fbpx

Kövesd velünk a 2014-es Crocodile Trophy MTB maratont Blazsó Mártonnal!

Beharangozó a versenyről! Hazánk bringása, a maraton magyar bajnok Blazsó Márton (Kross) is rajthoz áll a világ egyik legkeményebb többnapos MTB maratonján. 

Crocodile Trophy rajt tavaly

Crocodile Trophy rajt tavaly (fotó: Regina Stanger)

A Crocodile Trophy története egészen 1993-ig nyúlik vissza, amikor is a szervező, a többszörös Tour de France résztvevő Gerhard Schonbacher fejében megszületett az ötlet. Célja az volt, hogy a nagy országúti körversenyekhez hasonlóan megrendezze a világ leghosszabb többnapos mountain bike viadalát. Eredetileg ennek Vietnám lett volna a központja, 18 nap alatt 2500 km-t kellett volna teljesíteni a részvevőknek Saigon és Hanoi között. A főszervező előzetesen két hetet töltött a helyszínen, majd miután az ottani körülmények között kivitelezhetetlennek látta a versenyt más megoldást keresett. Korábbi ausztráliai tapasztalatait kamatoztatva, részletes térképek tanulmányozása után végül a Cairns és Darwin közötti szakaszra esett a választása. A döntést követően megkezdődött az útvonalak kijelölése, majd 1995-ben útnak indult az első Crocodile Trophy. Idén 9. alkalommal vágnak neki a versenyzők Queensland erdei útjainak és ösvényeinek.

A 2012-es győztes Ivan Rybarik idén is rajthoz áll

A 2012-es győztes Ivan Rybarik idén is rajthoz áll

2014-es szakaszokat ábrázoló térkép

2014-es szakaszokat ábrázoló térkép

Ebben az évben az indulóknak 9 nap alatt több mint 700 km-t és 17000 m szintemelkedést kell leküzdeniük. A korábbiakhoz képest több egynyomos és technikás ösvény szerepel majd az útvonalban Cairns és Atherton környékén. Első nap egy 5 körös, cross country jellegű, egyéni indításos verseny vár a rajtolókra a világkupa pályán, majd a második szakaszon már észak felé veszik az irányt az esőerdőkön keresztül. Hét etap során gyakorlatilag hét maraton hosszútávot kell letekerniük a Crocodile Trophy résztvevőinek, majd az utolsó napon egy 30 km-es egyéni időfutam vár még rájuk.

A szakaszok listája:

  1. Smithfield (5 laps) 
35 km/900 m
  2. Cairns – Lake Tinaroo 89 km/2500 m
  3. Lake Tinaroo – Atherton
71 km/3000 m
  4. Atherton – Atherton
83 km/2500 m
  5. Atherton – Irvinebank
93 km/1500 m
  6. Irvinebank – Irvinebank
109 km/2400 m
  7. Irvinebank – Skybury Coffee Plantation
131 km/1300 m
  8. Skybury Coffee Plantation – Wetherby Station
94 km/900 m
  9. Wetherby – Port Douglas (Time Trial) 32 km/300 m

A rendezvény a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség figyelmét is felkeltett, így idéntől UCI S1 besorolású versenynek számít a Crocodile Trophy. Ennek eredményeképp a legjobbak világranglista pontokat is gyűjthetnek, amik a 2016-os olimpiára való kvalifikációban is szerepet játszhatnak.

Yuki Ikeda a Topeak Ergon versenyzője

Yuki Ikeda a Topeak Ergon versenyzője

A rajtlistán olyan nevek szerepelnek, mint a 2012-es győztes cseh, Ivan Rybarik (Way2live Quantum Racing), a Kona Factory Racing kanadai versenyzője Cory Wallace vagy a japán maraton specialista Yuki Ikeda (Topeak Ergon/Canyon). Érdemes lesz figyelni a világkupákon rendre jó teljesítményt nyújtó portugál olimpikont, David Rosa-t (Liberty Seguros/Movefree), ő is esélyes az összetett győzelemre.

David Rosa a titkos favorit

David Rosa a titkos favorit

Bár először indul az ausztrál versenyen, eredményeit tekintve Blazsó Márton (Kross VKE-Nelson) is a legjobbak közé tartozik, ráadásul idén jót tett neki a csapatváltás. A Mátra maratonon megszerzett magyar bajnoki cím is motivációként szolgálhat a szegedi versenyzőnek.  Korábban honfitársaink közül Marton Attila remekelt a kegyetlen ausztrál versenyen, 2006-ban második helyen végzett.

Blazsó Márton élete legkeményebb versenyére készül

Blazsó Márton élete legkeményebb versenyére készül (fotó: Tirszin János)

Holnaptól összesen 150 versenyző vág neki a versenynek, 20 különböző országból.  A szakaszok mellett a hatalmas hőséggel is meg kell küzdeniük, sőt ami még nehézséget jelenthet, hogy a nappali forróságot meglehetősen hűvös időjárás váltja esténként, így a hőmérséklet-ingadozás is komoly terhet ró a szervezetre. Az aktuális szakaszokról minden nap beszámolóval jelentkezünk, remélhetőleg Blazsó Marci beszámolójával, helyszíni tudósításaival. Szurkolunk, hogy jó hírek érkezzenek!

Ez is a verseny része: Bart Brentjens és Urs Huber is indult már a Crocodile Trophy-n

Ez is a verseny része: Bart Brentjens és Urs Huber is indult már a Crocodile Trophy-n

Startlista: Starterlist_2014
További információk: www.crocodile-trophy.com

Borítókép: Regina Stanger

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo