fbpx

Nyílt levél, avagy meztelenül bicikliztem végig a Váci utcán 2016-ban, ha…

Debreczeni Attila vagyok, másfél évig csináltam a bringavideo.hu-t. Ezalatt megismertem az embereket, akik benne vannak a bringázásban. 1 ft-ot nem vettem ki a sportból, sőt beleraktam az időmet, és az én lehetőségeimhez képest sok pénzt. Bízva abban, hogy jót teszek vele. Mindenki versenyére elmentem forgatni, és a videóimban mindig a szépet és a jót akartam megmutatni.

Továbbra is minden pénzügyi és egyéb érdek nélkül felhívást szeretnék intézni a kerékpáros társadalomhoz, hogy a 22 éve az első és az elkövetkező 22 év legnagyobb lehetőségét ne szalasszuk el. Szavazzanak azok a döntéshozók, akik az MKSZ közgyűlésén szavaznak Dr. Simonyi Ákos nevével fémjelzett programra és elnökségre.

Miért?
1.Tudnak pénzt szerezni.
Ha ők nem akkor senki.  – nem mindenre megoldás a pénz, de ha nincs, akkor nem lehet nyugodt szakmai program, és nem lehet nyugodt verseny sem.

2.Működő rendszert tudnak építeni
Ők tudják, hogyan kell egy jól működő szervezetet működtetni. Ezt nem csak mondják, hanem már bizonyították is. (Kérek minden kommentelőt, hogy ennél a pontnál ne jöjjön elő azzal, hogy a Malév csődbe ment. Jöjjetek elő Dr. Antal Erzsébettel kapcsolatban azzal, hogy a Tesco pénzügyi vezetőjeként levezényelte, hogy a Tesco 20 áruházról 200 áruházra bővüljön, és a hazai kiskereskedelem vezetője legyen.)

3.Pénzügyileg érinthetetlenek
A legkisebb árnyék sem vetülhet rájuk, hogy saját zsebre dolgoznának – nem hiszem, hogy eddig bárki is saját zsebre dolgozott volna a mostani elnökségből, de mindig szárnyra kapnak ilyen pletykák. Szerintem gyermeteg azt gondolni, hogy jól menő üzletemberek az MKSZ aprócska pénzeire pályáznának, és próbálnák megszerezni azt.

4.Kapcsolatrendszer
Olyan kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, ami hozzásegíti a sportot ahhoz, hogy végre a TV-ben és más médiában is rangjának megfelelő megjelenést kapjon. Segíti a kapcsolatrendszerük azt is, hogy normális szabályozás legyen. Például az országútis edzésen résztvevőknek ne kelljen felmenniük a bringás útra a szatyros öregnénik közé. Vagy, hogy a montisok végre bemehessenek szabályosan az erdőbe.

5.Reményt adnak
Minden tiszteletem a most regnáló elnökségeké. Külön Törzsök Zsolték munkája előtt is kalapot emelek, amit az adósággal való küzdelmmel és az országos bajnokság megrendezésével kapcsolatban nyújtottak. De én személy szerint nem látom, mi újat tudnának ők hozni a kerékpárnak. A Dr. Simonyi Ákos-féle elnökségben látom, mi újat hozhatnak (csodát ők sem hoznak). Lehet szakmaiság hiányát kifogásolni, de hadd kérdezzem meg, mire mentünk az elmúlt 22 évben azzal, hogy szakmailag nem mindig kifogásolható sportirányítóink voltak. Lehet itt jönni, hogy de Sipiczki Robi is bizonyíthatott volna. Azt gondolom ez jogos felvetés. De azt is gondolom, hogy azzal, hogy feloszlatta az MKSZ-t és tető alá hozta azt, hogy új élet kezdődjön, azzal letett annyit az asztalra, hogy mint egyszerű elnökségi tag tovább dolgozhasson. (Itt jegyzem meg, hogy aki azt gondolja, hogy Sipiczki úr háttérből irányítja majd az elnökséget, az olvassa el még egyszer az elnökségi pályázók névsorát, és nevessen egy nagyot azon, hogy ezeket az embereket mint bábukat tudja mozgatni az MKSZ leköszönő elnöke.)

Amit jelen pillanatban a legnagyobb hibájuknak tartok, az az, hogy nem ígérgetnek. Hanem konkrét célokat fogalmaznak meg (például 4 év múlva az MKSZ éves költségvetése 100.000.000 ft legyen). Nem mondják X-nek vagy Y-nak, ha megválasztasz, kapsz kétmilliót a versenyedre, a csapatodnak. Mert ők nem pénzt igérnek, olyat, ami nincs, hanem pénzt szereznek, amiről tudják, hogy hol van. Ők célok megfogalmazásához értenek és ahhoz, hogy aztán ezeket a célokat elérjék.
Itt és most leírom, ha a megválasztjátok Őket, és a fenti célok közül 2016-ra az évi költségvetés nem éri el nagyságrendileg a 100.000.000 ft-ot, akkor én a Váci utcán fogok 2016-ban meztelenül végigbiciklizni, és azt fogom kiabálni naív vagyok. Nyugodtan mentsétek el a linket és kérjétek rajtam számon.

Néhány tévhit, amik hamisan élnek a fejekben

Rákérdeztem/rákérdeztünk néhány olyan kérdésre, a múlt szombati beszélgetésen az elnökségre jelöltektől amik a népi mondák szintjén terjednek a fórumokon. A következő válaszokat kaptuk. (Szombaton egy közgyúlés előtti közvetlen beszélgetés volt, amire mindenki hivatalos volt azok közül, akik most szombaton majd döntenek. Én, mint érdeklődő, elmentem rá.)

1. Nincs ügyészségi vizsgálat
Vagyis van, de nem az MKSZ és nem Sipiczki Róbert ellen. Hanem a szekszárdi bringások között, hogy melyik szakosztály jogosult a szekszárdi kerékpáros szakaosztály címére. Tehát nagy a különbség, mint ahogy az idd ki a bilit és a vidd ki a bilit között is.

2. Nem lesz mellőzve az országút
Az elnökség pontosan tudja, hogy a kerékpársportok közül az országúti sport a media számára a legeladhatóbb, és egyben a kerékpársportok alfája és omegája (ezt a mostani magyar biciklis életben nem érzékeljük). Ezzel nem azt akartam mondani, hogy csak az országúti  sportot tolják majd – mielőtt bárki félre magyarázná.

3. Az elnökség nem hoz szakmai döntéseket – nem az a dolga.
Nem a menedzserekből álló elnökség fog határozni szakmai kérdésekben. Nem ők döntik el, hogy Kusztor Péter vagy Lovassy Krisztián lesz-e ott az olimpián, hanem a szakma. Az biztos, hogy nem fogják engedni, hogy urambátyám viszonyok döntsenek a kérdésben.  De nem hiszem, hogy bárki ezt akarná a hozzászólók, az egyesületek vagy az edzők közül. Az elnökség pedig mindent megtesz, hogy legyen pénz, legyen media felület ahol megjelenik a sport. Ez az ő feladatuk.

4. A londoni olimpiára való felkészülésbe nem folynak bele
Ahhoz, hogy 2012 szeptemberében el tudjon kezdeni működni az új elnökség, ahhoz most kell elindítani ezt a procedúrát. Ugyanis isten malmai lassan őrölnek. Ez nem hangzott el, de azt el kell mondjam, hogy minden nagy cégnél szeptember és december között döntenek a jövő évi szponzorációkról. Ha szeptemberben nem indul el az új elnökség, újabb egy év lenne elvesztegetve.

Mi lesz ha nem ezt az elnökséget választja meg a közgyűlés?

Velük semi. Waberer Györgynek elindulnak reggel a  kamionjai, Dr. Simonyi Ákos tovább építi cégeit, Balog Zoltán eladja a primavera vizet és még sorolhatnám. De mi, akik a bicikli sport szerelmesei vagyunk, egy soha vissza nem térő esélytől fogunk elbúcsúzni. Én az elmúlt 22 évben végignéztem, ahogy a Magyar kerékpársport leépül (nem az abban résztvevők voltak a hibásak, hanem a körülmények és a kommunikáció hiánya – és ezt őszintén gondolom). Minden vágyam végignézni, hogy újjáépül.

Szeretném látni, hogy Benkó Barbi dobogóért hajthat 2016-ban az olimpián.
Szeretnék még látni Tour De France-on induló magyar országútist.
Szeretnék még látni magyar körversenyt amire sztárok is eljönnek és közvetíti a TV.
Stb stb stb.

Ezért kérek mindenkit, akik döntési helyzetben vannak, szavazzanak  Dr. Simonyi Ákos féle elnökségre és programjára. Félreértés ne essék, nem tökéletes a program, de sokkal tökéletesebb és megalapozottabb, mint amit még ismerhetünk.

Semmit nem veszíthetünk! Legfeljebb 4 év múlva visszatérünk a válságmenedzseléshez, és még engem is lehet látni, amint a  Váci utcán meztelenül végigbiciklizek.

Ha nem adjuk meg az esélyt a felemelkedésre, akkor ezt örökké bánni fogjuk, és nem tudjuk meg mi történt volna ha.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo