fbpx

Magyar sikerrel kezdődött a mountain bike Európa-bajnokság: „ebben a váltóban az érem is benne van”!

Nagyon szép eredményt ért el a magyar csapat az Olaszországban rendezett mountain bike cross-country Európa-bajnokságon, ahol a váltóversenyben tartottuk a lépést a kerékpársport legjobb nemzeteivel!

Az új lebonyolítási rendszerben többféleképpen összeállítható az ötfős csapat abból a szempontból is, hogy milyen korosztályú versenyzőkből válogatják össze. „Gyengébb” korosztályú tagokkal kiválthatóak az erősebb besorolású versenyzők, csak a nemek arányának kell meglenni 2 női versenyzővel. (A legerősebb felállás: elit férfi, Elit nő, U23 férfi, WU23 korú nő és junior férfi.) A mieink között nem volt például elit férfi és WU23 női tag. Benkó Barbara (elit nő), az U23 Dina Márton és Valter Attila, valamint a 19 év alatti Fetter Erik és Buzsáki Virág (mindketten 17 évesek) alkották a csapatot.

A 12 váltó között csak erős hegyikerékpáros nemzeteket láthattunk versenyezni, Svájc, Dánia, Olaszország, Németország, Ausztria, Spanyolország, Csehország, Lengyelország, Franciaország, Oroszország és Szlovákia csapatával vették fel a versenyt a mieink. Mondhatjuk, hogy a magyar csapat „utánpótlás” sor volt, hiszen két elsőéves juniorral és két fiatal u23-as fiúval álltunk fel és természetesen Benkó Barbi is a fiatalabb korosztályt képviseli még az elit hölgyek között. Így nézve különösen értékes a 6. hely, reményt adva, hogy a fiatalokban megvan a potenciál, hogy jó elit versenyzőkké váljanak. A győzelmet a svájciak szerezték meg Dánia előtt.

A Darfo Boario Terme-ben, július 27 és július 30. között zajló verseny első napjáról így nyilatkoztak a váltó tagjai, akiknek az alábbi sorrendben egy-egy kört kellett „fullgázon” teljesíteni (ami sokkal rövidebb az olimpiai MTB XCO versenyszám teljes távjánál):

Dina Márton (U23 férfi):

Kicsit talán többet vártam magamtól. A rajtom nem a legjobb volt és nem is nagyon tudtam magam fel küzdeni a legelejére a mezőnynek. Nem vagyok teljesen elégedett, de szerencse, hogy ilyen fantasztikus csapatban vagyok, akik kompenzáltak!

Benkó Barbara (elit nő):

Én személy szerint nagyon izgultam verseny előtt, hogy nagyon jó kört menjek és mindent megtegyek a csapatért. Új volt mindenkinek ez az 5 fős felállás és izgalmas volt, ki hogy rakja össze a sorrendet, hogy játssza ki a kártyáit. Szerintem mi jót húztunk, igazából a nyitó és záró ember evidens volt, hogy a két leggyorsabb srác. Marci megint jól boxolt a rajtban, engem váltott és tartottam a pozíciót a junior fiúk között, amin én is meglepődtem, de utólag kiderült, hogy tényleg jó időt mentem, ami a harmadik legjobb volt a nők között és csak 1 másodperccel maradtam le. Az összeállításokban igazából ott volt csak különbség, hogy a junior fiú és az elit lány kinél hol ment, 2. vagy 3. helyen, a többi szinte mindenhol ugyan az volt. Mindenki nagyon odatette magát, ez a szuper 6. hely csak így volt lehetséges. Köszönöm fiúk-lányok, már alig várom a VB-t!

Fetter Erik (U19 fiú):

Úgy gondolom nagyszérű versenyt futottunk, mindenki kiadta magából a maximumot. Több nagy nemzetet is sikerült magunk mögé utasítanunk.

Buzsáki Virág (U19 lány):

Nagyon jól ment, kár hogy a maximumot nem tudtam kihozni magamból, mert lefelé egy spanyol csaj feltartott. Na de majd a vb-n. Mindenesetre nagyon optimista vagyok!

Valter Attila (U23 férfi):

Remek váltót mentünk, mindenki a maximumot nyújtotta. Volt egy kisebb bukásom de jó kört zártam és sikerült a 6. helyen beérni. Úgy érzem, még tudunk fejlődni és nem lepődnék meg ha ez a váltó szerezne egy érmet EB-n vagy akár VB-n!

Eredmény: UEC MTB European Championship 2017 – XCR Overall Ranking

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo