fbpx

Lazer Revolution FF sisak teszt: enduro és downhill sisak egyben

Itthon ugyan még gyerekcipőben jár az enduro szakág, bár ha megnézzük, hogy egy-egy versenyen több a résztvevő mint a komplett XCO OB-n, akkor azért lehet némi létjogosultsága hazánkban is. A Lazer Revolution FF egy kombinált downhill+enduro sisak levehető állvédővel, méghozzá könnyű súlyban.

Lazer_revolution_ff

A levehető állvédővel ellátott sisakok történelme messzire nyúlik. Az első általam ismert modell 2000 környékén a Casco Viper volt, amit legnagyobb megdöbbenésemre máig gyártanak! Mára pedig több gyártó is (Giro Switchblade, Leatt DBX 3.0, Bell Super 2R) kínál ilyen sisakot. Mi az értelme ezeknek a fejvédőknek? Az enduro és a downhill kéz a kézben jár. Akik enduróznak, azok néha-néha downhill versenyen is előfordulnak, a downhilleseknek pedig nagy százaléka endurózik. És hát egyik sisak sem olcsó ha minőséget veszel. Az enduro fejvédők tarkó és halánték része jóval masszívabb, több védelmet nyújt mint az XC sisakok esetében. Miért ne lehetne hát ötvözni a kettőt? Azért nem könnyű, mert a downhill versenyeken nem lehet bármilyen sisakkal indulni, meg kell felelnie az ASTM-1952-DH szabványnak. Ezt például sem a Casco, sem a Bell modellje nem tudja, így hiába nyújtanak plusz védelmet a felszerelt állvédővel, de DH versenyen nem használhatod őket.

Lazer_revolution_ff

A Lazer Revolution FF természetesen megfelel ennek a szabványnak is, sőt a tesztelést végrehajtották a tetején lévő SMS (safety mounting system) kamera tartó konzollal is! És nem csak a konzollal, hanem a rátett kamerával is megfelelt a bukósisakokra vonatkozó követelményeknek. A Revolution FF mindössze 730 grammot nyom, ami az egyik legkönnyebb a piacon. Fejméret állító rendszere (ATS) személyre szabható, és a tarkó alatt is fogja a fejedet, így brutál stabilan tartja a sisakot, a legdurvább terepen sem rázkódik. Szerencsére az állvédőben is találni szivacsozást, ami nem minden hasonló modellről mondható el. Sőt, az ütéselnyelő EPS hab felületére puha gumi réteget vittek fel, ami nem csak kellemesebb tapintású, hanem plusz energiaelnyelő.

Lazer_revolution_ff

A fejvédő alapját a jól bevált In-Mold szerkezet adja, amit a LAZER egy speciális merevítő rendszerrel (RBS-nek nevezi) erősített meg. A merevítésnek kulcsszerepe van a sisak integritását illetően, eséskor az első becsapódás után nem fog darabjaira hullni a fejvédő, hanem több ütést is képes lesz csillapítani egymás után, ezzel megvédve viselője fejét (természetesen ugyanúgy kell cserélni ezt a sisakot is esés után, akárcsak a többit). MIPS-es változat is létezik belőle (a MIPS egy speciális réteg a sisak belsejében, ami ütés hatására elfordul ezzel is csökkentve az ütés erejét, részletesebben a sisak körképünk bevezető cikkében lehet róla olvasni).

Screen Shot 2017-05-09 at 21.36.07

Különlegessége az integrálható LifeBeam szenzor is, ami lehetővé teszi a pulzusmérést a mellkaspántos megoldás helyett. Miért jó ez? Mert a pulzusmérő öv műanyagból van, így eséskor nem a legideálisabb ütéselnyelő eszköz, főleg ha még protektort is szeretnél rávenni. Bluetooth és ANT+ jelátvitellel is kommunikál, így az okostelefonoktól a céleszközökig mindennel kompatibilis ami a jelét fogadni tudja.

Az állvédőt három csavar tartja a helyén, tehát nem kipattintós. Ez először bosszantott, aztán rájöttem, hogy nincs az az élethelyzet, amikor ki-be kéne rakosgatni az állvédőt. Ha enduro versenyre mégy, akkor állvédő kell, ha meg csak úgy bringázni, akkor leszereled. OK, könnyebben menne a folyamat ha pattintós lenne. Arról nem beszélve, hogy tekerni is kipróbáltam, nem csak lejtőzni, és szerencsére nagyon szellős, egyáltalán nem zavart a felrakott állvédő. Előtte egy régebbi 661 fullface-em volt, abban úgy éreztem magam mint egy motoros sisakban. A Revolution FF a szemednél is nagy látószöget biztosít, és a dh szemüveg is simán elfér benne. Leszedett állvédővel nem olyan szép a formája mint a tavaly tesztelt Oasiz-nek, de simán a trendi sávban helyezkedik el, és mind a tarkó részen, mint a halántéknál nagyobb védelmet nyújt mint az Oasiz.

A gyerekem biztosan szeretné ezt a sisakot, mert egy nagy puzzle az egész. Egyrészt kapsz hozzá kétféle méretű shildet, ha pedig leveszed az állvédőt, akkor a fülnél kialakított ívre tehetsz csavarhely takarót, de akár egy perforált fülvédőt is. Ezen felül a sisak kinézete a ruházathoz, bringához igazítható, mivel vehetsz hozzá színes szettet. Elég okos megoldás trendi bringásoknak 🙂 A shild felhajtható, így be tudod rakni alá a DH szemüveget, amikor éppen felvonózol, vagy csak tekersz.

lazer_revolution_ff_teszt 2

Összességében egy baromi jó sisak, én magam idegenkedtem eddig a fullface-ektől, mert elég motoron a bezártság. Ebben viszont abszolút szabad a kilátás, a 23 szellőzőnyílásnak köszönhetően nem rohadsz bele, stabilan áll a fejeden, és nem mellékesen könnyű! Ez utóbbit a nap második felében tudod értékelni, amikor nincsen beállva a nyakad a kilós sisak tartásától. Nem olcsó sisak, de két teljes értékű fejvédőt kapsz, így már elviselhető az árcédula. Ha csak enduro bringázol, nem indulsz versenyen, és nem jársz bikeparkba, akkor inkább vegyél egy Oasiz-t, vagy „sima” Revolution-t, mert kapható állvédő nélküli kivitelben is. De ha csak párszor szükséged lenne az állvédőre, akkor inkább az FF mert biztonságosabb, és te is gyorsabb leszel benne a megnövekedett biztonságérzet miatt.

lazer_revolution_ff_teszt 1

JELLEMZŐK:
>Enduro használatra tervezett csúcs kategóriás fejvédő
>ATS – Advanced Turnfit System – fejméret állító rendszer
>In-Mold szerkezet
>RBS merevítő rendszer
>23 szellőzőnyílás
>Több lépcsőben állítható fejkosár magasság
>Cserélhető fülvédő
>Leszerelhető állvédő
>UCI DH versenyeken is használható
>GoPro/világítás kompatibilis az SMS rögzítésnek köszönhetően
>Állítható, cserélhető sild
>LifeBEAM kompatibilis
>CAPUCCINO LOCK kompatibilis
>3 méretben: S, M, L
>4 színben
>Emma néven női kivitele is kapható matte coral blue színben

Tömeg: 730 gramm (S-es méretben)

Ajánlott fogyasztói ár: 76 990 Ft (MIPS-es verzió 88 990 Ft)

További információ a gyártó honlapján
http://www.lazersport.com/product/bike-adult-extreme/revolution-ff-matte-black-camo-flash-green

Videó:
https://www.youtube.com/watch?v=iCP_Wy-b9qg

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo