fbpx

Hatalmas fordulat a Cyclocross Világbajnokság 2. napján: Belga sikerek, csalódott hollandok

A szombati női és U19-es férfi futamok után, a világbajnokság 2. napján az U23-as és Elit férfiak versenyét rendezték. Az U23-as kategóriában a belga Iserbyt magabiztos fölénnyel hódította el a szivárványszínű trikót, míg az Eliteknél óriási meglepetésre nem a hollandok ásza nyert, hanem a belga Wout Van Aert védte meg világbajnoki címét.

Kemény napnak néztek elébe a világbajnokság részvevői ugyanis vasárnap sem volt kevésbé sáros a valkenburgi pálya, mint szombaton, ennek köszönhetően hatalmas futóversenyre és rengeteg esésre lehetett számítani. Óriási érdeklődés övezte a világbajnokság utolsó napját, közel kétszer annyian látogattak ki vasárnap (25 736 néző), mint szombaton (12 656 néző), magyar mércével elég nehéz értelmezni ezeket a számokat.

A kemény pálya ellenére az U23-as futam nem tartogatott túl sok izgalmat a nézők számára, a verseny elején a holland Joris Nieuwenhuis lépett el a többiektől, de hamar felért rá Eli Iserbyt, aki ahogy utolérte a hollandot, tovább is ment, közel fél perces előnyt kiépítve. A különbséget egészen a célig tudta tartani, így Cant után a belgák megszerezték második aranyukat a világbajnokságon. A 2. helyért Nieuwenhuis és a francia Yan Gras küzdött meg egymással, amit a holland nyert meg 7 másodperccel ért Gras előtt. Érdekesség, hogy a szezonban jól szereplő fiatal brit, Thomas Pidcock, csak 15. lett közel 4 perc hátránnyal a győztes mögött.

Bár az előzetes várakozások nem jósoltak túl nagy izgalmakat az Elit férfi futamra, ennek ellenére mindenki izgatottan várta, hogy vajon meg tudja-e valaki nehezíteni az egész szezonban domináló holland bringás, Mathieu Van der Poel, dolgát. A holland a nézők örömére már az első körben támadásba lendült és szép lassan távolodni kezdett a többiektől, nagyon úgy tűnt, hogy a világbajnokság is csak olyan lesz, mint az elmúlt világkupafutamok.

A második körben viszont a világbajnoki címvédő Wout Van Aert üldözni kezdte és utolérte Van der Poel-t, többször volt már ebben a szezonban ilyen helyzet, amit a holland mindig magabiztosan megoldott, de most más történt. A belga megtámadta a világranglista elsőt és képes volt látványosan távolodni tőle, előnye folyamatosan nőtt. Közben a szintén belga Michael Vanthourenhout is felért hátulról Van der Poel-ra, ezzel veszélyeztetve a holland ezüstérmét.

A verseny fele után egy kicsivel már nem volt kérdés, hogyha nem jön közbe valamilyen nagyobb technikai probléma akkor Wout Van Aert fogja nyerni 2018-ban a világbajnokságot, annyira más dimenzióban versenyzett az üldözőihez képest. A 2. hely sorsa volt még kérdéses, de az sem sokáig, ugyanis Vanthourenhout el tudott lépni Van der Poel-tól, sőt még a 4. helyen haladó Toon Aerts is elkezdett közeledni a hollandra, de végül Van der Poel összeszedte magát és meg tudta őrizni a 3. helyét.

Végül Wout Van Aert 2 perc 13 másodperccel ért célba Vanthourenhout előtt és 2 perc 30 másodperccel előzte meg Van der Poel-t. Ezzel a győzelemmel Belgium megszerezte harmadik első helyét (WElit, U23, Elit) a világbajnokságon, a rendező hollandok pedig aranyérem nélkül maradtak.

Fotók: Farkas Milán – (www.milanphoto.hu)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo