fbpx

Karácsonyi ajándékunk: Magyar kerékpárok könyv + Prémium Aprócsomag!

Karácsonyi meglepetésünk Varsa Endre: Magyar kerékpárok című könyvének második bővített kiadása, mely vasárnap éjfélig különleges ajánlattal megvehető csak a Bikemagnál!

A kerékpárgyártás bő 100 éves történetének megannyi érdekes részletét dolgozza fel Varsa Endre Magyar kerékpárok című könyvének második, bővített kiadása.

A témát a veterán kerékpárok hazai szakértője nagy részletességgel dolgozza fel, ehhez pedig méltó formátum az igényes megjelenésű, képekkel gazdagon illusztrált keményfedeles kiadvány. Kötelező szakirodalom a régi kerékpárok, járművek iránt érdeklődőknek, mindazonáltal kellően olvasmányos ahhoz, hogy bármely hobbi bicajos számára lebilincselő legyen. Egyszóval kiváló ajándék szeretteinknek az év végi ünnepekre. A könyvben angol nyelvű összefoglalók és képaláírások is vannak, így akár külföldi bringás barátnak is örök darab!

A könyv első része a kerékpár magyarországi megjelenésével, illetve a kerékpárgyártás kifejlődésével foglalkozik. Végig veszi közel a megannyi kisebb és nagyobb műhelyt, ahol kerékpárok készítésével foglalkoztak. Ráadásul példákat is láthatunk ezekre a szerző és egyéb kerékpárgyűjtő kollekciójából. A legendás Velvárt, Varga, Rajczy, Bécs és más masinákat elsőrangú kerékpárként emlegették Európa szerte.


Szerzőnk ezután rátér a Csepelen létesült ipari méretekben előállított „drótszamarakra”, mindenekelőtt a Weiss Manfred művekből kikerülő példányokra. Ezzel pedig elindul a Csepel márka története, amely a mai napig meghatározó a hazai kerékpárkereskedelemben. Sokat tudhatunk meg a háború előtti Csepel modellekről, a Csodáról és társairól. Képet kapunk ezen felül a technológiai korszerűsítésekről, illetve a csepeli ipari telepen belüli üzemátalakításokról. Például a kezdetekben a mai szemmel nézve acél vízcsöveket használtak a kerékpárokhoz: az elterjedt falvastagság 2,3mm volt! Számos korszerűsítést követően a WM-művekben már képesek voltak ennek felével dolgozni, így a váz és villák tömege is hozzávetőleg megfeleződött. A termelés volumene folyamatosan emelkedett a háború előtt, a csúcs 8000 pedálhajtású Csepel kerékpár volt, amit jelentős számút robbanómotoros „dongó” egészített ki.


A háború után az üzemek újjáépültek, a termelés ismét beindult, és az előállított darabszám 1962-ben elérte a 100.000-t. Sokan emlékezhetnek a Túra, Sport, Balaton, Tihany és számos egyéb modellre, amelyek a kerékpározás alapvető élményét biztosították a szocializmus szűkös évtizedei alatt. Érdekes adalék, hogy Csepelen az utolsó csavarig mindent helyben készítettek, tehát elmondható, hogy ezek a kerékpárok valóban 100%-ban magyar termékek.

Habár a kisipari kerékpárkészítés a háború után háttérbe szorult, teljesen nem tűnt el. Erre jó példa a Velvárt, a Krétai és a Tarapcsák (Pajti Bá) által készített „finom” bicajok, amelyek döntően speciális igényekre, feladatokra készültek. A könyv természetesen a korszak egyedi versenykerékpárjaival is részletesen foglalkozik. A rendszerváltás utáni hazai kerékpárgyártás újabb izgalmas fejezet, benne a Mali, a Hungary:A, Yasec vagy a Gepida. Még  – a történelmi léptékkel – nemrég bemutatott Stringbike is helyet kapott a könyvben, így már nem is kerékpártörténti munkát, hanem a magyar kerékpárkészítés összegzését tarthatjuk kezünkben.


Végezetül ott a rengeteg korabeli dokumentum, amit naphosszat lehet böngészni, hiszen a könyv több mint 240 oldal terjedelmű. Példaként említhetjük a veterán kerékpárok és alkatrészek katalógusadatait, képeit, technikai paramétereit, illetve árait. A függelékbe került adatbázisban szerepelnek a termelési számok és egyéb érdekességek.


Ilyen mélységű és részletességű munkával nemigen találkozunk a nemzetközi kerékpáriparban sem, büszkeséggel tölti el a szerkesztőséget, hogy ez a könyv hazánkban, magyar nyelven jelent meg és nálunk kapható!

A könyv szerzői kiadásban jelent meg és 5000 forintos áron kapható.

Különleges ajánlatunk most vasárnap éjfélig:
Rendeld meg a könyvet a Bikemag Aprón keresztül, ahol a Prémium Aprócsomag 90 kreditjének megvásárlásakor (4955 Ft) a könyvet ajándékba adjuk a csomaghoz és ingyenesen postázzuk!
Megfordítva is igaz: most 4955 forintos áron Tiéd a könyv, ingyen postázva és ajándékba adunk mellé egy Prémium Aprócsomagot 90 kredittel!

A könyvet a Bikemag Aprón erre a linkre kattintva tudod megrendelni, miután bejelentkeztél vagy regisztráltál az oldalra!

Az ajánlat 2019. december 15-én 24.00-ig érvényes, addig tudod megrendelni és kifizetni bankkártyával vagy átutalással az oldalon.

Az ajándék 90 kreditet a rendszer azonnal jóváírja a fizetést követően.
A könyveket 2019. december 16-án hétfőn postázzuk elsőbbségi levélként, légpárnás borítékban, ezért keddi vagy szerdai kézbesítése várható a Magyar Postától.

Mindenkinek kellemes karácsonyi készülődést kívánunk!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo