Ricco, a Kobra horvát licenccel próbálkozna?

Miközben az Olasz Olimpiai Bizottság Antidopping Tanácsa által kért 12 éves eltiltásra beadott fellebbezésével kapcsolatban még nem született döntés, az olaszok kerékpáros botrányhőse, Riccardo Ricco több nemzetközi szaksajtóban megjelent cikk szerint is a Meridiana Kamen harmadosztályú csapatával próbálkozna, hogy horvát licencet kiváltva versenyezhessen. A hírről azóta kiderült, hogy nincs sok alapja, de azért érdemes visszapillantani a Kobra kálváriájára:

Ricco már 2011 tavaszán is próbálkozott a horvát csapattal, miután a Vacansoleiltől kirúgták újabb doppingbotránya miatt. A Kobra doppingbotrányai között lassan már nehéz kiigazodni… A 2011 februárjában történt legfrissebb ügyében – a Kobrát doppingolás céljából elkövetett vértranszfúzióval gyanúsítják, ami után válságos állapotban kórházba került – még nem született végső döntés, de például a 2008-as Tour de France-on történt doppingesetével kapcsolatban tavaly a francia bíróság újabb ítéletet szabott ki rá.

Ricco a Toulouse-i Feljebbviteli Bíróságtól (köztörvényes eljárás végén – ami nem keverendő össze a versenyzéstől való eltiltással) 2 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést és 3000 eurós pénzbüntetést kapott, továbbá 4000 eurót kellene befizetnie a Francia Kerékpáros Szövetségnek. (Ricco a 2008-as Tour de France-on – melyen megnyert két hegyi szakaszt – nem csak a doppingteszten bukott meg, de szállodaszobájában a tiltott szereket és a belövéshez szükséges eszközöket is lefoglaltak, ezért indult köztörvényes eljárás is.)

A Kobra még ebben az ügyben is reménykedik, fellebbezése folyamatban, mert létrejött egy jogi bukfenc: tulajdonképpen kétszer ítélték el ugyanazért a bűntényért, ugyanis párhuzamosan a padovai bíróság is eljárást folytatott ellene, és az olaszok gyorsabbak voltak, s már korábban ítélet született, szintén 3000 eurós büntetés és két hónap, húsz nap börtön formájában.

A 29 éves versenyző legújabb „hőstettét”, 2011 februárban követte el, miután a Vacansoleil csapatában kapott lehetőséget 2010 második felében.  Riccót akkor sokkos állapotban kórházba szállították, és az orvos elmondása szerint bevallotta a vértranszfúziót, s kiderült, hogy a rosszullétet a szakszerűtlenül tárolt vér okozta, újabb eljárások indultak. Az Olasz Olimpiai Bizottság azóta már döntött, 12 évet kért Riccóra (tulajdonképpen csak formalitás, hogy jogerőre emelkedjen az ítélet), de ennek az ügynek a köztörvényes szálát még nem varrta el az olasz bíróság, ezen a vonalon a Kobra még letöltendő börtönbüntetésre is számíthat akár.

Hozzászólások