fbpx

Giro d’Italia 2018 – Richard Carapaz történelmi győzelme

Soha nem nyert még ecuadori versenyző szakaszt egy Grand Touron. Egészen szombatig, amikor a Giro d’Italia 8., hegyi befutóval záródó szakaszán Richard Carapaz (Movistar) haladhatott át elsőként a célvonalon.

Richard Carapaz még a 6. szakasz után vette át a fehér trikót addigi viselőjétől, Max Schachmanntól (Quick Step Floors). A 24 éves ecuadori versenyző eddig ugyan még nem hívta fel magára látványosan a figyelmet, de eredményeit böngészve egy ígéretes karrierkezdetet láthatunk, a kerékpáros meglehetősen jól teljesít alacsonyabb besorolású többszakaszos versenyeken.

A Giro d’Italia 209 kilométeres szombati szakasza csupán egy hegyet foglalt magába, a Montevergine di Mercogliano 2. kategóriás emelkedőjét, amelynek tetején a verseny véget ért. Ismét nehezen alakult meg a nap szökevénycsoportja, ellentétben a csütörtöki szakasszal, amikor a szökevények nagy száma (28 fő) miatt volt épp kevésbé aggasztó a főmezőnynek, ki mindenki akar ellépni, most szigorúbb szemmel nézték, kinek lenne kedve szökdösni. Végül a Tosh Van der Sande (Lotto Fix All), Davide Villella (Astana), Matteo Monteguti (AG2R La Mondiale), Rodolfo Torres (Androni-Sidermec), Matej Mohoric (Bahrain-Merida), Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo) és Jan Polanc (UAE Team Emirates) alkotta csapat lett a nyerő, de őket se engedte túlságosan hosszú pórázra a Mitchelton-Scott csapata, a legnagyobb időkülönbség 6 perc körüli volt.

Aztán az időjárás is úgy gondolta, kicsit közbeszól a verseny alakulásába: nagyjából 20 kilométerrel a vége előtt kezdett el esni az eső, ez a tény egy olyan szakaszon, amelyen hajtűkanyarokon keresztül vezet hegynek felfelé az út, nem kevés aggodalomra adott okot.

3,8 kilométerrel a cél előtt Koen Bouwman hagyta ott a közben folyamatosan fogyatkozó szökevénycsoportot, ekkor 24 másodpercre jött a főmezőny, s a holland hegyi menő utolsó szökevényként még 1,7 kilométerrel a cél előtt is képes volt 14 másodpercnyi előnyt tartani.

Egy kilométerrel a vége előtt indult el Richard Carapaz és rögtön le is hagyta Bouwmant, a főmezőny pedig talán a meglepetéstől is, de nem reagált az ecuadori bringás támadására. Carapaz szárnyalt, s nem csak a szakaszt nyerte, de összetettben is feljött a 8. helyre. Nem sokkal az ő támadása után a főmezőnyben akadt némi mozgolódás, amely már adhatott  okot az aggodalomra a rózsaszín mezes Simon Yates (Mitchelton-Scott) csapatának: Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) is megindult, de végül csak annyit ért el, hogy a szintén magát aktivizáló Davide Formolo (Bora-Hansgrohe)  mögött harmadikként ért célba, így a szakaszgyőztesen túl még ők ketten gyűjtöttek be bónusz másodperceket. Pinot  így összetettben feljött a negyedik helyre, megelőzve Domenico Pozzoviót (Bahrain-Merida).

Továbbra is balszerencse kíséri Chris Froome (Team Sky) Giróját, az emelkedőn – 5 kilométerrel a cél  előtt – kicsúszott a nedves úton, de a csapat kevesebb, mint egy kilométer alatt visszahozta az esélyesek fő csoportjába, így végül újabb időveszteség nélkül érhetett célba.

Az összetett élén nincs változás, továbbra is Simon Yates van rózsaszín trikóban, és magabiztosan nyilatkozgat arról a tervéről, hogy  a mezt a verseny végéig megtartja.

A 9. szakaszon három emelkedő (egy 2. és két 1. kategóriás) vár a mezőnyre, közülük a Grand Sasso d’Italia, amely egyben hegyi befutó is lesz, egy 26,5 kilométeres szörny, átlagban 3,9%-os, legmeredekebb részein 13%-os meredekséggel, ráadásul szinte rögtön az első 1. kategóriás emelkedőből (Calascio) indul még tovább felfelé.  (Összevetésképp a jövő szombati Monte Zoncolan csak 10,1 kilométeres, igaz, átlagban 11%-os, legmeredekebb részén  22%-os).  A kerékpárosok a verseny utolsó két órájában gyakorlatilag felfelé mennek csak.

Összefoglaló videó a szakaszról:

Top 10 a szakaszon:

1 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team 5:11:35
2 Davide Formolo (Ita) Bora-Hansgrohe 0:00:07
3 Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ
4 Enrico Battaglin (Ita) LottoNL-Jumbo
5 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott
6 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida
7 Esteban Chaves (Col) Mitchelton-Scott
8 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe
9 Michael Woods (Can) EF Education First-Drapac p/b Cannondale
10 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team

 

Összetett top 10:

1 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 31:43:12
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:00:16
3 Esteban Chaves (Col) Mitchelton-Scott 0:00:26
4 Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ 0:00:41
5 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida 0:00:43
6 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team 0:00:53
7 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 0:01:03
8 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team 0:01:06
9 Chris Froome (GBr) Team Sky 0:01:10
10 George Bennett (NZl) LottoNL-Jumbo 0:01:11

( kép forrása)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo