fbpx

Rock Machine Blizz 70-27+ kerékpárteszt: gyúrúnk vazze?

Ismered a klasszik viccet? Bunyó előtt mi az a három szó ami elhangzik? „Mivan…mivan…mivan!!” Na körülbelül a Blizz is így nézett ki a sok tápos XC bringa között az eplényi monti tesztflottánkban. És úgy is viselkedett, mint az elefánt a porcelánboltban, csak kifinomultabb volt a belépő és a mozgás. Az első ilyen „kitalált” merev trail bringa, ami igazán tetszett.

Tavaly indult ez a „merev trail”, vagy sok marketinges szerint „merev enduro” (ez utóbbi baromság) divathullám, és megmondom őszintén, eddig nem sok olyan géppel mentem aminél értettem volna a lényegét. Alapvetően ezek nem olcsó gépek hazai viszonylatban, hiszen a tesztelt modell is 569 900 forintos áron megy, de tény, hogy egy ilyen felszereltségű össztelós trail bringát nem tudsz megvenni 800 000 alatt, a nagytesója is 950 . Nyilván nem is tud kiváltani egy Blizzardot menettulajdonságokban, de hazai viszonyok között jóval többet nyújt mint gondolnánk.

Mindenhol jól érzi magát! Kivéve az aszfaltot 🙂

Egy bikeparkban teszteltük, ami valójában túlmutatna a célterepén, viszont ha bringakezelésből jó vagy, akkor simán élvezhető, nagy boogiet kínál. 67 fokos fejcsőszöge elég lapos a gyors és meredek lejtőzésekhez, de még bőven nem túl lapos a meredek technikás mászásokhoz. A benne lévő Reba teló 120-at mozog, és 27.5” x 2.8”-os gumikkal szerelik, ami már elegendő előjel a bulihoz. A „félplusz” gumikkal nem gond a túrázás, akár hosszú távokat is meg lehet tenni vele, lefelé viszont akkora tapadást nyújt, amivel a félősebbek is biztonságosan tudnak ereszkedni, a bátrabbak pedig komoly tempót diktálhatnak. 13,2 kilós súlya ma már nem tűnik vészesnek, főleg úgy, hogy aluvázas a Blizz. Tehát egy majdnem mindenre jó, mindenes, durvulós montinak tökéletesen alkalmas, el tudsz vele menni egy-egy maraton középtávra is akár, de az eplényi bikeparkban is verethetsz egy hosszú hétvégét. Arról nem beszélve, hogy a forgáspontok karbantartásával, és a hátsó teló szervizelésével sem kell foglalkoznod, tehát a fenntartás jóval olcsóbb. Csak ne számíts arra, hogy egy össztelós trail bringát pótolni tud.

Ahogy már említettem, a váz 6061-es T6-os alumíniumból készül és természetesen átütőtengelyes papuccsal (148×12) rendelkezik. A nyeregvázcső erősen hajlított, így a kisebb méretű váz esetén sem lesz nagyon hosszú az effektív felsőcsőhossz. A felsőcső Sharkspine EVO kialakítású, ami szintén a kompaktabb geometria elérését célozza. ISCG05-os konzollal is rendelkezik, így fel tudunk szerelni láncterelőt, ha durvább veretésre készülünk.

A teló Rock Shox Reba RL, 15-ös tengellyel Solo Air belsővel és Boost szélességgel. Kicsit tartottam tőle, de nem éreztem túlzottan rugalmasnak, ha valaki esetleg kifejezetten „low budget bikepark” gépnek venné, akkor érdemes bele egy „kis” Pike-ot tenni, de én nem cserélném le. Szépen mozog, jól beállítható, igényes cucc.

Váltórendszere Shimano SLX váltókarból és XT hátsó váltóból áll, szimpla tányéros kivitel, 32-es tányérral elöl és 11-46-os sorral hátul. Ezzel nagyjából bárhová el tudsz jutni még akkor is ha nem vagy jó erőnlétben. A hajtómű egy Race Face Aeffect SL mindössze 650 grammos súllyal, komolyan emeli a bringa fényét!

A fékeknél érzek némi spórolást, Shimano M-425-ösök kerültek fel rá. A fékerővel nem volt gond (hiszen Shimano), de azért egy SLX illet volna rá. A 180-as tárcsákkal nem fog túlmelegedni itthon, főleg általános használatnál, de egy Kalnica bikeparkozás sem terheli meg. Durvább downhill pályákra meg úgysem használ az ember merev bringát. A nyeregcső kormányról leengedhető „dropper post” kivitel, a Kind Shock-tól érkezik, szeretjük, nem kell szervizelni állandóan, mint a Reverb-et.

650B-s, azaz 27.5”-os kerekeken gurul a Blizz, ami ONE KT CL agyakból, DB-X40-es felnikből, és a rájuk húzott Schwalbe Nobby Nic 27.5×2.8”-os gumikból áll. Ezek a gumik a teszt alatt ideális, tapadós, erdei talajon brutálisan jól viselkedtek, nem csúsztak a kanyarokban sem, de sárba, vagy laza poros talajra nem a legideálisabbak. Sokat csillapítanak, de még nincsen akkora tehetetlenségük mint a fatbike gumiknak. Köves, gyökeres részeken simán át lehet veretni velük, bírják a gyűrődést.

A Blizz egy korrekt bringa, főleg ennyiért, ilyen felszereltséggel. Nem egy XC gép, és nem is enduro. Tényleg egy mindenes, abban hozza a formáját. Nem fog kiválóan mászni, nem fog kiválóan lejtőzni (hiszen nem össztelós), de mindenhol az átlagosnál sokkal jobb lesz. Arról nem beszélve, hogy a nagyobb súlyú emberek alá, vagy kezdőknek kifejezetten ajánlott. A kezdők imádni fogják a széles kormány és a ballonos kerekek kombinációjából adódó plusz stabilitást.

Forgalmazó: Bike Logistics

Elérhetőség: https://rockmachine.us/hu/2017/edge-series/blizz-70-27%2B/matte-radioactive-yellow-neon-red-black

Ajánlott fogyasztói ár: 569 900 Ft

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo