fbpx

Peák Barnabás jövőre a WorldTour-ban – interjú a Mitchelton-Scott csapatfőnökével

Sajtótájékoztatót tartott ma Peák Barnabás és az ausztrál Mitchelton-Scott csapata, átadva azt a mezt, amit a 20 éves kerékpáros idén is viselhet már stagiaire-ként. Az eseményen Shayne Bannan-nal, a WorldTour-gárda csapatvezetőjével készítettünk interjút az igazolás hátteréről.

Mint már beszámolunk róla, az egyik legnagyobb magyar kerékpáros tehetség jövőre a legfelsőbb szinten, WorldTour-istállóban versenyezhet, a Mitchelton-Scott-tal 2 évre szól a szerződés. Barnabás azonban stagiaireként már idén bemutatkozhat az ausztrál csapatban a nyár végétől.

A mai sajtótájékoztatóra az óbudai Esernyős Rendezvényházban került sor, az eseményen részt vett Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke is részt vettek, kiemelve, hogy mekkora lehetőség Barnabás első osztályú csapatba igazolása az egész magyar kerékpársportnak.

A képen balról: Stephen Roche (Giro-, Tour-győztes, világbajnok kerékpáros), Peák Barnabás, Shayne Bannan (A Mitchelton-Scott csapatvezetője), Révész Máriusz (az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos) Pál Kata és Takács Levente (a Scott hivatalos forgalmazója, a K2 Kerékpárüzlet képviseletében)

A Mitchelton-Scott részéről Darach McQuaid gazdasági vezető és Shayne Bannan csapatvezető voltak jelen, utóbbinak tettünk fel kérdéseket, hogyan került Barna a látóterükbe és mi vár rá a jövőben a Mitchelton-Scott csapatában. Barnabással egy hosszabb lélegzetvételű riporttal jelentkezünk hamarosan.

Shayne Bannan, a Mitchelton-Scott csapatigazgatója miután átadta Peáknak a hivatalos csapatmezt, úgy fogalmazott: Barnabás új kerékpáros családja szeretnének lenni, ahová kétéves szerződést írt alá, de ez akár tíz év is lehet. Mint mondta, a legfontosabb céljuk, hogy pozitív környezetet biztosítsanak fejlődéséhez.

Shayne Bannan és Peák Barnabás

Bikemag: Shayne, kezdjük az elején, mi Barnabás leigazolásának története?

Shayne Bannan: Még tavaly kezdődött, minden évben keresünk új tehetségeket. A csapat (a SEG Racing Academy), ahol Barnabás most versenyez, egy nagyon elismert csapat, mindig megnézzük, ki jöhet szóba tőlük. Beszéltem a team-menedzserrel, hogy kik azok a versenyzők, akik megállhatják a helyüket majd WorldTour szinten 2020-ban. Felhívta a figyelmünket Barnabásra, akinek azóta is követtük az eredményeit, és úgy döntöttünk, lehetőséget adunk neki.

Bikemag: Mik azok a jelek, amiből kiderül, hogy valaki alkalmas a WorldTour-szinten való versenyzésre?

Shayne Bannan: A legfontosabb a konzisztencia, vagyis az állandóság, folyamatosság, nem csak az, hogy hány versenyt nyer valaki. Barnabásnak fontos a személyisége is, úgy gondolom, beleillik majd a csapatba. Nyilván beszéltem (Edoardo) Affinivel, aki tavaly még Barnabás csapatában versenyzett, és azt mondta, Barnabás jó közösségi ember, nagyon pozitív a személyisége. Sok tehetséges fiatal van, de kevesebb versenyzőben van meg minden tényező, ami szükséges ahhoz, hogy jó profi legyen. Mi első körben hat fiatalt figyeltünk, akik közül kettő lett a befutó és Barnabás az egyik.

Bikemag: Milyen szerepet kaphat Barnabás a Mitchelton-Scott-nál?

Shayne Bannan: Idén gyakornokként veszi csak fel a Mitchelton mezt, de jövőre különböző szerepeket szánunk neki. Főleg segítőként számítunk rá, de kisebb versenyeken meglesz a lehetősége próbálkozni, hogy akár győzelmet is szerezzen. Nagyon fontos egy fiatal versenyzőnél is, hogy fenntartsuk a győztes mentalitást, ne csak dolgozzon, dolgozzon és dolgozzon. Végső soron azért igazoltuk le, mert győzelmeket várunk majd tőle és nem szabad elveszíteni ennek a lehetőségét. Szeretnénk, ha egy nagyszerű tapasztalat lenne Barnabás számára a következő év, minden nyomás nélkül. Mondtam is Barnabásnak ezt, mert egy fiatal versenyző hajlamos saját magára rátenni a nyomást, de ezt nekünk kell meglátni és azt kell mondani neki, hogy: „nyugi, csak élvezd, nincs semmi elvárásunk még veled szemben. Még csak 20 éves vagy, nyugi, tanulj és élvezd.”

Bikemag: Jövőre Magyarországról rajtol a Giro d’Italia, láthatjuk esetleg Barnabást már első profi évében Nagy Körversenyen, szurkolhatunk neki a Girón?

Shayne Bannan: Ez nagyon nem lesz egyszerű. Bár a múltban adtunk lehetőségeket neopro versenyzőknek nagy körversenyeken, de jövőre győzni jövünk a Giróra, más lesz a csapat, mindenkinek nagyon fontos szerepe lesz. Nem fog valaki csak azért bekerülni a csapatba, hogy ez legyen az első grandtour-tapasztalata. Szóval Barnabásnak meg kell mutatni néhány nagyon jó tulajdonságot, hogy bekerüljön a csapatba. Előtte kisebb versenyeken látjuk majd hogyan teljesít, hogyan reagál a stresszre és ha úgy látjuk, hogy kaphat fontos szerepet és ez adhat neki egy további lökést, akkor bekerülhet a Giro-sorba is.

Bikemag: A Tour de Hongrie idén olyan időpontban volt, amikor egymást érik a WorldTour-versenyek is, nyilván tudjuk, hogy egy WorldTour-csapat ilyenkor nem lehet mindenhol ott. Ha mégis olyan időpontban lenne a magyar kör a naptárban, amikor alkalmas lehet kiállítani egy sort, eljönne a Mitchelton-Scott Barnabással a Tour de Hongrie-ra?

Shayne Bannan: Nem csak Barnabás miatt, de egyébként is figyeltük a Tour de Hongrie fejlődését és komolyan szeretnénk eljönni, ha alkalmas az időpont. Októberben fogjuk meghozni ezt a döntést. Már szeptemberben elkezdjük összeállítani a versenynaptárat és akár beleférhet.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo