fbpx

Nemzetközi tudás, nemzetközi siker? Magyar edzőhölgy is részt vett az UCI kerékpáredzői képzésén

Tolnai Zsanett, a Hungaro Fondo kerékpáredzője a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) anyagi segítségével 2018. március 3-17. között részt vett a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI WCC) edzőképző programjában. Zsanett egy az MKSZ részére megküldött Nemzetközi Olimpiai Szolidaritás program pályázatára jelentkezett, és nyert meghívást a MOB által is támogatott képzésre. A tréning keretében UCI Level 1&2 Coach és Level 1 Mechanic végzettséget szerzett.


Zsanett 21 éves edző lévén minden álma, hogy valamelyik kerékpáros neveltje egyszer a Tour de France-on szerepeljen. Három szakágban is rendelkezik versenyzői tapasztalattal, hiszen mind országúton, mind pályán, mind BMX-szakágban versenyzett korábban.

A Hungaro Fondo Bringa Suli programjában résztvevő 6-12 éves srácokkal eleinte saját országúti, BMX és hegyi kerékpárokon folynak az edzések, hiszen a kerékpárbiztonsági és bringahasználati alapokat saját bicikliken tudják leginkább megszerezni a gyerekek. Mindezt azért, hogy amikor már a klub „ménesbringáival” közösen közlekednek az országúton, teljes értékű tagjai lehessenek a forgalomnak, és biztonsággal haza is érjenek minden edzés után, amelyet az edző minden alkalommal autóval kísér. Fontos továbbá, hogy az idősebb kamaszok minél több versenykilométert szerezzenek meg – 14 éves kortól már nemzetközi mezőnyben. A tavalyi Paris-Roubaix 12. helyezés és Südpfalz Tour sárga trikó is azt mutatja, hogy ebben a korban még a magyar srácok is megállják helyüket a nemzetközi mezőnyben és reméljük, hogy edzőjük szakmai képzései a jövőben ez így is marad.


Zsanett a gyerekeket abban a szellemben neveli, hogy elsősorban egészséges-sportos felnőtt váljék belőlük, az másodlagos, hogy mindezt bringán tegyék. Az edzések, amelyeket Etyeken és Törökbálinton tart, klasszikus országúti kerékpározás alapokon zajlanak. Télen cyclocross versenyeken, illetve pályán is versenyeznek a sportolók, így segítendő a kiválasztást, hogy melyik gyerek milyen szakágban a legügyesebb. A sportszakmai program elősegítésére a tavalyi évben a Hungaro Fondo finanszírozta Zsanett középfokú edzői tanulmányait, valamint jelenlegi svájci tövábbképzését is segíti az MKSZ és a MOB mellett. Szeptembertől pedig a tervek szerint a Testnevelési Egyetem kerékpár szakedzői képzésén folytatja már megkezdett egyetemi tanulmányait.


„A Hungaro Fondo öt évvel ezelőtt indított tudatos utánpótlás koncepciója hívatott arra, hogy a Zsani keze alatt fejlődő 26 kerékpáros egészséges, sportolni szerető és növekvő számban a versenyzést választó sportoló közül egyszer valaki a Tour de France rajtjánál álljon. Ehhez az egyik elengedhetetlen pillér, hogy mindezt egy nemzetközi képzettséggel is rendelkező edző vezesse a mindennapokban.” – nyilatkozta Steiner György, a Hungaro Fondo ügyvezetője.

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo