fbpx

Győzött a legerősebb: Manuel Belletti

A harminckét esztendős Manuel Belletti meggyőző teljesítménnyel nyerte meg az UCI 2.1-es kategóriájú Magyar Körversenyt. Az Androni Giocattoli Sidermec 1-es rajtszámot viselő versenyzője a Tour de Hongrie során csupán az utolsó etapon nem került be a legjobb három közé, ennek egy bukás volt az oka. Az összetett versenyben a Szingapúr becenevet viselő Vasco Bergamaschi 1930-as diadala után másodszor született olasz győzelem.

Fotó: Tdh.hu

A 2018-as Tour de Hongrie versenyén három prokontinentális csapat (az olasz Androni mellett a lengyel CCC Sprandi Polkowice és az amerikai Team Novo Nordisk), három nemeti válogatott (a szerb, a román és a magyar), továbbá tizenhárom kontinentális profi klub vett részt.

Fotó: Tdh.hu

A 129 fős mezőnyből kiemelkedett Manuel Belletti, aki már az első szakaszon az összetett élére állt, s végül meg is szerezte az első helyet. A prológon, a siófoki 3,5 kilométeres egyéni időfutamon Belletti a harmadik legjobb időt tekerte, az első szakaszon, Keszthelyen megszerezte a szakaszgyőzelmet, Székesfehérváron a harmadik, Hajdúszoboszlón és Miskolcon pedig a második helyen ért célba. Csak a záró szakaszon, Kazincbarcikán maradt el a dobogós helyezést, de a ragyogóan hajrázó olasz itt is jó pozícióban volt a sprint előtt, ám a célegyenesre vezető kanyarban egy bukás történt előtte, így végül a 19. helyen gurult át a célvonalon.

Fotó: Tdh.hu

Egész hetes remek teljesítményéből természetesen kivették a részüket a csapattársak is – az olasz Marco Benfatto, Raffaello Bonusi, Fausto Masnada, Matteo Spreafico és a Costa Rica-i Kevin Rivera –, akik az első pillanattól kezdve sikeresen védték a sárga trikót. Sőt, Belletti a remek helyezéseknek köszönhetően a gyorsasági pontverseny legjobbjának járó zöld trikót is hazavihette.

Manuel Belletti 2008-ban, huszonhárom évesen az Androni csapatánál lépett a profik táborába, majd 2010-ben a Colnago-CSF Inox prokontinentális csapatához került. Ebben az évben érte el pályafutásának egyik legfényesebb győzelmét, megnyerte a Giro d’Italián a Porto Recanati és Cesenatico közötti 223 kilométeres szakaszt.

Fotó: Tdh.hu

2012-ben World Tour-csapathoz került, a francia AG2R La Mondiale együttesében két szezont töltött, aztán visszatért Olaszországba, ahol több prokontinentális klubban is megfordult. Összességében a negyedik szezonját tölti az Androni Giocattolinál.

Pályafutása során nyolc alkalommal vett részt a Giro d’Italián, de többször rajthoz állhatott a Milánó-San Remo és a Flandriai Körverseny klasszikusain is. Profi versenyeken összesen tizennégy győzelmet aratott. Mindemellett gyűjteményében nagyon fontos helyet kap magának a Tour de Hongrie-n szerzett trófea is.

Fotó: Tdh.hu

„Nagyon boldog vagyok! Több mint tíz éve szerepelhetek a profik között, de ez az első körverseny, amelyet meg tudtam nyerni, és ez számomra nagyon fontos – nyilatkozta Belletti a kazincbarcikai befutó után. – A csapat nagyon jó volt ezekben a napokban, mindenkinek köszönetet kell mondanom. A hozzám hasonló sprintereknek kevés esélyük van egy körverseny megnyerésére, ezért a Giro d’Ungheria mindig is a legszebb emlékeim közé tartozik majd!”

„Gratulálok az egész csapatnak, különösen Manuelnek, aki megérdemli ezt a sikert – tette hozzá Gianni Savio, az Androni Giocattoli Sidermec csapatvezetője. – Boldog vagyok, mert két évvel ezelőtt kölcsönös félreértések miatt az útjaink szétváltak, de most, hogy Manuel visszatért hozzánk, kitűnő szezont fut!”

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo