fbpx

Northwave Enduro Mid cipő teszt: Ha Cedric Graciának bevált….

A trail és enduro bringázás nagyobb igénybevételnek teszi ki a cipőt és nagyobb védelmet kell nyújtania a lábad számára az ehhez használt cipőnek is. Ha már Cedric Gracia a nevét adta a Northwave Enduro Mid cipőhöz, akkor kipróbáltuk mi is, mit tud!

A playboy-nak bejött :)

A playboy-nak bejött 🙂

A Northwave Enduro Mid egy félmagasszárú cipő, melynek kialakításakor nem csak a lábfej, hanem a boka védelme is kiemelt szerepet kapott. A durvulósabb szakágak cipőinél erre szükség is van, hiszen repülnek a kövek, a faágak, és akkor az esések jóval nagyobb gyakoriságáról még nem is beszéltünk. A zárt felépítésű cipők legnagyobb baja az szokott lenni, hogy nagyon melegek, és néhány nap után a bringás köznyelvben csak „egérszagú” jelzővel szoktuk illetni. Gondolom ezzel a tervezésbe és tesztelésbe bevont világhírű downhill-enduro versenyző is tisztában volt. Szerencsére sikerült is megoldaniuk, de ne szaladjunk ennyire előre.

Már elsőre feltűnik, hogy nem egyszerű felépítésű a talpa. Masszív mintázattal látták el, ami sárban sem csúszik, kicsit hasonlítanak is a bütykök a Michelin bringagumikon láthatóakra. Ez nem véletlen, hiszen a Michelin készíti a gumi felületét a cipőnek. Túrázós múltamból adódóan elég nagy híve vagyok a Vibram talpnak, de ahogy az új Extreme XC cipőn is jobban tapadt és tartósabb volt a Michelin, mára teljesen meggyőztek. Két éve még Vibram talpas volt a csúcs XC cipő talpa, tavaly viszont már a francia gyártótól vásárolták, és egy fényévvel jobb, tartósabb lett.

northwave_enduro_mid_cipo_teszt 1

Szóval a talpa atom módon tapad, akár platform pedálon is, mivel a stopli helyét gyárliag gumi „dugó” fedi, így nem kell feltétlenül patentpedállal használni. Többször volt olyan lefelé, hogy nem sikerült elsőre visszadokkolni a pedálra, de a gumi talp megfogta a pedálon a lábam, pedig nem keretes SPD-vel megyek, hanem sima PD-M540-essel. Simán lehet tolni is benne, annyira nem merev az X-Fire talp, sőt hátul a sarkánál egy „hidat” is kialakítottak ami rugalmasságával növeli a kényelmet. Akár városnézős cipőnek is megfelel, de arra nyilván vannak szolidabb kinézetűek. Apróság, de például vezetéshez sem kellett levennem, mert pont annyira süllyesztett a stopli, hogy csak a gumi talp ér a pedálokhoz.

A felsőrész is az extrém használathoz lett igazítva. Brutál erős az orra, körbe van gumizva rendesen, a sarka pedig kellően öblös és merev, nem mozog benne a lábad. Persze ezt nagy mértékben biztosítja az SLW2-es damilos, tekerőgombos fűzőrendszer is, plusz még van egy nagy tépőzár is a rüszt fölött. Ez utóbbinál érdekes, hogy nem tudod elszorítani a lábadat vele, mégis nagyon stabilan tart ha erősen meghúzod. Az SLW2-es tekerőre kapsz védőburkolatot is, így ha köves terepen bringázol, akkor nem kell félned tőle, hogy tönkremegy mert nekicsapod valaminek.

Kapta az ívet

Kapta az ívet

Boka részen a hajtómű felőli oldalon magasított és párnázott a cipő, így nem vered szét a bokádat a legdurvább terepen sem, de a külső oldalon is kellő védelemmel látták el. Ennek ellenére ahogy az elején említettem, nem lett „egérszagú” a cipő több heti használat után sem, pedig komplett napokat „éltem” benne. Ez az optikailag okosan elrejtett hálós betéteknek köszönhető. Nem érzed a szellőzést, de mégsem rohad bele a lábad. Persze ennek van hátránya is, mert hamar beázik a cipő ezeken a nyílásokon át. De hát inkább szellős legyen.

northwave_enduro_mid_cipo_teszt (2)

Nem olcsó cipő. Sőt! De nagyon sokat is nyújt. Nehéz egyszerűen leírni, miért éri meg 52 990 forintot kiadni egy bringás trail/enduro cipőért. Viszont ebben a cipőben nincsen „de”. Jó a talpa, de…, jó a felsőrésze, de…, jó a zárórendszer de…. Remélem ebből átjön, hogy mire gondolok. Ebben a cipőben nincsen „de” és „csak”. A tartósságára sem lehet panasz, használat után lemosom, és most is olyan mint új korában, a gumi talp nem kopik, karcolások nem látszanak a felsőrészen. Szabását szeretni fogják akiknek magas a rüsztjük és/vagy széles a lábuk mint nekem is.

Nagyon kényelmes, szinte észre sem veszed, hogy a lábadon van. Szerencsére 39-es mérettől kezdve kapható, így biztosan tudsz megfelelőt venni a lábadra. A szolid kinézet nem az erőssége, mindhárom színben erősen feltűnő, de ezzel nincs is baj ebben a szegmensben.

Forgalmazó: BikeFun Kft.

Elérhetőség: http://www.bikefun.hu/product/cipo-northwave-all-terr-enduro-mid

Ajánlott fogyasztói ár: 52 990 Ft

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo