fbpx

Merida 2016: megújuló csúcsmodellek minden szinten és a világ legkönnyebb bringája

Komoly vérfrissítésen ment át a Merida paletta, megújult az országúti csúcsmodell, a Scultura – egy rekordkönnyű limitált szériával… Ismét van karbon cyclocross bringa, bemutatkozott az új karbon XC-fully a Ninety-Six, továbbá rengeteg új kiegészítővel is találkozhatunk a Merida jövő évi kínálatában.

sokszínű Merida paletta 2016-ra

sokszínű Merida paletta 2016-ra

A Lampre-Merida profi csapat által is használt Merida Scultura két high-end változatát már teszteltük a Giro d’Italia idején, bővebben ezekkel most nem foglalkoznánk, viszont a bringa limitált szériája megér egy misét: 4,5 kilogrammos tömegével jelenleg a világ legkönnyebb sorozatban gyártott kerékpárja.

A Merida Scultura SL LTD, a világ legkönnyebb széria országútija

A Merida Scultura SL LTD, a világ legkönnyebb széria országútija

A Scultura ugyanazzal a formával, többféle gyártástechnológiával készül, de az AWS-eljárással készülő Scultura CF5 vázak limitált szériás darabjait kézi gyártással építik, több mint 400 karbon szövetlap felhasználásával, a falvastagság helyenként mindössze 0,7 mm, a váz tömege 690 gramm (M/L-es méretben)!

AX Lightness pilótafülke

AX Lightness pilótafülke

A Scultura Superlite LTD vázon természetesen az alkatrészek is a világ legkönnyebb szériagyártott komponensei, viszont figyeltek arra, hogy ne „vitrinbike”-ot kreáljanak, hanem teljes értékűen használható kerékpárt. A szett alapját a súlyrekorder SRAM Red váltórendszer adja, annak is a mechanikus változata, de még a Red egyes elemeit is cserélték könnyebbre…

Tune agyak

Tune agyak

A tuning-alkatrészek között említhetjük a német THM Composite Clavicula karbon hajtókarját, és az AX-Lightness kiegészítőket, kormányt, kormányszárat, nyeregszárat. Érdekesség, hogy AX-Lightness karbonfékekkel talán tovább lehetett volna könnyíteni, de itt inkább a biztonságosabb megállást helyezték előtérbe, így maradtak a Red patkók.

Tune fullkarbon nyereg

Tune fullkarbon nyereg

A kerekek természetesen szuperkönnyű szingós karbonfelnibe fűzött Tune agyakra épülnek, a hátsó agy tömege önmagában például 150 gramm, ami még egy első agynak is becsületére váló adat. Szintén a német Tune súlyrekorder alkatrészei közül választották ki a Re4mer nyerget is, Az ára? Hát vastagon 10 000 euró felett…

További karbon Scultura kerékpárok

További karbon Scultura kerékpárok

Nem kell azonban megijedni, szerencsére jóval kedvezőbb áron is kaphatóak lesznek magas minőségű, remek menetteljesítményt nyújtó Scultura kerékpárok, ráadásul friss designnal, a fekete-vörös változatok kimondottan ütősre sikerültek. Nekem ilyen szempontból a vörössel díszített fekete Scultura 7000 a kedvencem, Ultegra Di2-val és Fulcrum Racing 3 kerekekkel, jobban tetszik, mint a csúcsmodellek.

Merida Reacto - nem csak a Lampre-Merida versenyzőinek

Merida Reacto – nem csak a Lampre-Merida versenyzőinek

A Lampre-Merida csapat által használt festéssel lesz kapható a Reacto Team változata, és a további modelleken is visszaköszönnek a megnőtt feliratok. A Sculturán és a Reactón kívül a tárcsafékes verzióban is kapható komfort országúti, a Ride is készül majd team-színekkel, és sokféle felszereltséggel, karbon vagy alumínium vázzal.

Új karbon Merida Cyclocross kerékpárok - a képen a CX9000

Új karbon Merida Cyclocross kerékpárok – a képen a CX9000

Kis ugrással térjünk át a Merida cyclocross kerékpárokra, jó hírünk van: ismét lesz karbon vázra épülő crossgép. Komplett bringaként három tárcsafékes változat lesz kapható, vázszettként kantifékest is rendelhetünk még.

A karbon mellett alumínium CX-gép is marad a kínálatban

A karbon mellett alumínium CX-gép is marad a kínálatban

A mai trendeknek megfelelően a tárcsafékes karbonváz átmenőtengelyekkel és belül vezetett kábelekkel készül, érdekesség, hogy alkalmassá tették sárvédők felszerelésére, ha valaki téli országúti edzőkerékpárként is szeretné használni a crossbringáját. Ugyanez igaz az alumínium cx gépekre is, melyek természetesen továbbra is szerepelnek a palettán.

A legszebb a zöld CX5000

A legszebb a zöld CX5000

A csúcs cyclocross kerékpár, a 9000-es modell SRAM Force CX1 1×11 sebességes szettel érkezik, SRAM hidraulikus tárcsafékekkel, DT kerekekkel. A szerintünk legtetszetősebb zöld vázra építik a legkedvezőbb árú karbon Merida cx gépet, az 5000-est, 105-ös szettel, mechanikus tárcsafékkel. A kettő közé ékelődik a kék-sárga 6000-es Ultegrával, hidraulikus fékekkel.

Női Meridák

Női Meridák

A Merida elkényeztet minket a meghívásokkal, ha új csúcsmodellt mutatnak be, így már a legfőbb mountain bike újdonságokról is beszámoltunk, sőt, tesztelhettük is a vadonatúj Ninety Six össztelós XC/maraton bringát, valamint a trail fully, a One-Twenty karbon változatát.

A legjobb ár/érték arányú karbon Ninety Six, XT-vel

A legjobb ár/érték arányú karbon Ninety Six, XT-vel

Az Eurobike-on megtekinthettük a teljes modellválasztékot ezekben a kategóriákban, különösen jól sikerült például a karbon Ninety Six piros színben pompázó, XT-vel szerelt változata, ami várhatóan a legjobb ár-érték arányú maraton fully lesz. Új színek mutatkoztak be a nagyobb rugóutas all-mountain és enduró szegmensben is.

Az aktív legenda, Gunn-Rita Dahle bringája

Az aktív legenda, Gunn-Rita Dahle bringája

Pár kép erejéig tisztelegnénk a mountain bike sport aktív legendája, a norvég Gunn-Rita Dahle előtt, aki immár a negyvenen túl döntötte meg az utolsó hiányzó rekordot is. Julie Furtadótól átvette a vezetést az XC világkupa-győzelmek számát illetően is, plusz mellékesen begyűjtött idén egy maraton vb-címet.

Gunn-Rita Ninety Six kerékpárjának vázán a 10 világbajnoki cím olvasható, alig fér rá, elképesztő dicsőséglista… Természetesen a RockShox és a Fulcrum is készített világbajnoki díszítésű villát és kerekeket a géphez. Nehéz elképzelni, hogy valaki megismételheti még valaha ezt a sikerszériát, per pillanat a norvég hölgy a világ legeredményesebb mountain bike-osa.

Merida pedelecek

Merida pedelecek

Idén találkozhattunk először markáns e-bike választékkal a Merida standon. Hamarosan Magyarországon is beindul ezek forgalmazása, természetesen mi is kipróbálhatunk majd ilyen kerékpárokat. A Merida tesztprogramban is szerepelnek majd, így végre bárki kipróbálhatja, meg tud-e barátkozni az elektromos rásegítéssel… Ha már tesztprogram, természetesen az új Sculturákat és Ninety Six-eket is el lehet majd vinni egy körre.

Merida kiegészítők

Merida kiegészítők

Fontos még megemlíteni a rengeteg Merida-logós kiegészítőt, a bukósisakoktól kezdve táskákon át, egyéb kiegészítőket és apróságokat választhatunk Merida kerékpárunkhoz. Szerszámokat, pumpákat, kulacstatókat, markolatokat, nyergeket, zárakat találunk a kínálatban, sőt kormányokat, stucnikat, nyeregszárakat is.

További információ Merida kerékpárokról: KATTINTS IDE!

További képek:

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo