fbpx

Lazer Oasiz fejvédő teszt: Páncél műanyagból

Ahogy tavasz óta már láthattátok a montis fotóinkon, a Bikemag tesztcsapatot a Lazer látta el idén fejvédővel. Ebből most először a montis modellt az Oasizt vesszük górcső alá. Szerencsére törésteszt még nem volt!

lazer_oasiz_fejvedo_bukosisak_teszt 2

Egy fejvédő tudását akkor tapasztalod meg először, amikor nagyot esel vele. Eddig mázlink volt, bár feszegettük a határokat, de nagy esés nem volt még, amikor egy sisak igazán bizonyítani tud. Ettől függetlenül az elmúlt öt hónapban is nagyon sok tapasztalatot szereztem vele. Az Oasiz a montis csúcsmodell, és egyértelműen a trail irányba ment el a gyártó a tervezésekor, ugyanis komoly tarkóvédelmet építettek hozzá.

lazer_oasiz_fejvedo_bukosisak_teszt 4

Az ütéselnyelő EPS habba integráltak egy RBS (Rigidity Brace System) névre keresztelt hálót is. Ennek a fő funkciója akkor érvényesül, amikor a fejed már valami kemény tárgyhoz csapódott, és az EPS hab ellátva feladatát, eltört. Ez a háló egyben tartja a törött habot is, hiszen ritka az az ütközés amiben csak egyszer ér földet, vagy mást a fejed. Sokszor a nagyobb sérülést a második becsapódás okozza, mert ekkor már vagy nincsen a fejeden a sisak, vagy nem véd szinte semmit.

lazer_oasiz_fejvedo_teszt3

Shild nélkül is kiválóan használható

Az Oasiz súlya 285 gramm M-es méretben, ami felépítéséhez képest nagyon jónak mondható. Háromrészes in-mold szerkezettel rendelkezik, és egészen a tarkóig leengedték hátul a héjat. Maga az egész sisak robusztus felépítésű, inkább enduro/trail stílushoz passzol mint mondjuk xc versenyzéshez, bár ha a shildet levesszük, még akár jó is lehet. Tufi is így nyomta végig az Alpentour Trophyt.

Ennyi részből áll a Rollsys

Ennyi részből áll a Rollsys

Fejméret állító rendszere nem megszokott felépítésű, mivel nem a tarkódon elhelyezett forgatógombbal működtethető, hanem a sisak tetején kapott helyet. Nekem ez megváltást jelentett mivel majd mindegyik hagyományos forgatógomb nyomja a csontot a fejem hátsó részén. Arról nem beszélve, hogy sosem csípte be a hajam. Nem tudom ez szimplán a kialakítás szerencséje, vagy pedig a Rollsys rendszer sajátossága, mindenesetre a tapasztalatom ez.

De ettől lesz igazán testreszabható

De ettől lesz igazán testreszabható

A tökéletes illeszkedés érdekében maga a tarkókeret magassága, illetve mélysége is állítható. Ez főleg azoknak jöhet jól, akik két méret határesetén mozognak, mint én is. Nekem nem kicsi a fejem, így az M-es méretű sisakok nem állnak jól, az L-esek meg sokszor túl nagyok. Itt a Rollsys simán behúzza annyira hogy jó legyen, és ennek a rendszernek köszönhetően kényelmesre is be tudtam állítani.

lazer_oasiz_fejvedo_bukosisak_teszt 3

Szivacsozása kényelmes, és kétfélét CoolMax-osat kapsz hozzá. Az egyik sima, a másik bogárhálós. Kicsit vékonynak találom a szivacsokat, de ez csak tapintásra ilyen, menet közben sosem éreztem kényelmetlennek. Még téli bélést is vásárolhatsz bele ha nem teszed le a bringádat a hidegebb hónapokban sem.

lazer_oasiz_fejvedo_bukosisak_teszt 1

Szintén nem mindennapos megoldás a csatja sem. Ez mágneses elven működik. Megszokást igényel, de ha már rutinos vagy, akkor sokkal könnyebb és gyorsabb a becsatolás mint bármilyen más megoldásnál. A véletlen kikapcsolódás lehetetlen, erősen zár, de elcsúsztatással könnyen oldható. A fül körüli pántok beállítása szintén gyerekjáték, nem a béna bújtatós rendszert használják mint nagyon sok gyártó. Retesz kinyit, meghúz, beállít, bezár. Ennyi. Az állrész szorosságának beállítója is könnyen működik és utána is fixen tartja a hevedereket, nem lazul ki, de húzni rajta sem ördöngösség.

lazer_oasiz_fejvedo_bukosisak_teszt 5

Az érdekességeknek nincsen még vége! A tetején GoPro konzolt találunk, ami leszedhető ha nincsen rá szükség. Ebbe egy mozdulattal belerakható a gyári talp. Nem árt azonban erdőben figyelni a kilógó kamerára, nehogy felakadjunk vele!

CUBE_STEREO_160_SUPER_HPC_ACTION_TEAM_27-5_003

Ez itt rendeltetésszerű használat 🙂

A 21 szellőzőnyílás miatt sosem éreztem melegnek, vagy melegebbnek más modelleknél. 35 fokban meg úgyis izzadni fogsz, nincs az a fejvédő ami ezt kiküszöbölné. Egész napos tekeréseknél is kényelmes volt, negatívumot nem tudnék felhozni. Nem egy olcsó modell, de nem is alap szolgáltatásokat nyújt. A Rollsys működtetése kesztyűben kicsit nehezebb mint a hagyományos tekerőgombos rendszereké, ellenben tényleg nem nyomja a fejed sehol. Nekünk a GoPro konzol megváltás volt, nem kellett hevederekkel vacakolni. Nem kevesebb mint hét színben kapható, így trendi tudsz vele lenni, bármi is legyen az outfited.

A Lazer fejvédőket keresd a Paul Lange Hungary partnerüzleteiben!

Ajánlott fogyasztói ára 36.990 HUF

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo