fbpx

Miért veszítette el Julian Alaphilippe a sárga trikót?

A Tour de France 5. szakasza után beszámoltunk arról, hogy Julian Alaphilippe nem szokásos módon vesztette el a sárga trikót, hanem időbüntetést kapott szabálytalan frissítésért, ami az összetett első helyébe került. De nézzük, hogy hogyan történt pontosan.

A frissítéssel kapcsolatos UCI szabályt valószínűleg sokan nem ismerik az olvasóink közül, így röviden összefoglalnánk. Alapesetben a szabály azt mondja ki, hogy a verseny első 50 km-én és az utolsó 20 km-én tilos a frissítés. Különleges esetekben, például melegben vagy extrém nehéz szakaszokon a versenybíróság eltérhet ettől a szabálytól, de a Tour de France 5. szakaszán ilyen nem történt, tehát az eredeti szabály volt érvényben, azaz tilos volt a frissítés az utolsó 20 km-en. A videón jól látszik, hogy Julian Alaphilippe 17,1 km-rel a vége előtt vette fel a kulacsot a segítőjétől ezzel megszegve a szabályt, amit 200 CHF pénzbüntetéssel és 20 másodperc időbüntetéssel “jutalmazott” a zsűri. De nem csak Alaphilippe kapott büntetést a versenyzők közül, hanem Sepp Kuss és Carlos Verona is ugyanezt a büntetést kapták szabálytalan frissítésért. Azt sem lehet mondani, hogy kifejezetten a sárga trikósra utazott a zsűri, ugyanis már a harmadik szakaszon is kapott Simon Geschke időbüntetést stéherezésért.

A szabálykönyvön túl érdemes megjegyezni, hogy a szabályokat sokszor eddig elég rugalmasan értelmezték a versenybírók, de úgy látszik lassan eljön az ideje annak, hogy a szabályokat megpróbálják maradéktalanul betartatni és akár egy kulacseldobásért vagy pisilésért is el lehet veszíteni a sárga trikót.

Videó az esetről:

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo