fbpx

Giro d’Italia: fordulatos küzdelem az első hegyi befutón! (videó)

Az ardenneki klasszikusokon folyamatosan “ficánkoló” belga Tim Wellens nagyszerű szóló végén nyerte a Giro d’Italia 6. szakaszát, az izgalmas küzdelmet azonban az összetett esélyesek vívták.

Ponte és Roccaraso között 157 kilométert kellett teljesíteni két 2. kategóriás heggyel, sőt a táv első felében még az eső is nehezítette a bringások dolgát, a Movistar szét is szaggatta kicsit a sort az első hosszú lejtmenetben. A szakasz első felét egy háromfős elmenés dominálta, a döntő szökésre azonban 70-nel a vége előtt került sor, amikor a 25 éves Wellens Lotto-Soudal-os csapattársával robbantott és felértek az élbolyra. Innentől kezdve nem volt nehéz megjósolni, ki nyeri majd a szakaszt, az utolsó hosszú emelkedőn a fiatal belga el is köszönt a többiektől és “da solo” nyomta a célig, megszerezve karrierje első igazán nagy sikerét:

12-05-2016 Giro D'italia; Tappa 06 Ponte - Roccaraso; 2016, Lotto Soudal; Wellens, Tim; Roccaraso;

A főmezőnyt az Astana csapata húzta fel a 800 méter szintkülönbségű hegyre, s miután már rendesen megrostálták a sort, Jakob Fuglsang támadott, munkára kényszerítve a rózsaszínű trikós Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) csapatát. Fuglsangra a fehérorosz Szivcov (Dimension Data) ért fel, sokáig így tempóztak a mezőny előtt fél perccel. Aztán az utolsó kilométereken Nibali támadott, de bölcs maradt volna, ha nyugton maradt volna, ugyanis láthatóan nem volt erő az akciójában és a rózsaszínű trikós megérezte ezt. Dumoulin azonnal kontrázott amikor utolérték a Cápát, a holland fiúval az orosz Ilnur Zakarin (Kathusa) tudott elmenni.

A főmezőnyben némi meglepetést okozott Dumoulin akciója, se az Astana, se a Movistar, se más nem kezdte el az üldözést. A rózsaszínű trikós felért Fuglsangékra, és magabiztosan tempózva alakított ki egy kis előnyt. Wellens mögött nyitva maradt még a második és harmadik helyért járó bónuszmásodpercek sorsa, Fuglsang jól végezve munkáját elvitte a második helyet, harmadikként Zakarin érkezett, Dumoulin pedig a negyedik helyen. Mögöttük kisvártatva megérkeztek szép sorban a legfőbb összetett esélyesek is.

12-05-2016 Giro D'italia; Tappa 06 Ponte - Roccaraso; 2016, Giant-alpecin; Dumoulin, Tom; Roccaraso;

Dumoulin már a Vueltán is bizonyította, milyen okosan versenyez, ennek újabb bizonyítékát adta, gyakorlatilag “ingyen”, egy jó helyzetfelismeréssel adott 10-20 másodpercet a Maglia Rosa-ra pályázó ellenfeleknek.  Nehéz megjósolni, hogy mi történhet Torinóig, fejlődött-e a Vuelta óta a holland versenyző, de innentől nem hiszünk neki, hogy nem foglalkoztatja az összetett eredmény… A topfavoritok közül – szintén meglepetésre – Nibali kapta a legtöbb hátrányt (Dumoulintől 21 mp-t), de ez az első hegyi befutón még semmit nem jelent, pláne ismerve az olasz GT-menőt, aki általában a háromhetesek végére lendül be.

Videó összefoglaló:

Giro d’Italia 6. szakasz eredménye:

1 Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal 4:40:05
2 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:01:19
3 Ilnur Zakarin (Rus) Team Katusha
4 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin 0:01:22
5 Kanstantsin Siutsou (Blr) Dimension Data 0:01:24
6 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale
7 Esteban Chaves (Col) Orica-GreenEdge 0:01:29
8 Rigoberto Uran (Col) Cannondale Pro Cycling 0:01:33
9 Rafal Majka (Pol) Tinkoff Team
10 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:01:39

Összetett állás:

1 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin 24:22:15
2 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:00:26
3 Ilnur Zakarin (Rus) Team Katusha 0:00:28
4 Bob Jungels (Lux) Etixx – Quick-Step 0:00:35
5 Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNl-Jumbo 0:00:38
6 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:00:41
7 Diego Ulissi (Ita) Lampre – Merida
8 Esteban Chaves (Col) Orica-GreenEdge 0:00:44
9 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:00:47
10 Kanstantsin Siutsou (Blr) Dimension Data 0:00:49

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo