fbpx

NEM TILOS szabadidős céllal kerékpározni Magyarországon!

Ma délelőtt hirdették ki a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletet, mely kisebb pánikot okozott bizonyos kerékpáros körökben, ezért fontosnak tartjuk, hogy tisztázzuk mi is van ebben a rendeletben.

A március 28-án életbelépő kormányrendelet a kijárási tilalomról egyértelműen kedvez a bezártságot nem kedvelő kerékpárosoknak, hiszen csak minimálisan korlátozza ezt a szabadidős tevékenységet.

A rendelet kimondja, hogy

“3. §   A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.”

viszont az alapos indokok között ott szerepel, hogy

“4. § … d) az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés az 5. § szerint”

az 5. § pedig pontosan leírja, hogy mit lehet

“Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.”

Összefoglalva, nyugodtan kerékpározhatunk szabadidős céllal (edzhetünk, túrázhatunk) is azzal a kitétellel, hogy vagy egyedül tesszük ezt vagy a velünk egy háztartásban élőkkel (pl házastárs, barát, barátnő, gyerek, szülő, lakótárs, stb), ezenfelül kötelező tartani a minimum másfél méteres távolságot azokkal szemben, akik nem a fent említett kategóriába tartoznak. Tehát a csapattársainkkal nem bolyozhatunk, ha nem együtt élünk velük.

Természetesen kerékpárral továbbra is közlekedhetünk, sőt a tömegközlekedéshez képest ajánlott is ezt a formát választani, hiszen sokkal kisebb az esélye, hogy megfertőződünk vagy megfertőzünk valakit.

Továbbá a rendelet tartalmazza a 4. § -ban az alapos indokok között, hogy

“p) a gépjármű– és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,”

ami azt jelenti, hogy a kerékpárszervizek is nyitva maradhatnak. Bár mindenképpen érdemes utánajárnunk az adott szerviznél, hogy ők nyitva vannak-e, mert többen biztos zárva lesznek a korlátozás időtartama alatt.

A teljes rendelet ide kattintva elolvasható.

 

 

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo