fbpx

Kiderült Tom Dumoulin 2017-es Giro-n történt emlékezetes “félreállásának” oka

Minden országúti sportot kedvelő emlékszik arra, amikor az összetettet vezető Tom Dumoulin a tavalyi Giro-n félreállt, mert a gyomra rendetlenkedett és emiatt sürgős elintéznivalója akadt az út szélén. Csaknem egy év után végre kiderült, hogy mi okozhatta a problémát.

Ritkán látni ilyen gyors vetkőzést kerékpárverseny közben, mint ami a 2017-es Giro-n történt, pár másodperc után sejteni lehetett, hogy miért állt meg Dumoulin, a rendező “jószívűen” el is vette a képet róla. A holland ezzel értékes perceket adott el azon a szakaszon, de még éppen meg tudta tartani a rózsaszín trikót.

Még a télen komoly vizsgálatoknak vetették alá a holland kerékpárost, hogy a jövőben többet ne fordulhasson elő ilyen eset, és ha szükséges akkor megváltoztatják a teljes étrendjét. Végül megtaláltak a probléma okát, túl sok fruktózt és laktózt fogyasztott Dumoulin, melyeket nem tolerált jól a későbbi győztes szervezete. Azóta változtattak az étrendjén és kevesebb fruktózt és laktózt fogyaszt, pl az almát lecserélték kiwi-re, tejből pedig most már laktózmenteset iszik.

Táplálkozás szempontjából valóban érdekes Dumoulin esete, mert a mai világban egyre több feldolgozott ételben fruktózt használnak édesítésre, miközben egyes kutatások éppen azt bizonyítják, hogy károsabb a szervezet számára, mint a glükóz, legalábbis egy széles réteg emésztőrendszere nehezen tolerálja, amibe úgy látszik a holland világsztár is beletartozik.

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo