fbpx

“Nem fognak a fékeim!” – Senki nem tudja, mi okozta a kerékpáros halálát

Szakértők sem tudták kideríteni, hogy a kerékpárosnő miért ütközött egy kőfalnak Nagy-Britanniában egy kerékpártúra során.

Az eset még 2014-ben történt Derbyshire-ben, a huszas éveiben járó August Atkinson éppen egyetemi barátjával országúton kerékpározott, amikor a túra végén a meredeken lejtő Winnats Pass-hoz értek. A társa állítása szerint a lejtő tetején a kerékpárosnőnek az első féke gyorskioldójával volt egy kis problémája, amit ott gyorsan megoldott (valószínűleg ki volt nyitva – szerk.). Mindkettőjükben volt egy kis félelem a 25% meredekségű lejtővel kapcsolatban, de nekivágtak. A férfi haladt elöl, a hölgy mögötte a Genesis Equilibrium kerékpárjával. A fékeiket használva gurultak le a lejtőn körülbelül 30 km/h-s sebességgel, amikor egyszer csak August Atkinson jobbról megelőzte társát és azt kiabálta, hogy “Nem fognak a fékeim!”. A nő folyamatosan gyorsult, túl nagy sebességgel érkezett a kanyarokba, ráadásul a forgalmat korlátozandó útszűkület is volt a lejtőn, teljesen elvesztette a kontrollt a kerékpárja fölött és végül egy kőfalnak ütközött az út szélén, melynek következtében életét vesztette.

Az ügy csak nemrég zárult le, hosszú időn keresztül szakértők vizsgálták az esetet és azt állapították meg, hogy a fékek megfelelően működtek, nem találtak semmilyen rendellenesen funkcionáló dolgot a kerékpáron, egyedül a hátsógumi volt a kelleténél egy kicsit laposabb, de ez szerintük önmagában nem okozhatta a balesetet. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg a fáradtság, a fékek túlmelegedése és a kicsit laposabb gumi együttesen okozták, hogy a kerékpárosnő elvesztette az irányítást a kerékpárja fölött.

Ez a videó jól szemlélteti a Winnats Pass meredekségét (egyébként gyönyörű hely, érdemes rákeresni):

Három dolog számomra kitűnik ebből a szerencsétlen esetből, a kerékpár egyik legfontosabb eleme a megfelelően működő fék; érdemes elsajátítanunk a hatékony fékezés technikáját, mert azzal sokat tudunk tenni azért, hogy lassabban melegedjenek túl a fékeink; fáradtan ne vállaljunk be ismeretlen, veszélyes lejtőket vagy legalábbis fokozott óvatossággal járjunk el rajtuk.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo