fbpx

Maraton Franja BTC City- Június 8-10-én Szlovénia legnagyobb országúti maratonja Ljubljanában

Déli szomszédunk legnépszerűbb granfondója két távval (156/97 km), időfutammal és számos kísérő programmal várja június 8-10-én az országútisokat.

A Maraton Franja BTC City hosszú múltra tekint vissza, idén már a 37.-en állhatnak rajthoz az országúton kihívást keresők. Az elsőt 1982-ben rendezték meg, persze azóta sokat változott, igazi tömegrendezvénnyé nőtte ki magát, olyannyira, hogy már része az UCI GranFondo World Series-nek, ezzel egyben a hazánkhoz legközelebbi állomása világot átszelő amatőr kerékpárosok számára kiírt sorozatnak.

Az esemény június 8-án, péntek délután 16 órakor kezdődik a LJUBLJANA – DOMŽALE – LJUBLJANA időfutammal 22/44 km-es távon, ami egyben egy női UCI kategóriás verseny, a szlovén egyéni időfutam országos bajnokság, a szlovén kupa állomása amatőröknek és egy a master versenyzők számára kiírt UCI időfutam bajnokság döntőjére kvalifikációs verseny. Egy a lényeg, bárki indulhat ezen az időfutamon, aki szabályosan benevez.

A szombat gyerekversenyeké és a városnéző programoké illetve túráé (Barjanka), de eleve érdemes hamarabb érkezni a csak vasárnap érintetteknek is és megnézni Ljubljanát és környékét, esetleg belenézni a másnapi pálya egy-egy részletébe (én biztos így tennék – szerk.).

Június 10-én, vasárnap a hétvége fénypontja következik, ami nem más, mint maga a maraton, melyet két távon rendeznek, a 156 km hosszú, két nagyobb hegyet tartalmazó Maraton Franja BTC City-t választhatják a keményebb kihívásokat keresők, és a rövidebb, “csak”  97 km hosszú Triglav Little Maraton Franja-t, azok akik még nem érzik magukat felkészültnek a hosszabb távra, bár a rövid táv sem “rázható ki csak úgy kisujjból”.

A két táv egyébként nem egyszerre rajtol, a hosszú 9.00-kor, míg a rövid 10.40-kor, így elkerülve rengeteg problémát, amit az egyszerre indítás okozna. Sőt a két táv mezőnyének eleje körülbelül egyszerre fog beérkezni a célba, ezzel megelőzve, hogy különböző erősségű kerékpárosok keveredjenek a verseny végére.

Kicsi az esélye, hogy egyedül maradjunk a maraton során, hiszen mindkét távon közel 1000 előnevező van már, csak a képeket és a videót elnézve is libabőrös lesz az ember, ha elképzeli milyen érzés lehet egy ilyen méretű mezőnyben bringázni, előttünk és mögöttünk is mindenhol csak kerékpárosok vannak, amíg a szem ellát.

Szlovéniával kapcsolatban érdekesség, hogy alig több a lakossága, mint Budapesté, de mégis, magyar szemmel nézve hihetetlen kerékpáros élet van az országban, amiben jelentős szerepet játszanak az ország természeti adottságai. Ljubljana további előnye, hogy nagyon könnyen elérhető Magyarországról, végig autópálya vezet a szlovén fővárosig.

Nevezni érdemes május 25.-ig, ugyanis akkor jár le a következő kedvezményes nevezési időszak, de aki még nem tudja, hogy részt tud-e venni a versenyen, az akár a maraton napján is benevezhet egy kis felárral.

A nevezési díjakat ITT találjátok, nevezni pedig ITT tudtok.
További információk a verseny honlapján.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo