fbpx

Ki nyeri a sárga trikót? – Az évtized legizgalmasabb Tour de France-át látjuk éppen

A címben feltett kérdés sokakat foglalkoztat a múlt hétvége után, olyan Tour de France-t láthatunk idén, amire régen nem volt már példa. Úgy kezdődött meg a verseny utolsó hete, hogy még fél tucat versenyző esélyes a győzelemre és szinte lehetetlen megtippelni, hogy ki lesz a végső nyertes. Mi sem szeretnénk jóslásokba bocsátkozni, de elemezzük a jelenlegi helyzetet.

18. szakasz – Július 25.

A 2019-es Tour de France útvonalválasztása sokban hozzájárult ahhoz, hogy két és fél hét után sem lehet megmondani, hogy Párizsban ki fogja viselni a sárga trikót. Változatos, izgalmas szakaszok váltották egymást, amik nem feltétlenül kedveztek az összetett menők közti különbségek kialakulásában. Az időfutamok hossza csökkent, és így az idei rövid időfutam nem volt elég ahhoz, hogy valaki komolyabb előnyre tudjon szert tenni. A hegyeken óriási csatákat láthattunk, de senki nem lógott ki annyira a mezőnyből, hogy biztosan neki lehessen adni előre az összetett első helyet. Julian Alaphilippe szólt bele a nagyok játékába, a francia, akire senki nem számított, előnyt szerzett az összetettben, ami egyelőre nem akar elfogyni, sőt bizonyos szakaszokon még növelni is tudta.

19. szakasz – Július 26.

Ki nyeri a Tour-t?

A jelenlegi első hat közül bárki odaérhet, Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe), Egan Bernal (Team Ineos), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Steven Kruijswijk (Team Jumbo-Visma), Geraint Thomas (Team Ineos) és még Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) is megszerezheti a végső győzelmet. Az első és a hatodik között mindösszesen 2 perc 14 másodperc különbség van, és ha kivesszük Alaphilippe-et a játékból akkor 39 másodpercen belül van az öt versenyző.

1 Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep 64:57:30
2 Geraint Thomas (GBr) Team Ineos 0:01:35
3 Steven Kruijswijk (Ned) Team Jumbo-Visma 0:01:47
4 Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ 0:01:50
5 Egan Bernal (Col) Team Ineos 0:02:02
6 Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe 0:02:14

A következő 5 szakaszból, 3 kemény lesz, csak szerdán és vasárnap van lehetőségük pihenni az összetett menőknek. Csütörtökön, pénteken és szombaton nagy hegyeket kell megmásznia a mezőnynek, ahol valószínűleg ki fognak alakulni a különbségek, még az is előfordulhat, hogy csak szombaton dől el az idei Tour de France (az utolsó szakaszon már nem támadják egymást a sárga trikóért).

20. szakasz – Július 27.

Nézzük, hogy kinek mennyi esélye van!

Julian Alaphilippe: Eddig óriási meglepetés az egynaposokon jól szereplő francia, mindenki azt várta, hogy hamar el fogja veszíteni a sárga trikót, erre válaszként megnyerte a Tour időfutamát és az első komolyabb hegyi szakaszon sem vesztett időt a többiekkel szemben (Pinot kivéve), sőt még növelte az előnyét. A 15. szakaszon viszont már sebezhető volt és csak kemény küzdelem árán tudta minimalizálni a veszteségeit, ami látszólag sokat kivett belőle, de az előnye (1:35 Thomas-szal szemben) még jól menedzselhető. Bár a nem túl energiatakarékos stílusa mindenképpen ellene szól és a csapatvezetője is azt állítja, hogy semmi esélye az összetett győzelemre, ki tudja…

Geraint Thomas: A Tour de France címvédőjeként érkezett a versenyre, és idén is sokan fogadtak volna a győzelmére. Az idei Tour-on nem hibázott, az időfutamon is ő volt a leggyorsabb az összetett menők közül, a hegyeken voltak kisebb gondjai, nem tudta átvenni Pinot támadásait, de egyenletes teljesítményt nyújtott, egyszer sem rogyott meg, a saját tempójában végig jól haladt. Mellette szól, hogy valószínűleg a következő 3 hegyi szakaszon sem fog megrogyni, hanem a saját tempójában hozza majd a hegyeket, míg másoknak lehetnek gondjai. A csapata, a Team Ineos, szintén erős, bár túl sokat nem láttunk belőlük még a hegyeken, de ott van még Bernal is az esélyesek között, akivel ketten legyőzhetik a többieket.

Steven Kruijswijk: A Jumbo-Visma-nak idén erős csapata van a Tour-on, bár nem Kruijswijk-re épült fel a csapat, hanem inkább a sprintekre, a holland ennek ellenére napról napra érkezik az elejével és eddig egyszer sem volt neki rossz napja. Jelenleg a dobogó harmadik fokán áll 1:47-re Alaphilippe mögött és 12 másodpercre Thomas-tól, benne van a pakliban, hogy egyszer megelőzi a britet és Alaphilippe kiesik az összetettből, és ő kerül az élre.

Thibaut Pinot: Eddig a Groupama-FDJ bringása tűnik a legerősebbnek a hegyeken és ehhez még egy nagyon jó hegyi segítője is van David Gaudu személyében. Ha az oldalszeles szakaszon éberebb akkor ő állna a második helyen az összetettben pár másodperccel Alaphilippe mögött. A kérdés az, hogy az utolsó héten is tudja-e azt a formát nyújtani, mint amit a második héten tudott, lesz-e formahanyatlása vagy végzetes megrogyása, betegsége, mint a tavalyi Giro-n. Mindenesetre jó eséllyel vág neki az utolsó szakaszoknak.

Egan Bernal: A kolumbiai jól bírta a hegyeket és rendre megverte csapattársát, Thomas-t, egyedül az időfutamon szedett össze nagyobb hátrányt, amit hegyi szakaszról hegyi szakaszra folyamatosan csökkentett, jelenleg 2 perc 2 másodperc a hátránya Alaphilippe-pel szemben, és 27 másodpercre van Thomas-tól. Ha továbbra is így fog haladni a  hegyeken akkor ő is odaérhet a dobogó tetejére.

Emanuel Buchmann: A nagy meglepetés. A német versenyző még soha nem szerepelt ilyen jól nagy körversenyen, de szakaszról szakaszra folyamatosan bizonyítja, hogy bizony számolni kell vele. A kérdés az, hogy három héten keresztül bírni fogja-e. Nagyon sokan meglepődnének, ha ő nyerné az idei Tour-t, de jelenleg megvan rá az esélye.

 

Szerintetek ki lesz a végső győztes? Várjuk kommentben a válaszokat.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo