fbpx

Ki lesz az úr a pokolban? – Paris-Roubaix 2018 előzetes

Az első felvonás végéhez érkezik 2018. április 8-án az idei egynapos klasszikus szezon, a hagyományos finálé pedig “Észak Pokla”, azaz a Paris-Roubaix lesz. A Compiègne és Roubaix közötti 257 kilométerből több, mint 54-et macskaköveken tesz meg a mezőny, s az elmúlt napok eseményeit látva valószínűsíthető, hogy mocskosan jó versenynek lehetünk majd szemtanúi. 

 

Az országúti kerékpárversenyek tekintetében soha ki nem hagyható tényező az időjárás, ám a Paris-Roubaix esetében ez az átlagosnál is nagyobb jelentőséggel bír. Az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű eső esett a környéken, így nem csoda, hogy komoly médiafigyelmet kapott egy-egy, a szokásosnál is vastagabb sárréteggel borított macskaköves szektort ábrázoló kép.

Az utak karbantartásának feladatát magára vállaló Les Amis de Paris Roubaix (“a Paris-Roubaix  barátai”) nevű önkéntesekből álló egyesület a legalapvetőbb biztonsági feltételeknek megfelelő munkálatokat végrehajtotta, a többi már az időjáráson múlik. Az előrejelzések szerint egyébként napsütéses, száraz idő várható.

A 257 kilométeres táv során összesen 29 macskaköves szektor található, összesen 54,5 kilométer hosszan.  A leghíresebb és leglátványosabb közülük a Trouée d’Arenberg, amely 95 kilométerrel a cél előtt található, ám kevésbé szokott taktikailag fontos szerepet játszani. (Inkább csak olyan mértékben, hogy elég komoly esély van olyan bukásra, amely könnyen véget vethet bárki versenyének.)  Mindazok számára, aki nem szeretnének lemaradni a 19. sorszámú szektorról: a mezőny nagyjából délután 3 és fél 4 között éri majd el.

A verseny alakulása szempontjából sokkal inkább figyelemre méltó a két másik ötcsillagos rangsorolású szektor, a Mons-en-Pévèle és a Carrefour de l’Arbre. Előbbi 48,5, utóbbi 17 kilométerre található a céltól számítva. A két szektor valamelyikén számíthatunk arra, hogy a véghajrában főszerepet játszó versenyzők már többségében segítők nélkül maradnak és valóban megkezdődik majd az igazi verseny. Erre nagyjából délután 4 után kerül majd sor.

Négy olyan versenyző lesz ott a vasárnapi megmérettetésen, aki korábban már nyert Paris-Roubaix-t. Mathew Hayman (Mitchelton-Scott) két évvel ezelőtti győzelmével örökre beírta magát a sportág történelemkönyveibe, így amíg aktív és jelen van a mezőnyben,  nevét már csak tiszteletből is illik leírni. Ugyanakkor belátható az is, hogy az április 20-án 40. életévét betöltő ausztrál versenyző soha nem tartozott az egynapos specialisták élcsoportjához. Ám akinek egyszer sikerült…

Még elodázhatjuk kicsit, mert szomorú történet ez, de előbb-utóbb ki kell mondani, hogy a 2015-ös év győztesének, John Degenkolbnak (Trek-Segafredo) kettétörte ígéretesnek induló pályafutását az a 70 éves angol néni, aki 2016 januárjában elfelejtette, hogy nem odahaza, hanem a kontinensen autózik, és belehajtott az épp edző hat Giant-Alpecin bringás (köztük Degenkolb) csoportjába. A német kerékpáros immáron második éve versenyez a Trek-Segafredo csapatánál és tavaly több top10-es eredménnyel is büszkélkedhetett a rangosabb egynaposok tekintetében, ám egy olyan versenyző karrierjében, aki egyazon évben két monumentális egynapost is megnyer (Milano-Sanremo, Parix-Roubaix) több is benne lehetett volna. A Trek-Segafredo esetében idén amúgy is sokkal inkább érdemes a profik között újonc Mads Pedersenre figyelni: a Dwars door Vlaanderenen 5, míg a Ronde van Vlaanderenen 2. helyezést ért el.

A címvédő Greg van Avermaet (BMC) még a hét folyamán is azt bizonygatta, nincs még veszve semmi, a szezon igazából csak most kezdődik. Igaz, ami igaz, az olimpiai bajnok nincs rossz formában, az elmúlt hetekben is rendre ott volt az esélyesek végző csoportjában (sőt, az E3 Harelbekén 3., a Rondén 5. lett), ám a korábbi évek eredményességéhez képest most rendre elmarad a kézzel fogható siker.

Nem úgy Niki Terpstra (Quick Step Floors), a 2014-es győztes esetében, aki karrierje legsikeresebb szezonjára tehetné fel vasárnap délután a koronát egy újabb diadallal. A 33 éves holland versenyzőnek idén három egynapos győzelme van: Le Samyyn, E3 Harelbeke és Ronde van Vlaanderen – egyre fajsúlyosabb versenyek, egyre fajsúlyosabb teljesítménnyel. Nem csoda, ha a szakvezetők többsége a Paris-Roubaix esetében is rá tippel.

Maradva a Quick Step Floors csapatánál, azaz az idei tavaszi egynapos szezon hot topicjánál, a farkasfalka (#WolfPack) tagjai közül a másik sokat emlegetett esélyes Zdenek Stybar. Az egykori cyclocross világbajnok  talán egy árnyalattal kevésbé van reflektorfényben Terpstrához vagy Philippe Gilberthez képest, ám a csapat mezőnybeli dominanciája és sikeressége részint az ő érdeme is. Amikor macskaköves verseny zajlott, Stybar mindig benne volt a top10-ben, ráadásul már kétszer is másodikként mehetett a híres roubaix-i zuhanyzóba.  Ha Terpstra Ronde utáni interjúit vesszük alapul, miszerint ebben a jól összekovácsolódott csapatban érdemes mindent beleadni, mert amit adsz, azt előbb-utóbb vissza is kapod, akkor  Stybarnak most jöhet el az a pillanat, amikor megtérül a befektetése.

Bármilyen hihetetlen, de Philippe Gilbert legutoljára 2007-ben vett részt a versenyen. Talán sokan megmosolyogták, amikor pár éve az nyilatkozta, hogy a legjobb évei még hátra vannak, mert ő ilyen későn érő típus, de a jóslat beteljesülni látszik. Győzelme idén még nincs, egyenletes, erős teljesítménye (gondoljunk csak arra, mit hajtott Elia Vivianiért a Gent-Wevelgemen) van, s talán ő az egyedüli a mostani mezőnyből, akinek sikerülhet még mind az öt monumentális egynapost begyűjtenie. (Ronde van Vlaanderen, Liege-Bastogne-Liege és Il Lombardia pipa, már csak a Milano-Sanremo és a Paris-Roubaix hiányzik). Brian Holm sportigazgató – aki poénból kezdte el a farkasozást, ami ma már konkrét brandként nőtte ki magát – szerint egyébként Gilbert az alfahím a falkában.

A sokat tapasztalt belga megszólalt a Peter Sagan (Bora-hansgrohe) vs. Quick Step Floors, illetve Sagan vs egész mezőny témákban is.  Sagan a hét folyamán újfent nehezményezte, hogy a mezőny nagy része ellene küzd, ahelyett, hogy arra figyelnének, hogy ne domináljon annyira a versenyeken a Quick Step. Amíg a csapatok nem a lényegre koncentrálnak, addig a belga kékek sorra gyűjtik majd be a győzelmeket.  Gilbert ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy amikor ő versenyzett a szivárványos mezben, ő ugyanúgy azt érezte, hogy az egész mezőny ellene van, így át tudja érezni a jelenlegi világbajnok helyzetét, de ez ilyen játék, ezt el kell fogadni, nem kellene Sagannak nyíltan dühöngenie. Gilbert gondolatmenetében csupán annyi a bibi, hogy a szlovák fenomén mindezt már az egymás utáni harmadik szezonjában tapasztalja. Mindenesetre bármely egynaposon is áll rajthoz Sagan, mindig számíthatunk rá az események egyik fő alakítójaként és ezzel együtt természetesen az egyik fő esélyeseként.

Ugyancsak ott lesz a mezőnyben Sep Vanmarcke (Team Education First-Drapac Cannondale)  is, aki szintén évek óta meghatározó szereplője az egynaposoknak és évek óta üldözi a nagy sikert, ám annak mindig sikerült elszöknie. Érdemes még megemlíteni a szintén évek óta számtalan dobogós vagy top 5-ös, top10-es eredményt begyűjtő Oliver Naesent (AG2R), valamint az egynapos szezon Pedersen melletti másik nagy felfedezettjét, az aktuális cyclocross világbajnokot, Wout van Aertet (Vérandas Willems-Crelan)

Nagy hiányzó Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), aki az elmúlt hetekben erős teljesítményt nyújtott, s a rajongók joggal várhatták, hogy rajthoz áll majd Compiègne-ben is, ám a belga versenyző tartja magát az eredeti felkészülési és versenynaptárához, legközelebb majd az Amstel Gold Race-en lehet találkozni vele.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo