fbpx

Idén lesz utoljára csapatidőfutam az országúti világbajnokságon

Az UCI bejelentette, hogy az innsbruck-i világbajnokságon láthatjuk utoljára az UCI csapatok időfutam versenyét és idén a férfiak és a nők is azonos pénzdíjakat fognak kapni az osztrák VB-n.

Míg az országúti kerékpársport iránt rajongók a Giro-ra koncentrálnak azalatt fontos bejelentést tett a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség. David Lappartient tavaly szeptemberi nyilatkozatával szemben, jövőre Yorkshire-ben az UCI csapatok már nem állhatnak rajthoz, egy évvel hamarabb száműzik őket a világbajnokságról, helyettük viszont megvan annak a lehetősége, hogy nemzeti válogatottak mutathassák meg magukat a világ szeme előtt.

Az UCI 1962 és 1994 között már rendezett csapatidőfutamot nemzetek számára, akkor négy fős csapatok számára a táv 100 km felett volt. 2012-ben került vissza ez a szám a világbajnokságokra, viszont a nemzeti válogatottak helyett UCI licenccel rendelkező (Worldtour, pro-kontinentális, kontinentális) csapatok vehettek részt rajta. Viszont az UCI most újra végiggondolta a VB programját és inkább a nemzeti válogatottak felé szeretne nyitni.

A csapatidőfutam az UCI csapatok számára is komoly anyagi megterhelést jelent, erre jó példa a dohai világbajnokság, ahol pl a Lotto Soudal költségei 40000-50000 Euro között voltak. A másod- és harmadvonalbeli csapatok számára viszont kitűnő megjelenési lehetőséget jelentett az időfutam, az idei VB-re pl mind a hat osztrák kontinentális csapatot meghívták.

A 2018-as világbajnokságon a nemek közti kiegyenlítődés tovább folytatódik, ugyanis Innsbruck-ban a nők és a férfiak azonos pénzdíjakat fognak kapni.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo