fbpx

Izgalmasan kezdődött a Párizs-Nizza, Contador és sokan mások hátrányban

Mondhatjuk, hogy szokás szerint rossz időben kezdődött a jövő vasárnapig, nyolc napon át tartó WorldTour-viadal, a Párizs-Nizza. Az viszont már kevésbé megszokott, hogy ilyen különbségek alakuljanak ki az esélyesek között.

17017065_1265169633558635_5381949069711004727_o

A patinás francia kerékpárversenyre jellemző, hogy elindul a mezőny rossz időben északról, hogy “úton a nap felé” eljusson a francia Riviéráig, Nizzába. Ma a Bois d’Arcy környékén kijelölt 148 kilométeres táv során hideg is volt, az eső esett, erős szél is fújt. A verseny alakulásában utóbbi játszotta a főszerepet, a szélezéseknek köszönhetően egy kisebb csoport maradt elöl, főleg jól hajrázó versenyzőkkel és segítőikkel.

Az utolsó 10 kilométeren belül előbb Andre Greipel (Lotto) végezte ki Bryan Coquard-t (Direct Energie), majd a cél előtti meredek emelkedőn leszakadt Marcel Kittel (Quick-Step) és Greipel is. A Quick Step-ből a meredek domb végén Julian Alaphilippe támadott, de pechjére honfitársa, a jobb sprinter Arnaud Demare (FDJ) résen volt és el tudott vele menni a célig. A befutó sima volt Demare javára:

Az összetett szempontjából viszont érdekes helyzet alakult ki, ha nem lenne a 6. szakasz hegyi befutója, kijelenthetnénk, hogy Alaphilippe nagy lépést tett volna ezzel az összetett győzelemért, hiszen a topfavoritok – mint Contador, Porte, Bardet, Yates, Zakarin és mások – közel perces, vagy nagyobb hátrányt szedtek össze a szélezés következtében szétszakadozó mezőnyben. Az első csoportban Alaphilippe-en kívül Dan Martin (Quick Step) és Sergio Henao (Sky) jöttek meg, akiknek esélyük lehet akár végső győzelemre. A hektikus szakasz után Bardet-t kizárták, mert kapaszkodva ért vissza Contadorék csoportjára.

Sok van még hátra azonban Nizzáig, például a 4. napon időfutam, kemény emelkedővel a végén, az 5. szakaszon pár hétszázas hegy, a 6. etapon pedig kőkemény hegyi befutó…

Párizs-Nizza 1. szakasz eredménye:

1 Arnaud Demare (Fra) FDJ 3:22:43
2 Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors
3 Alexander Kristoff (Nor) Katusha-Alpecin 0:00:09
4 Philippe Gilbert (Bel) Quick-Step Floors
5 Romain Hardy (Fra) Fortuneo – Vital Concept
6 Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors
7 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal
8 Marco Haller (Aut) Katusha-Alpecin
9 Sergio Henao (Col) Team Sky
10 Rudy Molard (Fra) FDJ

A teljes eredménylista: http://www.procyclingstats.com/race/Paris-Nice_2017_Stage_1

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo