fbpx

Kuszti: egy elszúrt és egy forró szakasz a Tour Alsace-n

A magyar bajnok, Kusztor Péter számol be az UCI 2.2 kategóriás Tour Alsace második és harmadik szakaszáról. A vasárnapig tartó franciaországi versenyre győzelmi reményekkel érkezett kiváló formában, de sajnos a 2. szakaszon benézte az elmenést, ami komoly előnnyel hazaért. A 3. etapon nem veszített időt, de összetettbeli hátránya így is jelentős a brit Jonathan Tiernan Locke mögött (16 perc).

Pódiumlányok tekintetében nehéz rangosabb versenyt mutatni

2. szakasz

A második szakaszon 154 kilométer leküzdése várt ránk. A rajtra Strasbourg belvárosában került sor, innen fél óra lassúrajttal hagytuk el a várost. Az éles rajtot követően hamar megindultak a támadások. Mintegy 10 kilométer után kialakult egy 20-25 fős szökevénycsoport, melyben közülünk nem volt senki. Ezért megindultam egy másik versenyző társaságában, és próbáltunk felzárkózni az élcsoportra. Sajnos nem sikerült felérni, de nem álltunk meg, hiszen tudtam, hogy 30 kilométernél kezdődik a nap első mászása.

Nagyon rendben éreztem magamat, ezért úgy gondoltam, hogy a 10 kilométeres hegyen fel tudok zárkózni az élre. A hegy aljában két perc hátrányban voltunk, innentől nyelet mentem, a másik versenyző nem tudott nekem vezetni, így az egész emelkedőt én húztam fel. Folyamatosan fogtam be az élről leszakadó embereket, de a spicchez nem tudtam felzárkózni, nagyjából egy percet sikerült hoznom rajtuk.

A lejtmenetben 6-8 versenyzővel összerázódtunk. Itt sikerült egy keveset szusszannom, majd rögtön következhetett a második 10 kilométeres emelkedő, a hátrányunk ismét két percre nőtt. Az első kilométeren még vezettek nekem, de mivel mindig lassították a tempót, ezért ezt az emelkedőt is nekem kellett végigvinnem. Nem akartam megállni, hittem benne, hogy fel tudok érni előre. A tetőre hárman maradtunk, a hátrányunk három percre nőtt, ekkor jártunk 55 kilométernél.

A soron következő lejtős részen befogott minket a mezőny, már akik maradtak. A cél városába érkezve – ekkor tettünk meg 78 kilométert – a hátrányunk már kilenc perc volt. Nagyon érdekes, hogy 20 kilométer alatt kaptunk hat percet úgy, hogy mi sem gurulgattunk. Én beültem a mezőnybe, és innen már nem tudtam mit csinálni. Végül közel 16 perccel később érkeztünk célba. Mindent megtettem, hogy felérjek az élbolyra, de nem sikerült. Ezt a szakaszt nagyon elszúrtam, és ezért igen ideges voltam a befutót követően. Mondhatom, hogy életem formájában éreztem magamat, szenzációsan jók voltak a lábaim, de ez most így jött össze. Nincs mit tenni, megyünk előre! Még van két hegyi befutó vasárnapig, szeretnék egy szakaszt nyerni, és még az összetettben is van lehetőségem egy remek helyet elcsípni.

3. szakasz:

A verseny leghosszabb távja következett. 160 kilométer volt a napi penzum, egy szinte teljesen sík útvonalon; mindössze három darab kisebb emelkedő nehezítette a feladatunkat. Az első hegyi hajrára 5 kilométernél került sor, ezért igen nagy sebességgel kezdtünk el közlekedni. Én a mezőnyben helyezkedtem, próbáltam kicsit kipihenni az előző nap megpróbáltatásait. Szerencsére teljesen jól éreztem magamat, ezért később én is próbálkoztam elmenéssel. Az első egy óra átlaga 50 km/h körül mozgott, nem is kell mondanom, hogy senki nem tudott megszökni, pedig tömérdek szökési kísérlet bontakozott ki.

Végül nekem sikerült meglépnem öt versenyzőtársammal. Sajnos nem tudtunk túl nagy előnyre szert tenni, és pár kilométer megtételét követően befogtak minket. Az ezt követő elmenés már nagyobb sikerrel járt, ekkor a mezőny megnyugodott egy kicsit. Mikor öt perc fölé nőtt a hátrányunk az Endura és a Leopard legénysége állt az élre, és hatalmas tempóban üldözte a spiccet. Végül pár másodperc híján nem sikerült befognunk őket.

Én a mezőnyben futottam be a 49. helyen. Kicsit sikerült pihennem ezen a napon, a mezőnyben ültem és folyamatosan ettem-ittam. Ez a szakasz volt talán a legmelegebb. Holnap hosszú napunk lesz. Délelőtt egy rövid, de annál velősebb rész következik. Mindössze 85 kilométer, de az utolsó 15 kilométerben felkapaszkodunk 1240 méterre. Délután pedig egy 17,7 kilométeres egyéni időfutam vár ránk. A délelőtti részre nagyon fenem a fogamat, remélem, hogy minden a legnagyobb rendben lesz.

Szép hétvégét kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel

Kuszti

Az összetett állás három szakasz után:
1. TIERNAN-LOCKE Jonathan GBR EDR en 10h44’42”
2. PLIUSCHIN Alexandr MDA LET  1.
3. BARGUIL Warren * FRA ETU  1:05.
4. LE BOULCH Dimitri FRA AUB  1:10.
5. ZAKARIN Ilnur RUS TIK  4:06.
6. ROWSELL Erick * GBR EDR  8:37.

37. KUSZTOR Peter HUN ARH 15:59.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo