeretnél kompromisszumot kötni szemed védelmében sportolás közben, keresd a Rudy Project weboldalt és a bemutatótermüket, ahol segítenek a legmegfelelőbb nap+sas pároztatásban.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo