fbpx

Northwave Team miniteszt

A Northwave Team hamisítatlan sportszemüveg. Ez alig meglepő attól a márkától, amelynek sikertörténete az olaszországi Montebellunából, a Dolomitok lábánál lévő festőien szép kisvárosból indul, és olyan sztárok tették világhírűvé, mint Paola Pezzo vagy Mario Chippolini. A kerékpársport stílusos felszereléssel való ellátása a Northwave vérében van: ez a tény könnyedén igazolható a Team szemüveg bemutatásával!


A divat és a stílus a sportszemüvegek világában nem feltétlen kezelhető szinonimaként. Ha a képletbe a minőséget, a funkcionalitást és az ergonómiát is belevesszük, akkor egy igen bonyolult összefüggésrendszert kapunk. A több ismeretlenből álló egyenletet mindig célszerű egyszerűsíteni: az olasz fejlesztők is pontosan ezt tették a Team szemüveg esetében. Az eredmény egy klasszikusnak mondható dizájn, amely nem szakít a bevált és bizonyított megoldássokkal.


Adott tehát egy vékony és rugalmas keret, amely átível a két darabból álló lencse felett, egyben megoldja a tág határok közt állítható orrtámasz pontos elhelyezését. A Grilamid® TR90 alapanyag pillesúlya már-már érezhetetlen, az állítható kontaktusponttal kiegészített hajlékony szerkezet a legtöbb fejformán ideális illeszkedést biztosít. Eme kialakítás egyik buktatója a stabilitás hiánya, amely menet közben bizonytalan érzetet okozhat. A Northwave a csapdát két stratégia bevetésével kerülte ki: az egyik, hogy a keret a zsanér körül megerősített, így többlet stabilitást nyújt, illetve a szár kellő mértékű gumírozást kap: lényegben az egész belső és alsó felület tapadós szilikonnal borított. Így a Team elmozdulásra egyáltalán nem hajlamos, még durvább MTB-használat során is elégedettek voltunk vele.

A sportszemüveg másik fő összetevője a lencse, amely nagy mértékben meghatározza annak alkalmasságát – és nem utolsósorban – szerethetőségét. A Northwave Team esetében az olaszok az optikai teljesítményt nem bízták a véletlenre: a 2 mm vastag könnyű polikarbonát lencse természetesen törhetetlen, 100% UV-védelmet biztosít, emellett a tartósság jegyében karcolásmentes bevonattal is ellátták. Ezen felül a víztaszító lencsebevonat lehetővé teszi, hogy még esős időben is használható legyen, száradáskor a nagyobb cseppek leperegnek, nem hagynak nyomot a felületen.


A Northwave speciális Off-center fókuszpont-kialakítás kevésbé erőlteti meg a szemet, illetve teljes mértékben kiküszöböli a lencsetorzítást. E tekintetben a Team mindenképpen kitűnik a mezőnyből: valóban pihentebbnek éreztük a szemizmokat egy többórás, koncentrálást (is) igénylő MTB túra után. A kékes árnyalatú, 3-as szűrőfaktor-besorolással rendelkező sötétített lencse mellett a szemüveghez tartozik egy átlátszó és egy narancsszínű lencsepár, így a szemüveget különböző fényviszonyok mellett egyaránt ki lehet használni. Szélességüknek köszönhetően a lencsék jól védik a szemet, a perifériára is kiterjednek, viszont kisebb arcon sem hatnak idegenül. Az alacsony lencseprofil egyben a szellőzés kérdését is megoldja: sem erre, sem a párásodásra nem volt panaszunk.


A teszt során szerzett tapasztalat alapján a keret lényegében példa értékű kialakítást kap, állítható, rugalmas, így többféle fejformához egyaránt passzol. A lencse teljesítménye ebben az árkategóriában megfelelőnek mondhatók, de azért több tekintetben elmarad a tesztben szereplő prémium modellek optikáitól. Ami nem annyira tetszett velük kapcsolatban, az az átlagosnál gyengébb tükröződésmentesség: nemcsak ellen- de oldalfény is hajlamos becsillanni, ekkor a kontraszt is jelentősen csökken. A tisztaság, a „ragyogás” és a kontraszt amúgy sem erőssége a Team lencséknek, a kedvezőtlen irányból érkező fény pedig sajnos tovább ront a helyzeten. A hidrofób bevonat viszont egész jól működik: a nagyobb cseppek tényleg egy az egyben „legurulnak”, viszont a finom szitálással a réteg már kevésbé tud mit kezdeni.

A Team további tartozéka a nagyméretű, belül habszivacs béléssel ellátott cipzáras kemény tok, így az összes tartozék biztonságban várja a bevetést. A tisztítókendőként is használható mikroszálas tasak pedig az egyik legjobb a tesztmezőnyben. Mindent összevetve a kedvező ár, a kiváló keret, a lencseválaszték és a minőségi tok függvényében a lencsék közepes teljesítménye nem jelent tragédiát, egyáltalán nem járunk rosszul, ha az olasz márka eme klasszikus sportszemüvegmodelljét választjuk. A most bemutatott „fluo” sárga keretszín mellett fekete/fehér, piros/fekete, fehér/lime, antracit/narancs, illetve fehér/fekete ugyancsak rendelkezésre áll.

Előnyök:

  • pontosan és biztosan illeszkedő keret
  • cserélhető lencsék
  • kedvező ár

Hátrányok:

  • közepes optikai teljesítmény
  • tükröződésre hajlamos lencse

Ajánlott fogyasztói ár: 13 690 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo