fbpx

Hogyan tároljuk? – kerékpártartók bemutatója

A legtöbbünk számára gondot okoz a kerékpár (ne adj isten egy komplett kerékpárflotta!) biztonságos, szakszerű tárolása. Más járművel szemben a bicaj több okból sem hagyható kültéren, a garázs vagy egyéb tároló helyiség rendszerint nem elég biztonságos, a lépcsőházban történő tárolás potenciális konfliktusforrás, nem mellesleg tűzvédelmi szempontból szabálytalan. Tehát marad a lakás, amit a tervezők nem éppen erre a funkcióra szántak…

A kerékpártárolást segítő eszközöket nemsokára egy átfogó körképben mutatjuk be. Számos különböző tartó szerepel a „felhozatalban”, amellyel a leggyakrabban előforduló tárolási feladatok rendszerint megoldhatók. Egy állvány vagy fali rögzítő segíthet a kerékpár helytakarékos, praktikus elhelyezésében – lakásban, műhelyben, garázsban vagy tárolóban egyaránt. Ha a bicajt fejmagasság fölött tároljuk, helyigénye elenyészővé válik, függőlegesen felakasztva is lényegesen csökken az általa lefoglalt terület. A két keréken álló kerékpár a leginkább helyigényes, emellett letámasztása is figyelmet igényel: a bicajt könnyen feldönthető, továbbá kétségtelen koszforrás. Így bőséges tároló hellyel felvértezve is célszerű a masinát stabil állványon tárolni.

Aki biztonságos, zárható garázzsal vagy egyéb saját tulajdonú tároló helyiséggel rendelkezik, előnybe érezheti magát. Ebben az esetben ajánlott a kerékpár számára állandó helyet keresni, amely helytakarékos, nem képez akadályt, mozgatásával nem teszünk kárt az ott elhelyezett egyéb tárgyakban vagy magában a bicajban. Jó, ha a kerékpár elhelyezése elősegíti a praktikus használatot – azaz nem kell hosszasan előbogarászni, majd “visszastokizni” – ez esetben nemigen lesz kedvünk kivinni egy-egy rövid tekerésre – sem kedvtelésből, sem közlekedés céljából.

Emeletes tárolás

Lássuk milyen tárolást elősegítő eszközök állnak rendelkezésünkre! A legtöbb ember számára a kerékpár falra történő felakasztása a legkézenfekvőbb, amely megvalósulhat falra szerelhető konzollal vagy akasztós rendszerrel. Az utóbbi esetében a mennyezetre rögzíthetés is szóba jöhet, már ha a belmagasság ezt lehetővé teszi. Számos variáció áll rendelkezésünkre: a konzol például lehet “emeletes”, azaz két kerékpárt tarthat egymás felett, a kampó pedig lehet elfordítható, így a kerékpár szorosan a fal mellé helyezhető. A tartó lehet teljes egészében mennyezetre rögzített – akár egy hagyományos fregoliként, vagy több kerékpár esetében sínes elrendezésben. Létezik szabadon álló emeletes állvány is, hasonló kialakítással, mint a kerékpár-kereskedésekben, a bemutatótermekben vagy a kiállításokon. Körképünkben az összes fent említett variáns szerepel.

Elfordítható konzol

[divider scroll_text=””]
Ha nem szükséges a vertikális teret kihasználni, többféle állvánnyal stabilizálhatjuk a kerékpárt. Rögzíthető az első vagy a hátsó kerék, illetve az integrált hajtóművek elterjedésének köszönhetően a középrész-tengely nyílása ugyancsak kiváló támasztékot biztosít. Kétségtelenül ezek a megoldások járnak a legkevesebb macerával, nem mellesleg jó esetben akár egyszerű szerelőállványként is szolgálhatnak.

Ha nem akasztjuk fel, akkor is érdemes stabil támaszt alkalmazni!

Sokak számára jelent nehézséget a kerékpár megemelése, a kampóra vagy a konzolra történő felhelyezése. Ilyen szempontból kétségtelenül előnyösebb a talajon vagy alacsonyan helyzetben történő tárolás, esetleg a “fregolis” csörlő- vagy egyéb emelőmechanika. A felemelés folyamata sem minden esetben jelent egyforma nehézséget: ha függőlegesen akasztjuk be a kereket, az egyik kar a vállnál magasabbra nyúl, a konzolra akasztás esetén mindkettő azonos magasságban “dolgozik”, a mennyezetről fejjel lefele lógó bicajok esetében pedig a biciklit kell valahogy megfordítani.

Praktikus tárolórendszer a garázsban – ilyen is szerepel majd körképünkben!

Érdemes még megemlíteni, hogy ma már hazánkban is elérhetők a Lajtától nyugatra oly népszerű speciális fémből készült tároló dobozok, amelynek segítségével a kerékpár kültéri parkolása is lehetséges. Ezek rendszerint biztonsági zárral ellátott “kasznik”, további előnyük, hogy egyben a kellékek – így a sisak, esőfelszerelés, stb. – tárolása is megoldott. Hátrányuk a magas költség, emellett a tárolót célszerű magánterületen elhelyezni, és szakszerűen rögzíteni.

Gázrugóval működtetett “kerékpárlift” – ilyen is szerepel majd körképünkben!

Ha a kerékpárt nem a lakásban tároljuk, a biztonságos lezárásról is gondoskodni kell. Célszerű olyan zárat használni, amellyel egyébként közterületen parkolnánk le a bicajt. Az eltulajdonítás elleni védelméről számos írást közöltünk, az ezekben foglaltak irányadóak mind a garázsban, mind a közös helyiségben történő tárolás esetében. Ezenfelül vegyük figyelembe, hogy az említett helyeken rendszerint vezetékes áram is van, amely sajnos egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a zár esetleges megsemmisítését!

Itthon is kaphatók hasonló külső tárolók…

A cikkben említett kerékpártárolást elősegítő eszközökről résztesen itt számolunk be. Reméljük a kérdés boncolgatásával segíthetünk a szeretett kétkerekűnk praktikus és biztonságos elhelyezésében!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo