fbpx

Párizs-Nizza 2018: véletlen szökevények, nem véletlen győztes

Újabb nap a hegyekben, újabb eseménydúsabb szakasz, melynek végén a helyi versenyző, Rudy Molard (Groupama-DFJ) emelhette fel kezét, miközben elsőként haladt át a célvonalon. 

Négy 2. kategóriás után egy 1. kategóriás emelkedő várt a 6. szakaszon a mezőnyre a Sisteron és Vence közötti 198 kilométeres távon.  Még a verseny elején történt egy különös eset: a főmezőny eleje rossz felé kanyarodott egy körforgalomban, a mezőny végén kissé lemaradva tekerők így hirtelen  szökevénypozícióban találták magukat.  Mivel volt már egy “valódi” szökevénycsoport: Lars Bak (Lotto Soudal), Amael Moinard (Fortuneo-Samsic), Paul Martens (LottoNL-Jumbo), Cyril Lemoine (Cofidis) és Thomas Scully (EF-Drapac), akikhez heten csatlakoztak: Alexander Kristoff (UAE Team Emirates), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Carlos Barbero (Movistar), Dylan Teuns (BMC), Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Fabien Grellier (Direct Energie) és Bert Van Lerberghe (Cofidis), így jött létre a nap tizenhárom fős szökevénycsapata.

Thomas de Gendt, aki a mezőny tagjai közül messze a legtöbb kilométert töltötte szökésben az utóbbi években, a szakasz után úgy nyilatkozott, hogy életében először esett az meg vele, hogy véletlenül keveredett szökésbe. Ám ha már így alakult, ki is használta a helyzetet, a nap végére feljött második helyre Jerome Cousin (Direct Energie) mögé a hegyi pontokért vívott küzdelemben, s nem titkolt célja, hogy a hét végére a lista legtetején álljon a neve.

A szökevénycsoport tagjai közül leginkább Dylan Teuns okozott fejfájást az összetett első Luis Leon Sancheznek és az Astanának, a BMC versenyzője ugyanis csupán 1 percnyi hátránnyal a 14.   helyen állt a szakasz előtt az összetettben. Teuns fejfájást okozott a szökevényeknek is,  hiszen kísérletük így gyakorlatilag halálra volt ítélve.  A belga bringás nem sokkal később inkább visszatért a főmezőnybe.

A 12 fős szökevénycsoport  a második emelkedőn hullt darabjaira. Öten (De Gendt, Grellier, Moinard,  Scully és Barbero) együtt maradtak, a többiek pedig folyamatosan csúsztak vissza a mezőnybe.  25 kilométerrel a vége előtt azonban őket is megfogta a mezőny.

Az utolsó emelkedőn, a 1. kategóriás The Côte de la Colle sur Loupon Alexis Vuillermoz (AG2R) támadása indította be igazán a versenyt. Simon Yates (Mitchelton-Scott) többször is próbálkozott, mígnem sikerült ellépnie, hozzá csatlakozott aztán Tim Wellens (Lotto-Soudal). Később őket is megfogták, ekkor indított támadást Rudy Molard (Groupama-FDJ), aki amúgy a környéken lakik, s jól ismeri az emelkedőt. Mikor kiderült az idei Párizs-Nizza útvonala, szándékoltan elkezdett készülni erre a szakaszra.

Összetettben az  élen továbbra is Luis Leon Sanchez (Astana). A szakasz előtt második helyen álló Wout Poels (Team Sky) bukott a nap végén, így kénytelen volt feladni a versenyt. Vele együtt összesen tizenegyen voltak, akik vagy nem álltak rajthoz, vagy időközben adták fel a versenyt, többek között Nacer Bouhanni (Cofidis) és John Degenkolb (Trek-Segafredo) sincsen már a mezőnyben.

Videó összefoglaló:

 

Top 10 a szakaszon:

1 Rudy Molard (Fra) Groupama-FDJ 4:40:05
2 Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal 0:00:02
3 Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors
4 Luis León Sanchez (Spa) Astana Pro Team
5 Sam Oomen (Ned) Team Sunweb
6 Dylan Teuns (Bel) BMC Racing Team
7 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe
8 Esteban Chaves (Col) Mitchelton-Scott
9 Gorka Izagirre (Spa) Bahrain-Merida
10 Sergio Henao (Col) Team Sky

Összetett top 10 a szakasz után:

1 Luis León Sanchez (Spa) Astana Pro Team 22:25:33
2 Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors 0:00:22
3 Marc Soler (Spa) Movistar Team 0:00:26
4 Gorka Izagirre (Spa) Bahrain-Merida 0:00:34
5 Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal 0:00:35
6 Ion Izagirre (Spa) Bahrain-Merida 0:00:42
7 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 0:00:45
8 Sergio Henao (Col) Team Sky 0:00:46
9 Esteban Chaves (Col) Mitchelton-Scott 0:00:48
10 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:00:54

(kísérőkép forrása)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo