fbpx

Quintana nyert, Froome a Wattokat nézte a legendás hegyen

Ha nem is a legtöbb szintkülönbséget, de a leghíresebb emelkedőt ma kellett megmászni a Vuelta a Espana mezőnyének, a Covadongai tavakhoz vezetett fel az út.

10

188 kilométeres táv a várakozásoknak megfelelő izgalmakat hozott, a szökevények, a főmezőny és a szökevények kontra főmezőny vonatkozásban is. Már a táv elején formálódott egy 16 fős szökevénycsoport, ígéretes összeállításban: Ben Hermans (BMC), Victor Campenaerts, Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Dmitriy Gruzdev (Astana), Tobias Ludvigsson (Giant-Alpecin), Egor Silin (Katusha), Louis Vervaecke (Lotto Soudal), Moreno Moser, Pierre Rolland and Joe Dombrowski (Cannondale-Drapac), Vegard Stake Laengen (IAM), Luis Angel Mate (Cofidis), Jose Goncalves (Caja Rural), Fabio Felline (Trek-Segafredo), Jan Bakelants (AG2R), és Omar Fraile (Dimension Data) tekertek együtt sokáig.

A cél előtt 40 kilométerre lévő kisebb – bár elég nehéz, 1. kategóriás – emelkedőn a szökevények még csak kóstolgatták egymást, de nem sikerült senkinek hosszú távon elszakadni. A covadongai emelkedőn aztán folytatódott a harc, s végül több támadás után Gesink bírta a legjobban, a legendás hegy második felében már egyedül hajtott a cél felé. Eközben a főmezőnyt a Movistar kontrollálta s némi meglepetésre Chris Froome (Sky) már korán leszakadt. Elsőre úgy tűnt, hogy valami technikai vagy egyéb problémát követően hozzák vissza csapattársai a főmezőnyre, a közvetítésből ez nem derült ki. Froome mindenesetre ismét úgy hajt a Vueltán, mintha ezen a versenyen csak a Wattokkal kísérletezne élesben a Tour de France után, hiszen ma is majdnem visszazárkózott az élre a célig.

Akik ösztönből hajtottak, az Alberto Contador (Tinkoff) és Nairo Quintana (Movistar) voltak. A maroknyira zsugorodott “főmezőnyből” Contador támadott először az 1000 méteres szintkülönbségű, meredek hegy derekán. Quintana könnyedén átvette, majd lassan Scarponi is felzárkózott, közben keveredtek a szökevényekkel. A legmeredekebb részen Quintana támadott, s el is tudott lépni egyedül. Felért Gesinkre, akivel talán dolgozhatott volna együtt a következő lankásabb részen, de nem így tett, a hollandot is leszakította. Közben Froome gyűjtögette az ideiglenes útitársakat, s egyre közeledett Quintanához. Froome végül Gesink, a nagyot küzdő Alejandro Valverde (Movistar) és Omar Fraile (Dimension Data) társaságában 25 másodperc hátránnyal érkezett.

Contador, Chavez és Yates több mint egy percet kaptak, s további jelentős különbségek alakultak ki, átrendeződött az összetett, David De la Cruz (Etixx-Quick Step) elveszítette a piros trikót. Hoolnap pihenőnap, majd szerdán egy kevésbé magas, de hasonlóan meredek hegyi befutó szolgálhat újabb remek versennyel.

Vuelta a Espana 10. szakasz eredménye:

1 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 4:50:31
2 Robert Gesink (Ned) Team LottoNl-Jumbo 0:00:24
3 Christopher Froome (GBr) Team Sky 0:00:25
4 Omar Fraile (Spa) Dimension Data 0:00:28
5 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team
6 Michele Scarponi (Ita) Astana Pro Team
7 Esteban Chaves (Col) Orica-BikeExchange 0:01:02
8 Alberto Contador (Spa) Tinkoff Team 0:01:05
9 Simon Yates (GBr) Orica-BikeExchange 0:01:09
10 Fabio Felline (Ita) Trek-Segafredo 0:01:11

Összetett állás:

1 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 38:37:07
2 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:00:57
3 Christopher Froome (GBr) Team Sky 0:00:58
4 Esteban Chaves (Col) Orica-BikeExchange 0:02:09
5 Alberto Contador (Spa) Tinkoff Team 0:02:54
6 Leopold Konig (Cze) Team Sky 0:02:57
7 David De La Cruz (Spa) Etixx – Quick-Step 0:03:03
8 Simon Yates (GBr) Orica-BikeExchange 0:03:06
9 Michele Scarponi (Ita) Astana Pro Team 0:03:14
10 Samuel Sanchez (Spa) BMC Racing Team 0:03:20

Vuelta-rovat a Bikemagon: https://bikemag.hu/vuelta-a-espagna_2015

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo