fbpx

Gunn-Rita Dahle Flesja Maraton EB győzelmének története

A Maraton EB győzelmével Gunn-Rita Dahle megszerezte karrierjének 20. világversenyen szerzett aranyérmét. A mountainbike történelem nagyasszonya részletesebben is beszámolt a versenyen történtekről.

Benkó Barbi kapcsán már írtunk az idei Maraton Európa-Bajnokságról, de az kimaradt, hogy a győztes Gunn-Rita Dahle Flesja hogyan szerezte meg 31. érmét egy világversenyről. Igen, összesen a 31. és a 20. arany, belegondolni is nehéz, hogy hány versenyen állt rajthoz és hogy hány éve kell ehhez versenyeznie, hogy a VB-ken, EB-ken, olimpiákon ennyi érmet szerezhessen.

A norvég versenyző bevallása szerint a Spilimbergo-ban rendezett EB pályája a megszokott maraton pályákhoz képest kifejezetten nehéz volt, a technikás emelkedőket extrém lejtők követték, volt olyan lejtő, amin közel 25 percig tartott lejutni, a végére teljesen elfáradtak a karjai.

A verseny elején már komoly tempót diktált Gunn-Rita, hogy csak a legerősebbek kis csoportja maradjon, ebben kiválóan együttműködött vele a későbbi második helyezett Maja Wlosczowska. Ennek köszönhetően hamar megfogyatkozott a mezőny és a 30. km-re már csak ketten maradtak elöl. Gunn-Rita a soron következő meredek emelkedőn támadott és sikeresen ellépett Wlosczowska-tól, 1 perc 10 másodperces előnye is volt, de végül a 6. frissítő pontra, ami kb egy órára van a verseny végétől, Wlosczowska ledolgozta a hátrányát. Ekkor mindketten tudták, hogy valószínűleg a sprint fog dönteni az Európa-bajnoki cím sorsáról.

Az utolsó 10 km-en egy folyómentén többnyire sík szakaszon haladtak, a szembeszélben folyamatosan váltották egymást, hogy gyorsabban haladjanak. A döntő pont a pálya végén egy rövid, de annál meredekebb emelkedő volt, ahol Gunn-Rita Dahle Flesja egy kis előnyre tudott szert tenni, amit az 500 méternél álló edzője/férje jelzett is neki, ekkor a norvég világsztár még mindent beleadott, hogy ellenfelének esélye sem legyen a felzárkózásra és végül magabiztosan szerezte meg az Európa-bajnoki címet.

A versenyző elmondása szerint a kicsit több, mint 5 órás, 3500 méter szintet tartalmazó verseny igen fájdalmas, emberpróbáló volt és a meleg miatt nagyon oda kellett figyelni a folyadékbevitelre, amit többen el is rontottak a verseny során.

Azt is mondta, hogy ez a győzelem nagyon jó jele annak, hogy jól sikerült a felkészülése és plusz motivációt ad neki a további versenyekre.

Gunn-Rita egy egyedi festésű BIG.NINE TEAM kerékpárt kapott a Meridától az Európa Bajnokságra, mely tökéletesen passzolt a norvég válogatott ruházathoz. Sram Eagle szettet használt 32-es tányérral, mely jól mutatja a versenyzőnő erejét. Különlegesség még a kerékpárján, hogy a sok kemény lejtő miatt dropper nyeregcsövet használt, mellyel sokkal magabiztosabban tudta abszolválni az extrém lefeléket. Felniből is a mai trendeknek megfelelő 25/30 szélességűt választott, mely kicsit javít az irányíthatóságon, a kényelmen és a gördülési ellenálláson.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo