fbpx

Rudy Project Cutline teszt: 4 szemüveg 1 áráért?

A címben szereplő információ igaz, gyakorlatilag 4 különböző megjelenésű sportszemüveget kapunk, ha a Rudy Poject legújabb szemüvegét a Cutline-t választjuk. De mégis hogyan lehet ez? Lássuk!

2020-ban a Rudy Project kínálatában egy nem mindennapi sportszemüveg jelent meg a Cutline személyében, ami nagyon jól tükrözi az olasz szemüveg-specialista gyártó szakmai tudását az optikai termékek terén, ugyanis egy olyan szemüveget hoztak létre, ami a megszokott Rudy Project minőségen felül egy különleges tulajdonsággal rendelkezik, a cserélhető/levehető elemeknek köszönhetően többféle megjelenésű szemüveg “építhető” belőle pillanatok alatt.

Még mielőtt rátérnénk, hogy pontosan, hogyan tudunk többféle szemüveget építeni a Cutline-ból nézzük az “alaptulajdonságait”:

-3 dimenzóban állítható szárak és orrgumik, így gyakorlatilag teljesen az ember fejéhez állítható a szemüveg. Helyesen beállított szárakkal és orrgumival nem fog menet közben lecsúszni a szemüveg vagy rossz esetben lerepülni az ember fejéről (ilyet egyébként már láttam más márka szemüvegénél, amikor a bringás belement egy kátyúba és emiatt a szemüveg lerepült a fejéről, na ilyen a Cutline-nál nem lesz). Persze a megfelelő méretű szemüvegválasztást nem helyettesíti, mert egy nagyon keskeny fejű emberen egy széles szemüveg soha nem fog tökéletesen állni és nem fogja a maximumot nyújtani.

-Rugalmas és erős grilamid szárak. A rugalmasság egyrészt fontos, hogy a szemüveg tökéletesen a fejünkhöz idomuljon, másrészt ha véletlenül ráülnénk akkor ne törjön el.

-Szellőzők a lencsén és a szárakon. A Rudy Project Power Flow kialakításnak hívja a lencsén és a szárakon található szellőzőnyílásokat, amik abban segítenek, hogy ne izzadjunk a lencse alá annyira, illetve nehezebben párosodjon be.

A Cutline felépítésében rejlik a sportszemüveg különlegessége, ugyanis maga a keret köré épül a szemüveg, a szárak is oldalanként külön-külön levehetőek, az orrnyereg is egy mozdulattal kipattintható és a keret felső és alsó részét bumperek alkotják. A bumperek a hagyományos keretekkel szemben gumis alapanyagúak és azonkívül, hogy védik a lencsét a sérülésektől dizájnelemként is működnek, többféle színben elérhetőek, mellyel egyedi szemüveget is tudunk készíteni a gyári szemüvegünkből. (A múltban a Fotonyk és a Defender modellek voltak szintén bumperes sportszemüvegek). A Cutline-nál extra tulajdonság, hogy bumperek nélkül is használható, így lehetséges a címben említett 4 féle megjelenés. Tehát használhatjuk teljeskeretesként amikor fent van rajta az összes bumper, felül félkeretesként amikor csak a felső, alul félkeretesként amikor csak az alsók, és keret nélküliként is amikor levesszük róla a bumpereket.

Az alábbi videóban láthatjátok, hogy hogyan lehet szétszedni, összerakni a Cutline-t, illetve bemutatjuk a szemüveg mind a 4 viselési lehetőségét.

Az éles teszt során kiderült, hogy valóban mind a 4 lehetőség abszolút életképes, valójában csak ízlés és hangulat dolga, hogy éppen ki, melyik dizájnnal szeretné viselni. Azért valamennyi különbség van a különböző “módok” között. Logikus módon bumperek nélkül szellőzik a legjobban, hiszen így állja a levegő útját a legkevesebb elem. Az alsó bumperek nélkül nagyobb a látómező, itt igazából arra érdemes gondolni, hogy például amikor a komputerre lenézünk akkor a keret benne lehet látómezőnkbe. Viszont például nekem teljeskerestesként tetszik a legjobban, de valószínűleg többségében bumperek nélkül viselném, nyáron biztosan, persze bumperek nélkül sem néz ki rosszul. 😉

A Cutline további érdekessége, hogy elérhető az impactx2 laser purple lencsével is, ami a Rudy Project legújabb fotokromatikus lencséje. A lilás árnyalatú fényre sötétedő lencse alapállapotban is sötét, a fény 48%-át engedi át, míg teljes fényben mindösszesen csak 8%-ot enged át. Eredetileg golfozóknak fejlesztették, de hamar rájöttek, hogy más sportokban is használható, ahol hasznos a zöld és kék színek kontrasztosítása, mint például kerékpározáskor. A tapasztalataink szerint bringán is nagyon jól használható, én például kifejezetten szerettem, erdőben is láttam még vele rendesen és naplementekor is még elég volt nekem az 50% körüli fényáteresztés. A tavaszi erős fényben sem vallott kudarcot, bár a mulitlaser lencsék a papíron magasabb fényáteresztési értékükkel mégis nagyobb sötétséget biztosítottak, de az impactx2 laser purple lencsével sem akartam megvakulni a fénytől. És ami még mindenképpen mellette szól, hogy tényleg nagyon szép képet ad ez a lencse, a zöld és kék színek tényleg látványosan szebbek.

Ha csak egy lencsét választhatnék akkor mindenképpen az impactx2 laser purple lencsét választanám és nem csak a változó fényszűrési képessége miatt, hanem azért is mert ez végre egy igazán jól kinéző impactx lencse. Viszont ha valaki sokat megy erős fényben és nem szokott hajnalban, naplementekor vagy sötét helyen bringázni akkor neki például egy multilaser lencse lehet a jó választás.

Fontos tulajdonság még, hogy a Cutline dioptrizálható, tehát ha valaki nincs jóban a kontaktlencsével és szeretne sportszemüveget viselni akkor nyugodtan választhatja ez a modellt, és itt érdemes megjegyezni, hogy a Rudy Project ebben is nagyon erős, nagyon-nagyon sok sportszemüveget kínál dioptrizálhatósággal.Ha valakinek nem tetszik a képeken látható két modell színösszeállítása akkor választhat még további hat szín közel, sőt a hozzájuk kapható kitek segítségével számtalan egyedi megjelenésű szemüveg építhető, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző színkombinációt.

Ajánlott fogyasztó ár: 49 900 Ft-tól (lencsétől függően)
További információkért kattints ide.

A teszt a Rudy Project Hungary támogatásával készült.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo