fbpx

II. Biciklikk Zengő Hőse országúti verseny – A hőség volt a legnagyobb ellenfél

2018. Augusztus 5-én Hosszúhetény adott otthont a II. Biciklikk Zengő Hőse országúti versenynek, ahol rekkenő hőségben küzdött meg egymással, az időjárással és a távval a közel 100 induló.

Fotó. Kóró Anna

Már az előrejelzésekből tudni lehetett, hogy a verseny napján forró időjárás várható, ennek ellenére a tavalyihoz képest még több induló állt rajthoz a 30 fok fölötti hőmérsékletben. A körönként 5,8km hosszú hosszúhetényi pálya a sok rövid emelkedőjével eleve komoly kihívást jelent és ezt most tovább nehezítette a nyári forróság. A versenyzők kedvét persze nem szegte a meleg és így is izgalmas versenyt élhettek át mind az indulók, mind a nézők, melyben a nagyszerű adottságokkal rendelkező pálya kulcsszerepet játszott.

Fotó: Gyenis Csaba

Már a lassú rajt után az első körben azonnal ketté szakadt a mezőny a lankásabb emelkedőn, de egy kilométer múlva újra összezártak a sorok. A “béke” nem tartott sokáig pár versenyző az első kör végén, a pálya legnehezebb részén meg tudott szökni, ami a végeredmény szempontjából a győztes szökést jelentette. A körről-körre fogyatkozó főmezőnyben folyamatosak voltak a szökési kísérletek, de csak egy-egy versenyző tudott tartósan ellépni. A 7. körtől a különböző korosztályok befutói tovább fogyasztották a mezőnyt, a 10. kör körül már csak egy maroknyi versenyző alkotta a pelotont, amit végül lekörözött a győztes szökés.

Fotó. Kóró Anna

Az abszolút 13 körös versenyt végül magabiztosan Szilágyi Tamás a Kaposvári Kerékpáros Klub versenyzője nyerte, Tomka János (Dr. Bátorfi-Optimit) és Varga Szabolcs (Saxum KSC) előtt, a nők 8 körös versenyében Temela Eszter (SZINGO-Fehérvár) volt a leggyorsabb, míg Matuz Etelka (FTC) az ezüstöt, Péteri Niké (SZINGO-Fehérvár) pedig a bronzérmet szerezte meg. Részletes korosztályos eredménylista letölthető a cikk alján.

Fotó: Hock Krisztián

Sajnos nem elég gyakori, hogy valamelyik szerkesztőnk elindul az adott versenyen, de a Zengő Hősét versenyzőként szemlélhettük meg jobban belülről:
“Szerencsés helyzetben voltam, mivel pontosan tudtam, hogy mire vállalkozom, anno 2013-ban hasonló időjárásban indultam ezen a pályán rendezett versenyen és akkor is a forró idő ellenére pozitív élményekkel tele tértem haza. A pályába már akkor beleszerettem, különleges adottságokkal bír azonfelül, hogy csodálatos környezetben versenyezhetünk a Mecsek lábánál, a sok rövid emelkedőn az erősek képesek érvényesíteni erőfölényüket, de a gyengébbek is sokáig ott tudnak maradni szélárnyékban, ugyanis minden emelkedőre komoly tempóval érkezik a mezőny. Tökéletes pálya arra, hogy jót versenyezzünk rajta. Idén is minden percét élveztem a versenynek, még azt is amikor a kör végén fel kellett menni a lábleszakítós 1 perces emelkedőn, de a személyes kedvencem a kör felénél található hullámvasút, ahol a második dombon még a nem annyira erősek is képesek támadni lendületből felfelé (én is megpróbáltam ott kétszer is 🙂 ).
A pályán felül még érdemes megemlíteni a rajtcsomagot, 3000 Ft-ért rengeteg ajándékot kaptunk, pólót, kulacsot, gélt, müzliszelet, nem is értem, hogy hogyan fér bele a verseny költségvetésébe. Egy biztos, jövőre ott leszünk újra!”

A verseny jövőjéről is beszélgettünk a verseny egyik szervezőjével, aki elmondta, hogy a következő években tovább szeretnék fejleszteni a rendezvényt, még több indulóval akár valamelyik hazai kerékpáros sorozat egyik futama lehetne, a korosztályos befutóknak már az új rajthelyszínt és célt is kitalálták. Minden esélyük megvan rá, hogy komoly országúti versenyt rendezhessenek, hiszen a pálya és a lelkesedés adott, ezenkívül a kifejezetten kerékpárosbarát Hosszúhetény önkormányzata is a segítségükre van, aki komoly szerepet vállalt idén is abban, hogy a verseny megrendezhessék.

Fotó. Kóró Anna

A Zengő Hőse 2018-ra még nem ért véget, augusztus 11-én Hosszúhetény a mountainbike-osokat várja a mtb maratonra, ahol 1, 2 és 3 körös távok közül lehet választani és azok akik teljesítették az országúti versenyt és teljesítik a 3 körös mtb-ot is, a verseny különdíját, egy kerékpáros mezt kapnak.

Képek az eredményhirdetésről:

További képek Kóró Annától: https://drive.google.com/drive/folders/1kyhY2IGcE8MET3QbBJ-a9S0UAB-Nkj5l

Letölthető eredménylista: zgp18

 

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo