fbpx

Közel száz résztvevő a mountain bike diákolimpián

Az elmúlt vasárnap rendezte a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület és a Nógrád Megyei Kerékpáros Szövetség hegyikerékpár sportágban a 2011/2012-es tanév diákolimpiájának országos döntőjét. A salgótarjáni SBTC-pálya környékén kialakított, „klasszikus” nyomvonalon mintegy száz utánpótlás-korú fiatal rótta a köröket, a versenyzők jellemzően a nagyobb hazai egyesületek tagjai voltak.

Verőfényes napsütés fogadta a nógrádi megyeszékhelyre érkezőket, a pontos helyszín megtalálásához útbaigazítást szinte senkinek nem kellett már adni. A helyszínen felül sem a nyomvonal, sem a rendező egyesület nem ismeretlen a diákolimpiák kapcsán (vagy egyéb más kerékpáros események viszonylatában), hiszen 2007-ben rendezett már diákolimpiát a Salgótarjáni HKE a „legendás” gedőczi körön. A fiatalok – U9-től U19-ig – olyan nyomvonalon kerekezhettek, melyen a sportág első hazai Országos Bajnoki futamát is rendezték, még 1993-ban.

Az U19-es kategória éllovasainak a helyiek között csak „Pittyes gödörnek” nevezett szekciónál (Fotó: Verebélyi Zsolt)

Az országos döntőn a nagyobb utánpótlás-bázissal rendelkező egyesületek közül szinte mindenki képviseltette magát, a legtöbb versenyzőt a Cube Csömör, a Vitalitás SE, a Pilis CCC, a Lavina SE, a Gyöngyösi RSE, a Fillari Team Budaörs és a Salgótarjáni HKE állította ki.

A versenynap az U9-esek futamával indult, ahol Petrovics Patrik (egyesület: Vitalitás SE, iskola helye: Balassagyarmat) és Bukovácz Anna (Cube Csömör, Gödöllő) voltak a leggyorsabbak. Az U11-es korosztály még szintén egy kisebb körön mérte össze tudását, ezen esetben Pataki Barnabás (Pilis CCC, Budapest) és Lőrinc Vera (Veresegyházi VSK, Veresegyház) lettek a bajnokok.

A rajt-cél területre levezető lejtő sokak tetszését elnyerte (Fotó: Verebélyi Zsolt)

U13-tól felfelé már a nagyobbik, 2,3 kilométer hosszú, 73 méter szintkülönbségű körön versenyeztek a fiatalok. Az igen népes, több mint húsz fős U13-as fiú mezőnyben már éles versenyt láthatott a közönség, melyből végül Fetter Erik (Pilis CCC, Pilisvörösvár) került ki győztesen három kör után, míg a hölgyeknél Buzsáki Virág (Pilis CCC, Pilisvörösvár) lett az országos döntő legjobbja két kör alatt. U15-ben a versenynap talán legmagabiztosabb győzelmét láthattuk Valter Attilától (Cube Csömör, Csömör), aki bő egy perces előnnyel ért célba a második, míg közel három perccel a harmadik helyezett előtt. A lányoknál csapattársa, Bukovácz Kata (Cube Csömör, Gödöllő) lett a győztes három kör alatt. U17-ben is folytatódott a Cube Csömör uralom, Megyaszai Lilla (Cegléd) és Erdélyi Attila (Budapest) lettek a győztesek.

U19-es hölgyek a dobogón (Fotó: Verebélyi Zsolt)

Az U19-eseknél a hölgyek esetében Juhász Fanni (Gyöngyösi RSE, Gyöngyös) magabiztos, több perces előnnyel végzett az élen, a fiúknál viszont már igazi viadal zajlott a fiatalok között. Szalontay Bence (Merida Maraton Team – CST, Budapest) minimális előnnyel szerezte meg a győzelmet Bányai Dominik (Pilis CCC, Budapest) előtt, köridőik átlaga pedig jól jellemzi az összecsapás mértékét. A mintegy egy hónapja, ugyanezen körön rendezett 18. Hegyikerékpáros Városi Bajnokság Sorozat nyitó eseményén (mely az egyesület 69. ilyen kategóriájú megrendezett versenye volt), ha nem is azonos, de közel megegyező időjárási és egyéb körülmények között, az élboly fél perccel rosszabb körátlagot produkált, mint most az U19-es fiúk.

Az U19-es fiú kategória első hat helyezettje (Fotó: Verebélyi Zsolt)

A csapatversenyben – melyben három, előre megnevezett versenyző eredménye számított, pontozásos rendszer alapján – a gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola (Bucsányi Henrietta – Bukovácz Kata – Bukovácz Anna) végzett az élen, a második helyen a pilisborosjenői Német Nemzetiségi Általános Iskola (Kádi József – Kádi Tamás – Hetényi Gergely), míg a harmadikon a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola Dózsa György Tagiskolája (Petrovics Patrik – Nagy Vanessza – Perlaky Erik) végzett.

A délutáni eredményhirdetésen a verseny fő támogatója, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Fenyvesi Gábor alpolgármester, valamint a rendező Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület képviseletében Melihercsik János elnök adták át a díjakat. Az eseményről minden további információ megtalálható a www.salgotarjanihke.hu/diakolimpia honlapon.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo