fbpx

Holland elit győzelmek a Cyclo-cross Európa-bajnokságon – Vas Kata Blanka 8.

Hétvégén rendezték Olaszországban a Cyclo-cross Európa-bajnokságot, ahol a hollandok szerezték a legtöbb aranyérmet, a férfiaknál Mathieu Van der Poel kemény csatában nyert, a nőknél pedig Yara Kastelijn  volt a leggyorsabb. Hazánkat Vas Kata Blanka képviselte, aki a 8. helyen végzett az U23-as nők között.

November 9-10-én az olaszországi Silvelle adott otthont a 2019-es Cyclo-cross Európa-bajnokságnak. Az időjárás nem volt kegyes a versenyzőkhöz, a sok esőnek köszönhetően sáros, lassú pálya várt az EB indulóira. Ez leginkább a szombaton versenyző mastereket sújtotta, akiknek futóversennyé változtatta a futamait a csapadékos idő. Magyarországot Szekeres Viktória és Gál István képviselte a szombati napon, ahol a nehezen járható pályán csak az előbbi tudta befejezni a versenyt és a női 35-39 év közti kategóriában a 6. helyen ért célba.

Vasárnap már valamennyire kedvezőbb idő fogadta a versenyzőket, de a szétázott pályán nekik sem volt könnyű dolguk. Az elsőként rajtoló junior lányoknál a holland Puck Pieterse magabiztos győzelmet aratott, míg a második futamban a junior fiúk között a belga legenda fia, Thibau Nys volt a leggyorsabb.

11 órakor rajtoló U23-as nők között indult a mostanában jó formát mutató Vas Kata Blanka, a futamban végig stabil teljesítményt mutatott a fiatal versenyzőnk és végül a 8. helyen ért célba. A versenyt a holland Ceylin Del Carmen Alverado nyerte, mellyel megszerezte Hollandiának ezen a napon a 2. aranyérmet. Az U23-as férfiaknál komoly csata volt a dobogóért, amit a francia Mickael Crispin nyert meg.

Az elit nőknél kissé foghíjas volt a mezőny, ennek ellenére nehéz volt megjósolni, hogy ki fogja nyerni az Európa-bajnoki címet. Nem kellett sokat várni arra, hogy eldőljön a győzelem sorsa, már az első körben a holland Yara Kastelijn lépett el a többiektől és a verseny során végig stabilan megtartotta az előnyét, mely az Európa-bajnoki mezt jelentette számára. A második helyért a hazai Eva Lechner küzdött meg a 2018-as bajnok holland Annemarie Worsttal, melyből az olasz jött ki jobban.

Az elit férfiaknál Mathieu Van der Poel vs belga válogatott csata volt várható, ami így is történt. A holland világbajnokot próbálták megdolgozni a belgák, többször támadták őt, de Van der Poel végig próbált az első két hely valamelyikén bringázni, nehogy bezárják a belgák, folyamatosan visszaverte a támadásokat is, sőt többször ő próbálta lerázni a legnagyobb ellenfelét Eli Iserbytet. A végső csapást az utolsó körben mérte a belgákra, amikor pár másodperccel sikerült eltávolodnia, amit a célvonalig meg tudott őrizni. A második helyen Eli Iserbyt gurult át a célvonalon, a harmadik helyet pedig Laurens Sweeck szerezte meg.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo