fbpx

Red Bull Rampage: duplázás, minden idők legnagyobb hátraszaltója, hatalmas bukások – videók

Tricks or Flow? 2013-ban talán ez már nem kérdés, hiszen nem csak elképesztő trükkökre vagy lélegzetelállítóan lendületes menetre van szükség a legnehezebb nyomokon ahhoz, hogy valaki megnyerje a kultikus freeride-versenyt, a Red Bull Rampage-t, hanem az előbbi felsorolásból minden előbbit össze kell raknia egy menetbe…

A nemzetközi freeride-sorozat, az FMB Tour legismertebb fordulójára, a Virgin (Utah, USA) környékén fekvő homokvölgyben megrendezett Rampage-ra hetedik alkalommal került sor. Az évtizedes múltra visszatekintő esemény történetében pont az extremitása és veszélyessége miatt voltak kihagyások, ami nem csoda, ismerve a kultikus mountain bike verseny nyomvonalaiba iktatott 20-30 méteres ugratókat, dropokat…

Kyle Strait (Fotó: Christian Pondella/Red Bull Content Pool)

Kyle Strait (Fotó: Christian Pondella/Red Bull Content Pool)

A Rampage nem fix pályán zajlik, a riderek több nyom közül választhatnak, a menetet pedig pontozzák, attól függően, hogy ki mennyire nehéz, technikás, meredek nyomon jött, milyen nehézségű leléptetéseket vagy ugratókat vállalt be, s eközben milyen trükköket mutatott be ezeken. Mindenkinek két lehetősége van bizonyítani, és csak a jobbik menet számít.

A Red Bull TV által élőben közvetített freeride verseny Tyler McCaul futamával kezdődött, és T-Mac-et nem nyomasztotta az első induló terhe, a „flow-faktor” szempontjából talán a leglendületesebb volt az egész versenyen. Az első nagyon komoly menetet Andreu Lacondeguy mutatta be, nála inkább a trükkök domináltak, és átvette a vezetést. Eközben a 2008-as győztes, Brandon Semenuk bukott, egy meredek nyom fogott ki rajta. Hamarosan jött a 2004-ben nyerő Kyle Strait, aki Lacondeguy-hoz hasonlóan végigrepült a pályán, de bevállalta a legnehezebb dropot, ráadásul nullkézzel… Nem volt kérdés, 87,50 ponttal Strait került a virtuális „hot seat”-be.

Kyle Strait menete:

Még fel sem ocsúdhattunk Strait nullkeze után, a 2010-es győztes Cameron Zink a riporter szerint minden idők legnagyobb hátraszaltóját mutatta be ugyanott, még egy MX Freestyle versenyen is komoly repülésnek számított volna… Összességében azonban Zink csak a második helyre volt jó, 84,75 ponttal. Nem sokkal később az öreg harcos, Paul Basagoitia bukása után csendesedett le kicsit a közönség, egy balul sikerült forgásból nagyot esett, és hordágyon kellett elszállítani. Sajnos Mike Hopkins is bemutatott rögtön egy újabb fektét, egy eddig senki által nem használt nyomon.

Cameron Zink szaltója az Oakley-dropon (Fotó: John Gibson/Red Bull Content Pool)

Cameron Zink szaltója az Oakley-dropon (Fotó: John Gibson/Red Bull Content Pool)

Egy ideig várni kellett az újabb zseniális futamra, amit a Balázs Pali-frizurás Kelly McGarry mutatott be, többek között egy backflipet beadva a 72 lábas ugratón. Mivan? Most akkor tényleg MX-Freestyle versenyen vagyunk, vagy bicikliken ülnek ezek a srácok??? Kelly futama 86,5 pontot ér, amivel feljön a második helyre, és kialakul az első körös eredménylista.

A második kör is elkezdődik, tehát azok is javíthatnak, akik buktak, hiszen csak a legjobb menet számít a két kör alapján… Az egyre fokozódó szél sem zavarja Tyler McCaul-t aki ismét „repül” a pályán, s kicsit javítva megszerzi a pillanatnyi dobogós pozíciót. Majd hamarosan elindul második futamára Semenuk is, akinek azonban szerencsétlen napja van. Kockáztatnia kell, brutálisan meredek, nehéz nyomot választ, majd egy 360-ból nem tud lábon kijönni. Újabb bukás, becsületből lejön, de még egyszer elesik.

A világ legnagyobb hátraszaltója Zinktől:

Úgy tűnik, akik az első körben jó formában voltak, azoknak megy jól a második menet is, Andreu Lacondeguy ismét varázsol, rengeteg nagy értékű trükkel, és 86,25 ponttal ismét dobogós! Közben újabb hatalmas bukás, Logan Bingelli-nek nem sok hiányzik egy hatalmas backfliphez az Oakley-dropról, de végül elesik belőle. A fokozódó szél miatt a szervezők hamarosan szünetet rendelnek el, majd egy óra múlva eredményt hirdetnek.

A hátra lévő riderek között volt még az első körben két legjobban teljesítő Strait és Zink, utóbbinak fájt talán kicsit, hogy nem próbálhatott rá valami extraklasszis menettel az első helyre, de ezen kívül a lefújás gyakorlatilag helyesnek mondható, nagyjából kialakult az igazságos sorrend, és túl nagy lett volna a kockázat a hatalmas szélben. Kyle Strait győzelmével az első bringás a Red Bull Rampage történetében, aki duplázni tudott!

Akár a teljes Rampage visszanézhető videón, a Red Bull TV-n: http://rampage.redbull.com/

Eredmény:

1. Kyle Strait
2. Kelly McGarry
3. Cameron Zink

4. Andreu Lacondeguy
5. Tyler McCaul
6. Pierre Edouard Ferry
7. Cameron McCaul
8. Brendan Fairclough
9. Garett Buehler
10. Thomas Genon
11. Ramon Hunziker
12. Mike Montgomery
13. Logan Binggeli
14. Wil White
15. Geoff Gulevich
16. Nico Vink
17. Graham Agassiz
18. Kyle Norbraten
19. Brendan Howey
20. Mike Hopkins
20. Brandon Semenuk
20. James Doerfling
20. Antoine Bizet
20. Paul Basagoitia
20. Mitch Chubey

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo