fbpx

Gyorsabb lehetsz az aero géltől! – Az UCI nem engedélyezi, a Lotto-Soudal mérges

A Critérium du Daphiné csapatidőfutamán a Lotto-Soudal versenyzői lábán egy különleges anyagot, úgynevezett Speed Gel-t láthattunk, mely aerodinamikai előnyöket biztosított a versenyzőknek. Az UCI azonnal vizsgálatot indított az ügyben és a verseny után arra a megállapításra jutottak, hogy száműzik ezt a fajta gélt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség versenyeiről.

A csapatidőfutamon a Lotto-Soudal-ból minimum 4 versenyző használta az aero gélt, ami egy fehéres színű, az adott testrészen pici gömböket képző anyag, mely látszólag úgy néz ki, mintha a kosz és az izzadtság állt volna össze a sportolók adott testrészén. A lényege az, hogy a pici gömböknek köszönhetően a levegő könnyebben válik le az adott testrészről ezzel csökkentve a légellenállást.

Az eset után a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség azonnal vizsgálni kezdte az ügyet, hogy megfelel-e az UCI szabályzatnak az adott “szer”, mivel az azt mondja ki, hogy a tiltott minden olyan alapvető fontosságú ruházat, eszköz viselése, ami befolyásolni tudja a versenyző teljesítményét, mint például csökkenti a légellenállást. A verseny utáni héten megszületett a döntés, az UCI nem engedélyezi a Speed Gel használatát, ami azért különleges, mert nemrég a Team Sky-nak is volt hasonló ügye az időfutamruházat kapcsán, ahol az UCI pont ellenkezőleg döntött. A Lotto-Soudal csapatvezetője, Marc Sergeant is ezért sérelmezi a döntést és azt nyilatkozta, hogy a csapata addig használni fogja a Speed Gel-t, amíg az UCI választ nem ad arra, hogy a Sky-nak miért lehetett, nekik pedig miért nem.

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo