fbpx

MET Trenta Carbon fejvédő teszt

A MET Trenta Carbon fejvédő a márka alapításának 30. évfordulójára készült, tiszteleg a korábbi sikermodellek előtt, amely az olasz céget az ipar egyik legismertebb és -elismertebb sisakmárkájává emelte. Minden fejlett technikai megoldást felvonultat, amely jelenleg a MET tarsolyában van, felsorolásuk felérne egy főiskolai mérnöki kurzussal. A kérdés már csak az, hogy a legjobb „hozzávalók” és a jól bevált recept valóban a legjobb sisakot eredményezi?

Az olasz MET márka idestova 30 éve kínál kerékpáros fejvédőket, és az összegyűjtött rengeteg tapasztalat megmutatkozik minden egyes újonnan bemutatott modellben. A kerékpározás biztonságosabbá tétele az innovatív megoldásokról nevezetes gyártó szívügye, fejlesztőkapacitásuk jelentős részét fordítja új technikai megoldások kidolgozására. Ezt egészítik ki a gyártástechnológiában végzett fejlesztések, amely a minőséget, a megbízhatóságot és a dizájn hívatott elősegíteni. A MET fejlesztőcsapat a teljeskörű védelem és a dizájn mellett a sisakok kényelemére is nagyon ügyel, ezzel is motiválva a kerékpárost a mindenkori viselésére.

Az extravagáns dizájnt el is várjuk az olasz márkától, de ez még nem jelent garanciát arra, hogy a sisak kedvencemmé váljon. Nálam számos egyéb tényező előzi meg a megjelenést: ilyen az egész napos viseléshez elengedhetetlen kényelem (az adott szezonban több 24-órás MTB versenyen is részt veszek), a hatékony szellőzés, az alacsony tömeg és nem utolsósorban az aerodinamika. Igényeimnek akkor felel meg maradéktalanul egy kerékpáros sisak, ha a felsoroltak közül minden téren kimagaslik a mezőnyből. Ha emellett jól néz ki, az már csak hab a tortán!

Alkatomnál fogva számomra a hegyek jelentik az otthont, az emelkedők leküzdése a kerékpározás sava-borsa. A versenyek során is rendszerint itt kamatoztatom képességeim. Ennek megfelelően a sisak tömege és az általa nyújtott szellőzés fontosabb, mint a legtöbb bicajos esetében. A lefeléken pedig jól jönnek az esetleges aerodinamika előnyök.

A MET Trenta Carbon esetében a tömegadat S méretben mindössze 202 gramm, ami a piacon ma kapható egyik legkönnyebb fejvédőjévé avatja. A szellőzés terén ugyancsak számos fejlett technikai megoldást vetett be az olasz gyártó. Az In-mould polikarbonát héj az EPS maggal kiegészítve növeli az integritást, így nagyobb nyílások helyezhetők el a sisakszerkezetben. De a legjelentősebb innováció a 3K Carbon megerősítő szerkezet, amely tovább fokozza a szerkezet erősségét, így sem a nyílások mérete, se azok száma nem kompromittálja a biztonságot. Természetesen a sisak minden nemzetközi biztonsági szabványnak (certification CE AS/NZ, US) megfelel. Az alacsony tömeg, a szellőzés és a biztonság tehát kipipálva: látszólag a MET tényleg mérföldkövet állított a Trenta Carbon piacra dobásával!

Ha már a biztonságnál tartunk, érdemes megemlíteni a sisakra opcionálisan felhelyezhető, a csomagban megtalálható számos fényvisszaverő elemet. További biztonságfokozó opció a sisak hátuljára felcsatolható MET USB LED világítás, amely tölthető akkus, és tökéletesen illeszkedik a sisak formavilágába.

A kényelem terén is történtek fejlesztések, ami számomra ugyancsak üdvözítő. A rögzítés a MET által kifejlesztett Safe-T Orbital rendszert alkalmazza, ez szerepel a gyártó prémiumkínálatában, egyszerűen kezelhető, jól bevált technika. Még kioldott állpánt mellett is biztosan tartja a sisakot a fejen. További két kényelmet fokozó megoldás a mosható és cserélhető Air Mesh szivacspárnázás és a bélelt Air Lite pántrendszer. Ez utóbbi innovatív osztóval rendelkezik, egyszerű és gyors állítást tesz lehetővé, emellett érintkező felülete nyomáspontoktól mentes.

Le kell szögeznem, hogy a MET sisakoknál kényelmesebbet még nem találtam. Egy hosszú versenyen, edzésen nem mindegy, hogy a sisak észrevétlenül „ül” a fejen, vagy folyamatosan felhívja magára a figyelmet, ezzel befolyásolva a teljesítményhez szükséges összpontosítást. Talán nem véletlen, hogy az UAE Emirates World Tour sztárjai is ezt a sisakot választják!

Az aerodinamika terén is történt számos fejlesztés a MET háza táján. A Trenta hátsó része megnövelt hosszával simítja ki a légáramlatokat, megakadályozva a hátul keletkező – a haladást hátráltató – turbulanciát. Ezt egészítik ki a szellőzőrendszerbe épített csatornák, amelyek növelik a légáramlat sebességét, csökkentik az ellenállást, és még a fej hatékony hűtéséről is gondoskodnak. A gyártó szerint a korábbi csúcsmodellhez képest 7% aerodinamikai javulást sikerült elérni. 19 méretes nyílás található a sisakon, bizonyítva, hogy egy aerodinamikus fejvédő esetében sem szükséges kompromisszumot kötni a szellőzés terén.

Tapasztalatom szerint a sisak szellőzése átlagon felüli, ennek megfelelően mind lassabb tempónál, mind száguldáskor érezni a belső a légáramlatot. Elképesztő 35 fokos hőségben is versenyeztem a Trenta sisakban, ami teljesen más „élmény”, mintha hasonló időjárásban edzőkörre menne a kerékpáros. Versenytempó mellett a túlhevülés garantált, főleg az emelkedőkön. Őszintén szólva, a helyzet kevésbé volt súlyos, mint amire számítottam. Izzadtam, de nem éreztem, hogy a gutaütés elkerüléséhez vissza kell venni a tempóból a mediterrán hőségben.

A megjelenést hagytam utoljára, mivel az igen szubjektív, és számomra egyébként sem döntő szempont. Itt jön ismét a képbe az említett belső karbonmegerősítés. Ennek köszönhetően 20%-kal vékonyabb EPS mag is elégségesnek bizonyult a teljeskörű védelemhez, ami hatással van a sisak megjelenésére is. Alacsonyabban „ül” a fejen, nem tornyosul, így nem hosszítja a fejformát sem. Egy szó, mint száz, az én kissé hosszúkás formájú kobakomon a Trenta határozottan jól áll, amit mások is megerősítettek. Mindez a biztonságot és egyéb tulajdonságokat nem befolyásolja, így csak üdvözítő.

A MET-nek sikerült egy ”full-extrás” sisakkal ünnepelni a jeles évfordulót. A gyártó első sorban országúti kerékpározásra ajánlja, de ez nem jelenti azt, hogy a montisok számára közömbös. Jómagam ez utóbbiak táborát erősítem, és a Trenta nálam mindkét felhasználásra bevált. Az idő majd megmutatja, hogy a sisak mennyire lesz tartós a fokozott igénybevétel miatt, de jelenleg nem látom ennek jeleit. A montis versenyeken az alacsony tömeg és a hatékony szellőzés ugyanolyan fontos, mint országúton, és a hosszú maratonokon a kényelem is hozzájárul a motiváció fenntartásához. Még talán az aerodinamikai előnyök is kis mértékben növelhetik a teljesítményt – nem véletlen, hogy egyes MTB szakágakban terjed az aero fejvédők használata!

Tehát ha egy csúcskategóriás sisakra van szükséged, amely a piac egyik vezető márkájának legmagasabb szintű technológiáit egyesíti, akkor a borsos árcédula ellenére a Trenta Carbon tőlem egyértelmű ajánlást kap. A tetemes kiadást hamar el lehet felejteni, a kényelem, a teljesítmény és az élmény viszont minden utadra elkísér!

A Met Trenta Carbon-t az alábbi helyeken tudod megvenni:
Kattins IDE
Kattints IDE
Kattints IDE

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo