fbpx

La Flèche Wallonne 2018: a szezon 26. Quick Step Floor győzelme

Ami nem sikerült a Flèche Wallonne-on  2015-ben és 2016-ban, az idén végre sikerült Julian Alaphilippe-nek: előbb célba érni a Mur de Huyon, mint Alejandro Valverde. Nem kevésen múlott azonban a meglepetés győzelem, igaz, annak is a Quick Step örülhetett volna. 

Ahogyan az előzetesen is várható volt, onnan kezdve vált izgalmassá a verseny, hogy a mezőny először haladt át a Fleche Wallonne legendás emelkedőjén, a Mur de Huyon. Nem sokkal később, 45 kilométerrel a cél előtt,  a Col d’Ereffe-en Vinczenzo Nibali (Bahrain-Merida) hajtott végre egy támadást.  Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors), Tanel Kangert (Astana), Jack Haig (Mitchelton-Scott) valamint a verseny elején alakult szökevénycsoportból megmaradt Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe) és Anthony Roux (Groupama-FDJ) társaságában az utolsó kilométerekig tudta tartani az előnyét az üldözőkkel szemben.

Leginkább Michał Kwiatkowski (Team Sky) próbálkozott a csoport utolérésével, de csupán átmenetileg, hiszen idővel ő is beolvadt a Mikel Landa (Movistar) által vezetett főcsoportba. A baszk versenyző maradt az egyetlen segítője címvédő Alejandro Valverdének ebben a társaságban, miközben a Quick Step Floors versenyzői szép számmal képviseltették magukat: ott tekert Bob Jungels, Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert és Pieter Serry is. Mivel nekik volt a szökevények között is egy emberük, így nem az üldözésben, hanem a kivárásban voltak érdekeltek. A Movistarnak természetesen akadtak szövetségesei, a Dimension Data és legfőképp a Lotto-Soudal is kivette a részét az üldözésben.

A Mur de Huy harmadszori, utolsó megmászásakor viszont új helyzet állt elő. Már az utolsó előtti Cote de Charave-on kezdtek morzsolódni a szökevénycsoportból a versenyzők, a legutolsó emelkedőre pedig  csak Jack Haig és Maximilian Schachmann maradt, kettejük közül pedig a német bírta a legtovább. Jelle Vanendert (Lotto-Soudal) volt a legerősebb üldöző, de amint utolérte Schachmannt, nagyjából 250 méterrel a cél előtt, máris egy másik Quick Stepest volt kénytelen üldözni, Julian Alaphilippe-et.

Jól helyezkedett még ezeken a métereken Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott), a háttérben, nagyjából a 6-7. pozícióból pedig megindult Alejandro Valverde is. A spanyol versenyző robbanékonyságát bizonyítja, hogy pillanatok alatt ott volt Alaphilippe mögött, ugyanakkor megelőzni már nem volt ereje, végül a Quick Step versenyzője haladhatott át először a célvonalon. A csapat számára ez volt a szezon 26. győzelme, a tavaszi hónapokban mutatott dominanciájukat többek között az is bizonyítja, hogy a győzelmek listáján közvetlen mögöttük álló Team Sky-nak csupán 15, a Movistarnak pedig 13 győzelme (ebből kilencet Alejandro Valverde jegyez) van.

Az utolsó kilométer a versenyen:

Végeredmény top 10:

1 Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors 4:53:37
2 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:00:04
3 Jelle Vanendert (Bel) Lotto Soudal 0:00:06
4 Roman Kreuziger (Cze) Mitchelton-Scott
5 Michael Matthews (Aus) Team Sunweb
6 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo
7 Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal
8 Maximilian Schachmann (Ger) Quick-Step Floors
9 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
10 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:00:12

(kísérőkép forrása)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo