fbpx

Rudy Project Defender teszt: Szemvédelem mesterfokon!

A Defender a Rudy Project válasza a mai napszemüveg trendekre, mellyel az olasz gyártó egy olyan szemüveget alkotott, ami megjelenésében maximálisan a mai divatot követi, de emellett technikai tartalomban is a maximumot nyújtja.

A napszemüveg tesztelés nagyon szubjektív dolog, teljesen egyénfüggő, hogy kinek mi a kényelmes, kinek mennyire van a látómezőjében a szemüveg adott eleme és az, hogy kinek mi tetszik. A technikai paraméterek természetesen adottak, de az alapján nehéz megmondani, hogy be fog-e válni az adott személynek a szemüveg. Ezért amit a kényelemről és a dizájnról írok, az mind csak a saját véleményemet és tapasztalataimat fogja tükrözni.

A Rudy Project Defenderrel már tavaly ősszel, a megjelenésekor elkezdtem szemezni, a retro-modern dizájn megtetszett benne, ezért kifejezetten örültem annak, hogy tél végén kaptam egyet tesztelésre. Talán az egyik legcsicsásabb változatot hoztam el a bemutatóteremből, a Bahrain-Merida festésűt, arany kerettel, multilaser red lencsékkel és kék gumikkal. Annak ellenére, hogy új, 2019-es modell már elég sokféle színű kerettel és lencsével elérhető, a fotokromatikus ImpactX2 lencséktől, a smoke blacken keresztül a többféle színű multilaser lencsékig mindennel kapható.

A több mint 30(!) éves olasz gyártó történelmét jól ismerő bringásoknak ismerős lehet a Defender, ami nem véletlen, hiszen az 1992-es Agressor kísértetiesen hasonlít rá. Mostanában a napszemüveg gyártóknál a 90-es évek dizájnja került újra divatba, így a Rudy Project is visszanyúlt a múltba, az egyik jól bevált modelljéhez. Természetesen csak a dizájn hasonló a több mint negyed évszázados őshöz, technikai tartalomban a mai kor legjobbját építette bele a gyártó.

A keret anyaga a sportszemüvegeknél megszokott Grilamid, ami könnyű, rugalmas, ütésálló, de elérhető az új Graphene alapanyagból is, ami erősebb, mint a gyémánt és könnyebb, mint a karbon, természetesen ehhez már magasabb ár is tartozik. A lencsék megkapták a bumper-technológiát, egy élvédő gumírozás védi a szélüket a sérüléstől, ezenkívül nem csak védelmet nyújtanak a bumperek, hanem a feldobják a szemüveg megjelenését.

Az orrgumik és a szárgumik egyaránt 3 dimnezióban állíthatóak, így az emberek többségének arcához szabható a Defender, legyen keskeny vagy széles az orruk vagy nem hétköznapi arcformájuk. Az orr- és a szárgumik nedvesen sem csúsznak ezért izzadva is stabilan áll a szemüveg a viselője fején. A keretben és a lencsékben is integrált szellőzőkkel találkozunk, amik a komfortot hivatottak növelni és a párásodás ellen is hatnak.

A Defender a magasabb kategóriájú Rudy Project szemüveghez hasonlóan atomjaira szedhető és minden eleme cserélhető a szárgumiktól, az oldalsó logokon keresztül a bumperekig, a lencséket nem is említve. Teljesen egyedi szemüveg is összerakható és ami jó hír, hogy ténylegesen van is hozzá különböző színű alkatrész.

A kicsit széles arcomra tökéletesen illeszkedik a Defender, az állítható orrgumiknak köszönhetően teljesen személyre tudtam szabni. Ez az egyik dolog, amit nagyon szeretek a Rudy Project szemüvegekben (nem a Defender az első és várhatóan nem is az utolsó lesz a sorban 🙂 ), hogy kapok lehetőséget arra, hogy beállítsam a fejemre a szemüveget, nem úgy mint jó pár gyártónál, hogy vagy jó vagy nem… látszik, hogy a Rudy Project hatalmas tapasztalatokkal rendelkezik az optikai termékek terén, nem csak egy divatszemüveg gyártó.

Mivel tél végén kaptam meg a Defendert és még csak április van így csak tavaszi körülmények között tudtam teszteni a szemüveget, viszont jó sok szintet másztam meg vele a brac-i edzőtáborban ezzel is tesztelve a szellőzését. A lencse elég méretes és sokat takar az arcból, ezért előzetesen kicsit aggódtam a szellőzése miatt, hogy kis tempónál majd párásodik vagy melegem lesz alatta. Normál országúti használat mellett abszolút nincs vele gond, sőt imádom nagy sebességnél, hogy jól takar (érzékeny a szemem a menetszélre), viszont azért a hosszú 10% fölötti emelkedőkön, ahol telibe rám sütött a nap éreztem, hogy ez nem az az ultraszellőző modell, mint mondjuk a Tralyx. A párásodással egyébként nem volt gond, a szellőzőnyílásokon beáramló levegő elengedő ennek megelőzéséhez.

A lencse hozza a Rudy Projectől megszokott maximalizmust, optikailag tiszta, torzításmentes, egyszerűen jó rajta keresztül nézni a világot (talán ez a jó szemüvegek egyik legnagyobb ismérve). Van multilaserből kék és narancsárga lencsém is, de színhőmérsékletre a most tesztelt piros vált be a legjobban a kicsit kékítő árnyalatával, persze ez függ a fényviszonyoktól is, de erős és kicsit borúsabb időben is ő nálam a nyerő a 3 közül (fényáteresztésben alig van köztük különbség). Mint már említettem elérhető fényre sötétedő lencsével is azoknak, akik minden körülmény között egy szemüveget szeretnének viselni, természetesen ez a modell is, mint minden Rudy Project sportszemüveg, dioptriázható!

A dizájnról még nem írtam egy szót sem, szerintem hihetetlenül jól néz ki, persze lehet csak a divat mondatja velem és 10 év múlva más véleményen leszek, de nekem most nagyon bejött a Defender, és szerintem ezzel nem csak én vagyok így. A külső a napszemüvegeknél pont ugyanolyan fontos, mint a kényelem, mert egy bután kinéző szemüveget senki nem visel szívesen, és a külső az, amibe beleszeret az ember, amire pont jó példa a Defender.

A Rudy Project Defender tudásához mérten magasabb árfekvésű , a tesztelt modell ára 59 900 Ft, viszont ezért kapsz egy csúcsszemüveget, amit mindenki irigyelni fog tőled.
További információkért kattints ide.

A Rudy Project nap és sportszemüvegeket keresd a Rudy Project Magyarország weboldalán, vagy személyesen a bemutatótermükben, ahol a szakmai tanácsokon felül a dioptriás megoldások kiválasztásában és kivitelezésében is segíteni tudnak.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo