fbpx

Gyári “tuning” Mondeo-k száguldottak a Team SKY után

A Team Sky csapat Ford Mondeo kísérőautóját kemény teszteken készítette fel a Ford az “Észak Pokla” kerékpárversenyre!

Egy ilyet mi is elfogadnánk :)

Egy ilyet mi is elfogadnánk 🙂

A Team Sky kerékpárcsapat Ford Mondeo kísérőautója jól felkészült a Párizs és Roubaix között zajló “Észak Pokla” nevű futam megpróbáltatásaira, ezt a vállalat lommeli tesztlétesítményének kemény vizsgálati módszerei garantálják. A Belgiumban működő Lommel Próbapálya 80 kilométeres, kátyúkkal és macskakövekkel tarkított tesztútvonala ugyanolyan extrém terhelést jelent az autó számára, mint a kerékpárverseny Párizs-Roubaix útszakasza. A Team Sky csapat Mondeóinak módosított futóműve és intelligens összkerékhajtása segítségével az autók 400 kilogrammnyi felszerelést szállíthatnak: tartalék kerékpárokat, kerekeket, sőt még egy hűtődobozt is! Az április 10-ei futamon a háromszoros Tour de France-győztes csapat különleges, emelt hasmagasságú Mondeót használt, ami jobban bírja a Párizs-Roubaix szakasz kátyúit, nyomvályúit és macskaköves burkolatát. A domború profilú pavékon hallani is rossz, mennyiszer koppannak fel a hagyományos sportkombi csapatautók…

Ezek a változások a gyári kivitelhez képest.

Ezek a változások a gyári kivitelhez képest.

A Párizs-Roubaix szakasz a kerékpáros versenynaptár egyik legkeményebb futama. A kegyetlen útszakasz majdnem 260 kilométer hosszú, ahol gyakoriak a kátyúk, ráadásul 50 kilométeren át macskakő borítja az utat. Ám a Párizs-Roubaix nem csupán a 200 versenyző és a kerékpárok számára jelent komoly kihívást, hanem a kísérő autók számára is, s ez alól a Team Sky csapat Ford Mondeója sem jelent kivételt, amely hat órán át követte a mezőnyt Észak-Franciaországban. Mint a Ford többi, európai piacra gyártott modelljét, a Team Sky Mondeóját is a vállalat belgiumi Lommel próbapályáján tesztelték, hogy jól bírja a kemény útviszonyokat. Ez az a létesítmény, ahol a Ford 80 kilométernyi kíméletlen utat épített ki, hogy próbára tegye legújabb autóit.

Így állt össze a SKY a Roubaix-re

Így állt össze a SKY a Roubaix-re

A Lommel Próbapályán több mint száz extrém útfelület vár a járművekre, valamint egy 1,9 kilométeres útszakasz, amely pontos másolata a világ leggonoszabb, kátyúkkal és szörnyű burkolatokkal borított útjainak. Erről a részről természetesen a durva francia macskakő sem hiányozhat, ami éppen olyan, mint a Párizs-Roubaix szakasz burkolata. A Ford mérnökei keményebb rugózással és merevebb futóművel szerelték fel a Team Sky csapat Mondeóját, hogy az autó kényelmesebben szállíthassa a versenyhez szükséges 400 kilogrammnyi extra terhet, amibe a három csapattag mellett kilenc kerékpár, öt tartalék kerék, több mint 50 italospalack, szerszámkészlet, sőt még egy nagy hűtődoboz is beletartozik.

Impozáns!

Impozáns!

Kifejezetten az április 10-ei Párizs-Roubaix futamhoz igazították az autó 20 milliméterrel megemelt hasmagasságát, ami jobban megfelel az ottani útviszonyokhoz. A motort, a fékcsöveket és a differenciálművet 5 milliméter vastag alumínium lemezek védik az alulról érkező ütésektől és a kőfelverődéstől. A Párizs-Roubaix az elképzelhető legkomolyabb igénybevételt jelenti egy jármű számára – vagyis pontosan olyan megpróbáltatást, aminek mérnökeink nap, mint nap kiteszik autóinkat Lommelben – vélekedett Stephan Anssems, a Ford Európa járműdinamikai részlegének vezető mérnöke. “Keményebb futóműve és kiegészítő védőelemei ellenére a Team Sky csapat számára kialakított Mondeo valójában ugyanolyan erős és strapabíró szerkezetre épül, mint összes többi modellünk.”

DSC08231

A Team Sky kombi karosszériás Mondeójában a Ford Intelligens Összkerékhajtás technológiája működik. Ez a rendszer folyamatosan ellenőrzi az egyes kerekek tapadását, és 20 ezredmásodperc alatt (vagyis az emberi szempillantásnál hússzor gyorsabban) képes megváltoztatni a nyomaték elosztását az első és a hátsó kerekek között, hogy az autó a csúszós vagy laza útburkolaton is magabiztosan haladjon. A Kátyúfelütés-mérsékléssel kiegészített Folyamatos Lengéscsillapító Vezérlés technológia áthangolja a Mondeo futóművének működését, ha azt érzékeli, hogy a kerék egy kátyúba döccen, így megelőzi a felfüggesztés károsodását.

A bicajos legszörnyűbb rémálma, hogy defektet kap, ám a kísérő autónak nyoma sincs – mondta a verseny előtt Servais Knaven, a Team Sky sportigazgatója. “Szerencsére mi számíthatunk arra, hogy a Ford Mondeo a legrosszabb körülmények közt is rendelkezésre áll majd – akár egy új kerékre lesz szükség, akár elsősegélyre vagy csupán egy palack frissítőre. Ez nagyon fontos, mert ez is dönthet az első és a második helyezés között.”

DSC08220
A Ford az idei év elején jelentette be, hogy több évre szóló partneri megállapodást kötött a Team Sky csapattal, s így a márka lesz az elit kerékpárcsapat exkluzív autó- és haszongépjármű-szállítója. Ez a partneri kapcsolat azóta már eredményesen működik: a csapat megnyerte a hétnapos Párizs-Nizza futamot, és elindul a Giro d’Italia, a Tour de France és Vuelta a España évenként megrendezett Grand Tour futamain. A Team Sky flottájában a Mondeo mellett más modellek is szerepelnek: a Ford Kuga SUV, az S-MAX, a Tourneo Custom személyszállító és a Transit áruszállító. Ezekről és a funkcióikról itt olvashatsz bővebben.

DSC08739

Köszönjük a cikket a www.mindenamiford.hu-nak!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo