fbpx

Képes beszámoló a mountain bike díjátadó gáláról

November 27-én, vasárnap került sor a mountain bike szakágak díjátadójára a kőbányai KÖSZI rendezvényközpontban, egyúttal „évértékelő” beszélgetésekre is sor került.

A Magyar Kupa összetettben csak az olimpiai-krossz (XCO) és maraton szakágak versenyzőit szólították színpadra, Downhillban, 4X-ban, és trialban idén sajnos nem rendeztek kupafutamokat, de azért az extrém hegyikerékpárosok sem maradtak elismerés nélkül.

A nagyterembe belépve érdekes módon nem egy hegyikerékpárossal, hanem az országúti szakág 2008-as olimpikonjával, a svájci kontinentális csapatban versenyző Kusztor Péterrel találkoztunk. Kuszti jelenleg itthon tartózkodik, éppen pihenőjét töltötte, s elmondta, közben rákapott a montizásra a budai hegyekben…

Mountain Bike Díjátadó 2011.

A másik oldalon „a mountain bike sport meghatározó alakja”, Cser Gábor támasztotta az ajtófélfát és pacsizott az érkező vendégekkel, s ezúton tudatjuk mi is – ha valaki még nem hallotta volna – hogy Csergabi Giant kerékpárokra váltott, s alig várja már a saras, havas pályákat a SuoerCrossban, hogy jobb helyezéseket érhessen el, mint betegeskedve a száraz talajon. S természetesn továbbra is kizárólag ásványvizet iszik!

Mountain Bike Díjátadó 2011.

A díjátadók előtt és között a hegyikerékpáros rendezvényekről jól ismert szpíkerek, rangidős sorrendben Pálos István, Bíró Ádám és Pintye Tamás beszélgettek a meghívott vendégekkel, a képen Pintye Tomi a legjobb Monster-szponzorált extrémbringásokkal, Hegedűs Lacival (Veres Ördögök) és Liszi Attilával (Limit Team) látható, ők szakágukban eddig egyedülálló teljesítményükért kaptak különdíjat. Hege, aki gyakorlatilag a trial nemzetközi élvonalát képviseli jelenleg, elmondta, hogy benne van még a fejlődés lehetősége, jövőre tervezi a folyamatos világkupa részvételt, valamint mesélt kőkemény edzéseiről, ami nem csak „ugrabugrálásból” áll, hanem rengeteg állóképességi (úszás futás), konditermi munka, valamint napi rendszeres nyújtás tartozik hozzá.

Mountain Bike Díjátadó 2011.

A Limit Team csillaga, Liszi Attila azt ecsetelte, hogy eredményei elérésére esélye sem lett volna komoly szülői segítség nélkül. Szakágában nem csak a drága technika finanszírozására van szükség, de a versenyekre való felkészüléshez folyamatosan külföldön, bikeparkokban kell edzeni, talán meg tudja számolni egy kezén, hogy idén hányszor edzett a János-hegyen. Ehhez édesapja hathatós anyagi támogatására volt szükség, amit szimpatikus módon köszönt meg nagy plénum előtt. Ráadásul a kondicionális munka is családban marad, lévén édesanyja a személyi edzője Attilának. Jövőre természetesen a fiatal downhill tehetség is szeretne tovább fejlődni, az idei évhez hasonlóan sikerrel végignyomni a szlovák kupát, és minél több komoly versenyen részt venni, mert jelenleg egyszerűen csak azt érzi, hogy „csinálni kell és kész”.

Mountain Bike Díjátadó 2011.

A Top Maraton díjak átadása után az elit férfi összetett győztessel, a hihetetlen, de már master korú Blazsó Marcival (Specialized) mutatott be laza társalgást Bíró Ádám, felelevenítve közös Trans Hungária Maratonos élményeiket. Marci barátainak mondott ezúton köszönetet a támogatásért, hozzátéve, hogy olyan support-teammel érkezett a versenyre, hogy nem is tudja, hová bújt volna szégyenébe, ha ezek után nem nyeri meg… Jó éve volt 2011, hiszen először nyert nemzetközi XCO-versenyt, valamint az XCO és maraton összetett sorozatokban is az élen végzett. Továbbá megtudhattuk, hogy „neve elé DD-t kelene biggyesztenünk”, hiszen a versenyzés mellett az utóbbi években „sok” egyetemmel próbálkozott, de nem sikerült követni az ősöket – a családban mindenki doktor – így a dr. nem jött össze csak félmunka keretében néhány “d”…

Mountain Bike Díjátadó 2011.

Marci és Ádám után következtek az olimpiai reménységek Pálos Istvánnal. Személy szerint engem legjobban Pálos gegje nevettetett meg az est folyamán, amikor rákérdezett: „Na miért vagytok itt, gyerekek?” Pillanatnyi csend… Parti Andris (EuroOne-Cube) tétován néz… Kérdés megismétel: „Na mire készültök?” – vagy valami ilyesmi… S végül a szpíker megválaszolja a fejtörőt: „Hát olimpiára készültök! Olimpiára!”

Mountain Bike Díjátadó 2011.

Komolyra fordítva a szót, megismerkedhettünk az olimpiai válogatási elvekkel. Jelen állás szerint a már hivatalosan is konfirmált országúti kvóta mellett a mountain bike szakágban is szinte bizonyos, hogy lesz(nek) magyar hegyikerékpáros indulók Londonban, így a fő kérdés azok személye lehet. Várhatóan a fiúk között lesz nagy harc, az indulás jogát három válogató dönti majd el tavasz végén-nyár elején Parti, Buruczki Szilárd (Merida-Kőbánya TC) és Juhász Zsolt (EuroOne-Cube) között, akik egymás közti befutási sorrendben 4-2-1 pontot kapnak majd. Így a legjobb formában lévő versenyző utazhat majd az olimpiára azok közül, akik kiharcolták a kvótát.

Parti András a beszélgetés után megkapta az év férfi hegyikerekese címet Sipiczki Róberttől, a szövetség elnökétől. Az EuroOne versenyzője idén szintet lépett, gyakorlatilag a világ élvonalának határmezsgyéjén topog, s ha jövőre tud kicsit tovább fejlődni, valamint ezzel párhuzamosan jobb rajthelyekről vághat neki a világkupa-futamoknak, talán már beférhet a lélektani szűk harmincas elitbe. A hölgyek között természetesen Benkó Barbara lett a legjobb, de a német Focus MIG versenyzője jelenleg Kaliforniában készül és versenyez, így nem lehetet ott a díjkiosztón.

Mountain Bike Díjátadó 2011.

Az olimpiai aspiránsok után az EuroOne egyik sikerkovácsával, a még versenyzőként is aktív Bogár Gáborral beszélgetett Bíró Ádám. Boga az EuroOne edzőjeként tevékenykedik, és fontos tényező sikerükben, hogy testközelből követi versenyeken, a pályákon is az eseményeket, lévén ő maga is indul. Így nem csak az alkalmazott wattmérők, pulzusmérők értékeire támaszkodhat, hanem pontos, saját visszajelzései vannak versenykörülmények között is adott pályákról.

Mountain Bike Díjátadó 2011.

Az Elnök Úr, Sipiczki Róbert is évet értékelt, a hosszú köszönetlistához még egy kis puskára is szüksége volt. Összességében a hazai körülmények között és az elmúlt évekhez viszonyítva azt lehet mondani, elit szinten sikeres évet zárt a mountain bike sport, más kérdés, hogy utánpótlás szinten, mint sajnos a sportban általában kevesebb gyerek mozgolódik.

Mountain Bike Díjátadó 2011.

A királykategória, az olimpiai-krossz kupasorozat díjazottjai: Búr Zsolt (Bringabanda SWAT), Bogár Gábor (EuroOne-Cube Team), Buruczki Szilárd (Merida-Kőbánya TC), Blazsó Márton (Specialized), Módos Gabriella (Merida Maraton Team CST), Dósa Eszter (Vitalitás SE – Scott – Nutrixxion) és Sipiczki Róbert

Mountain Bike Díjátadó 2011.

Extrém szakágakban a legjobb csapatok részesültek 50 000 Ft-os díjazásban. 2011 legjobb downhill gárdája a Limit Team lett, a díjat Gács Péter, az újdonsült szakágvezető vette át. Trialban a Veres Ördögök, azaz Seti csapata lett a győztes, főképp Hege kiváló eredményeinek köszönhetően.

Mountain Bike Díjátadó 2011.

S végül 2011 legjobb csapatai: Cube Csömör (Valter Tibor), KTM – Erste Leasing (Bőhm Lajos), Merida Maraton Team CST (Mikua Gábor), 2GP Limit Team (Gács Péter), Veres Ördögök SE (Hegedűs László és Schettrer Zsolt) és Sipiczki Róbert, valamint a képen a díjátadón kiosztott összes pénzdíj is egyben látható.

Mountain Bike Díjátadó 2011.

A részletes, korosztályos eredménylisták XCO és XCM szakágakban letölthetők a szövetség honlapjáról, IDE KATTINTVA , a versenyeredmények 2011 pontig legörgetve.

További képek a Bikemag Facebook oldalán: http://www.facebook.com/bikemag.hu

Eredmények:

XCO:

Elit férfi/U23:

1 BLAZSÓ Márton Bike Team Szeged
2 BURUCZKI Szilárd Magellan Kőbányai TC
3 JUHÁSZ Zsolt Euro One-Cube Pro MTB Team

Elit női/U23:

1 MÓDOS Gabriella Merida Maraton Team-CST
2 BENKÓ Barbara Focus-MIG Team
3 POÓR Brigitta X2S-KONA TEAM

XCM:

Maraton, elit férfiak:

1 BLAZSÓ Márton Bike Team Szeged – Specialized
2 BURUCZKI Szilárd Kőbányai TC
3 HORVÁTH Attila Vilmos Cube-Csömör

Félmaraton, elit nők:

1 MICHELBERGER Szilvia Fillari Team Budaörs
2 BALÁZS Beáta Bringabanda SC
3 DÓSA Eszter Vitalitas SE

Szöveg és fotók: Takács Tamás

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo